Tudástár - LCD Monitor Panel típusok: IPS – S-IPS


Előzőleg már írtunk arról, hogy jó tisztában lennünk azzal, hogy a használt vagy vásárolni kívánt LCD monitor milyen panel típus technikával van megáldva. Annak függvényében, hogy irodai vagy otthoni, esetleg profi felhasználásra szánod az LCD monitort, tudnod kell, hogy az áron kívül még a panel technológia is nagyon fontos. Ha pénzt költesz, akkor olyat vegyél, amire igazán szükséged van!

Komolyabb felhasználó vagy? Akkor Neked fontos, hogy szép színeket adjon vissza a kijelző!

Az LCD monitorok panel típusairól szóló sorozatunk második sztárja az IPS panel technológia!

Az IPS (In Plane Switching) panel technológiát mondják általában a legjobbnak az LCD panel technológiák közül a képminősége, a színhűsége és a látószöge miatt. Az IPS paneles monitorok kiválóan alkalmasak grafikai tervezésre és más alkalmazásokhoz, amelyek megkövetelik a pontos és következetes színvisszaadást. IPS paneleknek a legjobb a látószöge, bármilyen jelenlegi LCD technológia közül, a betekintési szög akár 178 fok.

Emlékszel mennyi volt a betekintési szöge a TN paneleknek? »

Az IPS monitorok magasabb árkategóriája az előnyeinek köszönhető. Az IPS monitorok válaszideje 6 ms-től 16 ms-ig terjed, ami valamivel lassabb, mint a TN panelek (2 ms - 5 ms). Ezt csak azoknak kell figyelembe venni, akik játékokhoz vásárolnak monitort, hiszen a gyors tempójú játékoknál elmosódás vagy szellemkép jelentkezhet az IPS panelek magasabb 8 ms válaszideje miatt.

Az S-IPS paneleknél gyakran figyelhető meg egy kis lila árnyalat a fekete helyett, amikor nagyon oldalról nézzük a monitor kijelzőjét. Jelenleg kevés gyártó használja az S-IPS panel technológiát. Összehasonlítva a többi panel típussal az S-IPS paneles monitorok mellé gyakran egy prémium ár társul. A H-IPS egy újabb variációja az S-IPS panel technológiának, amelynek eltérő pixel struktúrája van. Ez a struktúra javítja a kontraszt arányt és csökkenti pixelt, így jobb képminőséget kapunk.

Léteznek különböző IPS panelek, pl.: S-IPS, H-IPS, e-IPS  és a P-IPS. Ezek viszonylag hasonlóak az általuk használt technológia tekintetében, de a H-IPS panelnek egy kissé eltérő pixel struktúrája van, mint a többinek, és a legtöbb e-IPS panelek csak 6 bites színmélységűek .

Amíg az OLED monitorok életképesek, addig az IPS LCD monitorok megfelelő kijelző technológiát képviselnek. Ha egy IPS panel technológiát használó monitort vásárolnál, érdemes elolvasni a teljes listát az IPS monitor kiválasztása előtt.

Tehát nagyon röviden, mik az IPS panelek előnyei és hátrányai?

Előnyei: kimagasló betekintési szög, kiváló színmélység, profi grafikai és irodai munkára kiváló
Hátrányai: lassabb válaszidő, az ára miatt csak profi játékosok engedhetik meg maguknak

Az IPS panelek a profi számítógép felhasználóknál váltak népszerűvé, mert a kifinomult grafikai munkákhoz kiváló választás, viszont magas ára miatt nem terjedt el az LCD kijelző piacán úgy, mint az TN panelek.

Legközelebb meglátjuk ki lesz a főhősünk! Vagy lehet, új témát érintünk?

Kövesd blogunkat, nehogy lemaradj a számodra is fontos dolgokról!

Addig is, a panel típust az összes monitorunknál pontosan feltüntetjük. Ha gondolod vess rájuk egy pillantást »
Bankkártyás fizetéss