Tudástár - Az asztali számítógépek méretezése


Mennyire ismered az asztali számítógépek méreteit?

Tudod mekkora egy SFF méretű PC?

Minden számítógép vásárlásánál a szabad hely is befolyásolja döntésünket. Elhatározod, hogy kell egy számítógép, már azt is tudod, mennyit szeretnél rá költeni, de hogy mekkora helyet foglalhat el a számítógép, már egy újabb eldöntendő kérdés elé állít. 

A számítógép tárolását többféle képen lehet megoldani, de általában az íróasztal lábánál a földön, vagy az íróasztalban kialakított rekeszben, esetenként az íróasztalon helyezzük el. Ahhoz, hogy tudd, elfér-e a beszerzésre váró gép a kialakított, vagy az előző helyére, ismerned kell, hogy mit jelentenek az asztali számítógépek esetében az MT, CMT, SFF és USDT jelölések.

Nézzük, melyik az, amelyik számodra a legideálisabb.

A PC-k több méretű számítógépházzal készülnek el, amelyek méretét elsősorban a konfigurációban szereplő alaplap határozza meg. Ezért találkozhatsz olyan kategóriákkal is, amelyek az alaplapok szabványai szerint rangsorolják a számítógépeket (pl. ATX, microATX stb.), hogy mekkora alaplap befogadására képes a számítógépház. Most a számítógépházak méret szerinti kategóriáit ismerheted meg röviden.

A számítógépházak méretei közül a legnagyobb a TWR (Tower). A maga 170x425x442 mm-es méretű házába bőven elfér több meghajtó, több merevlemez, több hűtőventilátor és bármilyen méretű VGA kártya. Gyakran EATX és HPTX szabványú alaplapok is problémamentesen elférnek benne. A súlya eléri a 12 kg-ot. A TWR PC-ket inkább az asztal mellé, a földre helyezve javasolt tárolni. Akár egy folyadékhűtést, vagy más extrémebb megoldást is gondtalanul beleépíthetsz. Ha a moddingolás a Te asztalod, akkor egy TWR méretezésű PC jó választás neked.

A CMT (Convertible Minitower) a második, de nem sokkal kisebb, mint a TWR. A legtöbb asztali számítógép ebbe a kategóriába esik, a 178x447x45 5mm-es méretével, hasonlóan, mint a TWR-nél, elegendő helyed lesz a hardware eszközök behelyezéséhez. Normál méretű ATX szabványú alaplapokkal is szerelhetőek, bőséges bővítési lehetőséget kínálnak. A súlya 11-12 kg körüli. A CMT PC-ket is az asztal mellett, vagy az íróasztal rekeszébe javasolt tárolni.

Az MT (Microtower) főleg irodai környezetbe kedvelt kisméretű torony, hiszen a 176x377x430 mm-es méretével már könnyen el lehet helyezni, akár az asztalra is fel lehet tenni, alacsonyabb magassága által az íróasztalok tároló rekeszébe is könnyedén elfér. A súlya 9 kg. Jellemzően microATX szabványú alaplapokkal kompatibilis. Bővíthetősége csak egy fokkal korlátozottabb, mint a CMT-nek, de ha nincsenek extrém igényeid (3 optikai meghajtó, 4 háttértár stb) meg sem érzed. 

Az ST (Slim Tower) és az SFF (Small Form Factor) asztali számítógépeket már egyértelműen irodai környezetbe szánták. Változatos formájú, vékony kisméretű házukkal, szinte könyvek közé is beférne, hiszen a mindössze 100x320x395 mm-es (ST) és 100x338x379 mm-es (SFF) méretükkel elegáns megjelenést biztosítanak, akár igazi dísze lehet az irodai asztalnak, közben a valóság az, hogy gyakran önálló számítógépként működnek és alacsony profilú vga-val bővíthetők. Súlyuk 6-7 kg.Tipikusan beágyazott rendszereknek, esetleges apró asztali számítógépeknek vagy HTPC-knek adnak otthont.

Az USDT (Ultra-Slim Desktop) ultra vékony asztali számítógép 75%-al kisebb, mint egy átlagos PC. A legeltérőbb tulajdonsága, hogy egy külső adapterről működik, hasonlóan, mint egy laptop. A 315x100x332 mm-es kis mérete miatt a bővíthetősége nagyon kicsi, mindenben hozza a többi méret teljesítményét, de méretéből adódóan plusz videokártyát az esetek túlnyomó részében nem tud befogadni. Hasonlóképpen, mint egy laptop, az asztalon van a helye.

A PC-k tekintetében még további méretezések is vannak, mint pl.: US (Ultra Slim), DM (Desktop Mini), de ahogy az USDT, a méret csökkenésével a bővíthetősége megy össze.
Megkülönböztetünk még álló-, ill. fekvőházat is, de leginkább az állóházas elrendezés a legelterjedtebb, a szélesebb, mint vastagabb elrendezés inkább az SFF kategória sajátja.

Összefoglalva az eddig leírtakat

Az asztali számítógép mérete alapvetően az alaplap méretétől és a konfigurációtól függ. Irodai és otthoni használatra egyaránt ideális választás az SFF, az MT, a CMT és a Tower, ha kevés a hely, akkor az ST-t és az SFF-et ajánljuk. Nagyobb igénybevétel esetén (grafikai-tervező programok, játékok), már a bővíthetősége miatt az MT, az CMT és Tower asztali számítógépeket válaszd, hiszen a folyamatosan fejlődő informatikai környezet és igény miatt, a választott PC-det később tudod fejleszteni.

SFF kategóriás, vékony, kismérető asztali számítógépet keresel? Itt nézz körbe »

Bővíthető, nagy asztali számítógépet keresel? Itt keressed »

Mielőtt döntenél, kérd segítségünket!

Érdekel legközelebbi témánk is?

Kövesd blogunkat, nehogy lemaradj a számodra is fontos dolgokról!
Bankkártyás fizetéss