Tudástár - Célkeresztben a laptop akkumulátor

Aki rendszeresen olvas minket, tudhatja, hogy mindig azokat a témákat érintjük, amelyek a számítógépek vagy laptopok használatánál érdekesek, fontosak lehetnek. 

A laptopok méreténél már szóesett arról, hogy a kijelző mérete mennyi mindent határoz meg egy laptop esetében, viszont az akkumulátor az egyik legfontosabb alkotóeleme a laptopodnak, nélküle nem működik.

Laptop méreteiről itt olvashatsz »

Mielőtt belevágnánk abba, hogyan töltsd az akkut, mit csinálj, hogy hosszabb ideig tudd használni a laptopod és meddig bírja egy akku a kiképzést, előbb nagyon röviden nézzük meg, mi is az az akkumulátor.

Azt hagyjuk, hogy bedugod az egyik végét a konnektorba és a másik végét pedig a laptopodba, majd ezen keresztül veszi fel az áramot… ez alap. 

Mi a különbség akku és akku között?

A laptopok lítium-ionos vagy lítium-polimeres technológiával készült akkukról működnek. Sokszor tölthetőek újra, nem foglalnak nagy helyet, tartósak és a legfontosabb nem robbannak fel túltöltés esetén sem. Az akkumulátor technológiája folyamatosan fejlődik, hiszen már az elektromos autókba is egyre könnyebb, kisebb és erősebb, hosszabb üzemidejű akkukat terveznek. 

Az akkuk felépítését hagyjuk most, ez nem olyan fontos, talán annyit érdemes megemlíteni, hogy a lítium-polimer akkuk vékonyabbak, mivel nincs bennük folyadék.

Melyiket válaszd?

Itt két alap dolgot kell, hogy tudj. Az egyik az újratöltés száma, a másik a hosszabb üzemidő. Ez a két tulajdonsága az akkuknak a legértékesebb. A lítium-ion akkut többször lehet újratölteni, így hosszabb az élettartama, viszont a lítium-polimer üzemideje hosszabb és a mérete, súlya kisebb.

Meddig bírják az akkumulátorok?

Bármit tehetsz, rendeltetésszerű használat mellett is max. 3-4 évig bírja ki egy laptop akkumulátor. Viszont ha újat veszel, akkor figyelj oda a kompatibilitásra! Mit jelent ez? Az akku feszültsége, kapacitása, mérete, csatlakozása kompatibilis kell legyen a laptopoddal, ellenkező esetben kárt fogsz okozni a laptopodban.

Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk neked! »

Mit tehetsz azért, hogy a lehető legtovább tudd használni a laptop akkumulátorod?

Mielőtt rátérnénk a praktikákra, mivel tudod kitolni az akkud üzemidejét, előbb térjünk rá a helyes akku töltésre és használatra. Erre nagyon sokan nem figyelnek!

Te tudod, hogyan kell helyesen tölteni a laptopod akkumulátorát? Számtalan praktika olvasható az interneten, de a lényeg, hogy szinte mindenhol ugyan azt javasolják.

Szeretnéd, hogy hosszú élettartalmú legyen az akkumulátorod?

Akkor ne töltsd állandóan 100%-ra (amúgy is az akkuk üzemeltetése 40-80% töltöttségi szint között optimális), vagy ne hagyd a töltőn, ne hagyd teljesen lemerülni, ha asztali számítógépként használod és eltávolítható az akkumulátor a laptopból, akkor bekapcsolás előtt távolítsd el az akkut és a laptop töltőről használd a laptopod (ilyenkor sima AC/DC adapterként működik a töltőd).

A laptop akkumulátorokat általában 300-600-szor lehet újratölteni, teljesítményesés nélkül. Ezt akár 1000-re is megnövelheted a helyes töltési módszerrel.

