Tisztelt Vásárlónk / Üzletfelünk!


A Microsofthoz már egy jó ideje számos érdeklődés érkezik a piacon feltűnően alacsony áron kínált Microsoft szoftverekkel kapcsolatban. Ezekben az esetekben a Microsoftnak nem áll módjában, hogy az egyes viszonteladókat vagy azok ajánlatait nyomban minősítse, hiszen minden egyes esetben közelebbről és alaposabban meg kell vizsgálnunk a kínált termékeket. Azért az általánosságban elmondható, hogy amennyiben az ár túlságosan kedvezőnek tűnik, ott feltehetően valami nincs rendben.


A Microsoft magyar nyelvű „How To Tell” honlapján (https://www.microsoft.com/hu-hu/howtotell) hasznos tanácsok és útmutatók találhatók azzal kapcsolatban, hogy miként előzhető meg, hogy valaki a hamisítás áldozatává váljon, emellett a honlap jónéhány olyan információt is tartalmaz, amelyet érdemes figyelembe venni Microsoft termékek vásárlásakor. A viszonteladók Microsoft termékekre vonatkozó ajánlatainak vizsgálatakor az ár mellett számos más tényezőnek is jelentősége lehet. Különösen körültekintően kell eljárni akkor, ha az ajánlatokban az alábbiak valamelyikével találkozunk:


Termékkulcsok értékesítésére vonatkozó ajánlatok: Önmagában egy Termékkulcs nem minősül licenciának, így pusztán egy Termékkulcs megszerzése nem foglalja magában a program használatára való jogosultság megszerzését is. A Termékkulcs csak arra való, hogy lehetővé tegye a szoftver aktiválását és használatát annak, aki megszerezte a szoftver használatára való jogot (licenciát) is. A Termékkulcs funkciója ezért nagyon hasonló egy lakáskulcséhoz. Lehetővé teszi a lakásba történő bejutást, de nem alapít tulajdonjogot a lakás felett, és önmagában nem jelent jogot a lakásba történő belépésre sem. Néhányan az ilyen Termékkulcsot értékesítők közül feltehetően tisztában is vannak ezzel, hiszen egyes esetekben az ilyen ajánlatok „apró betűs” részében arra vonatkozó tájékoztatás olvasható, hogy az eladó csak egy Termékkulcsot és egy letöltő linket biztosít, nem pedig egy Microsoft licenciát ad el.

Ún. eredetiséget igazoló „COA” (Certificate Of Authenticity) matricák értékesítésére vonatkozó ajánlatok: A „COA” matricák nem minősülnek licenciának. A „COA” matrica csupán egy jelzés, amelyet jellemzően a számítógépek aljára ragasztanak fel, és amelynek pusztán az a célja, hogy igazolja az eredetiségét annak a szoftvernek, amelyet az adott számítógépre telepítettek. Ugyanakkor önmagában egy COA matrica nem biztosít jogot a Microsoft szoftver használatára. Ennek megfelelően az ilyen COA matricákat önmagukban, tehát az azokhoz tartozó szoftverpéldányok nélkül értelmetlen megvásárolni.

Az Office 365 „öröklicenc” előfizetések értékesítésére vonatkozó ajánlatok: Az Office 365 előfizetések nem átruházhatók, emellett a jellegükből adódóan mindig csak meghatározott időre szólnak. Ezért azok az Office 365 ajánlatok, amelyek „öröklicencre” vagy más megfogalmazással, de korlátlan időre vonatkoznak, egészen biztosan nem jogtiszták.

Az ún. „használt szoftverre” vonatkozó ajánlatok: A Microsoft nem ellenzi az ún. „használt szoftverek” értékesítését abban az esetben, ha az adásvétel megfelel az EU jogszabályai és az Európai Unió Bírósága által támasztott követelményeknek. Ezek lényege, hogy a megvásárolt szoftverpéldánynak olyannak kell lennie, amelyet eredetileg a Microsoft vagy az ő engedélyével más helyezett forgalomba az EU piacán ellenérték fejében, továbbá amely esetében a licencia időben korlátlan használatot biztosít, valamint amelynek eredeti megszerzője a saját meglévő másolatát törölte vagy használhatatlanná tette a szoftver újra eladásával együtt. A Microsoft azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy körültekintően vizsgálják meg, hogy a megvásárolni kívánt és „használt szoftverként” vételre ajánlott szoftver honnan származik, továbbá ellenőrizzék, hogy az ügylet bizonyíthatóan megfelel-e a fentebb említett követelményeknek; részben annak érdekében, hogy később maguk a vásárlók is képesek legyenek igazolni a szoftver jogszerű használatára vonatkozó jogosultság („licencia”) megszerzését.


Annak megelőzése érdekében, hogy a vásárlók gyanús online ajánlatok áldozataivá váljanak, a Microsoft egy olyan programot indított el, amelynek lényege, hogy a különböző online piactereken figyelemmel kíséri a Microsoft szoftverekre vonatkozó ajánlatokat. Az említett program célja, hogy azonosítsa a Microsoft szoftver termékekkel kapcsolatos rosszhiszemű ajánlatokat és reklámokat. A program főbb célkitűzései az alábbiak:

1. A fogyasztók védelme a jogszerűtlenül értékesített Microsoft termékekből eredő digitális kockázatokkal és malware támadásokkal szemben (további információk a következő linken: http://globalstudy.bsa.org/2016/).

2. Az értékesítők figyelmének felhívása a vásárlókkal szemben fennálló azon felelősségükre, hogy valóban eredeti Microsoft termékeket adjanak el a vásárlóiknak.

3. A Microsoft üzletfeleinek védelme a tisztességtelen versennyel szemben.

Reméljük, hogy a jelen tájékoztatót hasznosnak találta, figyelemmel arra, hogy a nem jogtiszta, illetve hamis szoftverek vásárlása jelentős biztonsági és pénzügyi kockázatokkal jár. Annak érdekében, hogy ne váljanak áldozattá, arra biztatunk minden kedves vásárlót, hogy mielőtt a vásárlás mellett döntenének, alaposan tanulmányozzák a szoftverekre vonatkozó ajánlatokat, és bátran jelezzék a Microsoftnak, ha gyanús hirdetéseket észlelnek.