Figyelj a hőmérsékletre, mert a túlmelegedés nem tesz jót az akkumulátorok élettartamának, üzemképességének, ezért gondoskodj a laptop megfelelő hűtéséről, megfelelő szellőzéséről. Ne hagyd kint a tűző napon! Nem, nem azért, hogy ne fakuljon ki… nem csak az akkudnak, hanem a laptopod egyéb más hardverének sem tesz jót, ha kirakod a napra napozni!

Helyes töltéssel és használattal megnövelheted a laptopod akkumulátorának élettartamát!

Az akkumulátorok üzemideje mellett még a teljesítménye is sokat számít, hiszen minél nagyobb teljesítményű egy akkumulátor, annál tovább tudod használni két töltés között. Az akkumulátorok teljesítményét mAH-ban adják meg. Egy laptop átlagos energiafelhasználása 15 - 60 watt között van.

Mégis, meddig működik egy akkumulátor egy feltöltéssel? – Erre nem lehet egyszerűen válaszolni, hiszen sok tényező befolyásolja az üzemidőt. Milyen tényezők befolyásolják? Az eddig leírtakon kívül, nagymértékben befolyásolja az akkumulátor üzemidejét, a kijelző fényereje, illetve a grafikai kártya gyakori használata. Ha nincs feltétlenül szükséged a teljes fényerőre, akkor vedd lejjebb! Hidd el, ez még a szemednek is jól fog esni, ha a környezetednek megfelelően állítod be a kijelződ fényerejét. Amennyiben játszanál a laptopon, akkor ezt „asztali számítógép” módban tedd, ne az akkud adja az erőt a játék futtatásához.

Mit csinálj, ha nem találod a töltőd, de szükséged van a laptopra?

Néhány ötlet, amivel a laptopod teljes lemerülésnek idejét kitolhatod.

Az energiatakarékos mód, pont azért van kitalálva, hogy ne használd feleslegesen az akkumulátorod. Sok energiát és töltési időt nyersz azzal, ha bekapcsolva hagyod, azaz kisebb fogyasztásra állítod a laptopodat. Így lassabb lesz valamivel a laptopod, de ezért cserébe értékes üzemidőt kapsz. 

Ahogy azt már írtuk feljebb, a kijelző fényerejét vedd lejjebb. Ezzel csökken a kijelző energia igénye, tehát kevesebb energiát vesz fel az akkumulátorról. 

Fokozottan figyelj a laptop hűtésére, egy alacsony hőmérsékleten tartott laptop sokkal tovább bírja. Sose takard el a laptop hűtőrácsait, mert akkor hiába dolgozik a ventilátor, ha nem tudja a meleg levegőt elvezetni… viszont ugyan itt ellenőrizheted, hogy dolgozik-e a ventilátor. Megéri beszerezni egy laptop alá rakható hűtőlapot, amivel tudod tartani az optimális hőmérsékletet.

Szelektálj a különböző szoftverek és applikációk között!

Nem kell mindent futtatni, főleg akkor, ha nem tudod újratölteni az akkumulátorodat. A multitasking leterheli a laptopod hardvereit, ezért sok energiát vesz fel az akkuról. Csak azokat az alkalmazásokat érdemes futtatni, amire feltétlenül szükséged van, illetve próbálj meg egyszerre csak 2 vagy 3 ablakot nyitva hagyni, a többit zárd be.

Ezek után, ha még több energiát szeretnél megspórolni, akkor kapcsolj ki minden felesleges beállítást, amire nincs szükséged (pl: Wifi, Bluetooth, HDMI, Automatikus szinkronizálás stb.).

Most elgondolkodtál, hogy Te eddig hogyan töltötted, használtad a laptop akkumulátorodat? Már most betartottál valamit a fent leírtakból? Akkor már értelme volt erről is írnunk!

Mi lesz a következő téma?

Kövesd oldalunkat, olvasd írásainkat, iratkozz fel hírlevelünkre és nem maradsz le semmiről!
Bankkártyás fizetéss