Tudástár - LCD Monitor Panel típusok: MVA / PVA /S-PVA


Az LCD monitorok panel típusairól szóló sorozatunkban írtunk már a TN és IPS panelekről, viszont kihagytunk két technológiát, amit szeretnénk bemutatni. Ne csak az árat figyeld, LCD monitor vásárlása előtt érdemes megnézni, milyen a kiszemelted panel technológiája, mert olyan tulajdonságbeli elérések lehetnek, amelyeket lehet észre sem veszel, de zavarhatnak is, ha profi felhasználó vagy.

TN panel technológiáról itt olvashatsz »

IPS panel technológiára vagy kíváncsi? Kattints ide »

Te tudod mit jelent az, hogy MVA és SPVA?

Nem vagy ezzel egyedül, ilyenkor mindenki a Google keresőjét hívja segítségül. Ha a Google keresőn keresztül jutottál ide, annak örülünk, de bízunk benne, hogy a többi írásunkat is elolvasod:

Itt megtalálod mindet »

Kezdjük az VA technológiával, amiből kialakult később az MVA és a PVA technológia.

VA (Vertical Alignment) és MVA (Multi-domain Vertical Alignment)

VA technológiát először a Fujitsu fejlesztette ki 1996-ban, azzal a céllal, hogy az IPS-nél kedvezőbb áru, de a TN –nél jobb tulajdonságú paneleket gyártson. Az ötlet jó volt, hiszen sokan szerettek volna IPS LCD monitorokat venni, de az ár miatt sokan maradtak a TN-nél, hiszen egy átlagos felhasználó nem látott nagy differenciát a két LCD panel technológia között. A VA panelek választása jó opció lehetett volna, de az elkészült VA panelek betekintési szöge nagyon rossz lett, ezért újra gondolták és megalkották az MVA technológiát. Ennél a technológiánál már sokkal jobb betekintési szöget értek el, a kontraszt és fényerő kiváló lett, a fekete szín az fekete (oldalról nézve sincs háttérfénye), de a válaszidő még nem volt az igazi, rosszabb volt a TN panelekénél.

Az MVA technológiát 1998-ben tovább fejlesztette a Fujitsu, amely a TN és IPS technológiák pozitív tulajdonságait gyúrta össze. Ugyan az MVA válaszideje 25 ms lett, de a továbbfejlesztett MVA betekintési szöge (160-170 fok) versenyképesebb lett az IPS-szel szemben, a vízszintes és függőleges betekintési szöge (amiben TN panelek szenvednek) kimondottan jó.

Ahogy az MVA technológia fejlődött az évek során egyre nagyobb probléma lett az alacsony válaszidő, nem volt olyan jó, mint TN paneleké. A probléma megoldására tovább gondolták a technológiát és számos változatát fejlesztettek ki az MVA panel technológiának.

Több gyártó készített saját megoldást és próbálta kihozni a legjobbat az MVA panel technológiából; ilyenek voltak például a P-MVA, A-MVA, Samsung PVA, S-PVA, Sharp ASV és S-MVA névre keresztelt verziók is. Mindegyiknél a válaszidő csökkentése volt a cél, a jó tulajdonságok megtartása mellett.

Az MVA fejlesztése során, a betekintési szöget is sikerült növelni, amely elérte a 170-178 fokot, illetve elérték a legjobb kontraszt arányt is (1500:1), színmélységükkel leelőzik a TN paneleket, de az IPS-t még nem érik el. Viszont a válaszidő továbbra is rosszabb a TN és IPS panelekénél.

PVA (Patterned Vertical Alignment)

A Samsung által kifejlesztett PVA panel technológia, lényegében az MVA 1990-es továbbfejlesztése. Viszont a paraméterek és a fejlesztési módszerek annyira eltérőek az MVA-hoz képest, hogy a PVA inkább egy önálló technológiának tekinthető, de ettől még VA típusú és számos hasonló tulajdonsággal bír.

A PVA szerkezeti felépítése ugyanolyan, mint az MVA technológiáé, csak a kontrasztaránya nagyobb. Az overdrive technológiának köszönhetően, ami a PVA technológiánál került bevezetésre először, csökkent a válaszidő 5-8ms-re. Ezzel a VA alapvető legnagyobb problémáját sikerült megoldania a gyártónak. Viszont a PVA panelek nem támogatják a 120Hz+ képfrissítési gyakoriságot és a Samsung nem is fejlesztette tovább ezt a technológiát. A monitorok képfrissítési gyakorisága minél nagyobb, annál kellemesebb a szemünknek. Az emberi szem már 50Hz képfrissítési gyakoriságnál látja a képet, de még érzékelhető egyfajta vibrálás, ami fejfájáshoz vezethet.

A legtöbb PVA panel 8 bites és nem tudják megjeleníteni a teljes 24 bites színben található 16.700.000 színt. A PVA panelek nem támogatják a 10 bites megjelenést se. Tehát, ezeknek a paneleknek nincs annyira jó színmélységük, mint egy IPS.

S-PVA (Super Patterned Vertical Alignment)

2014-ben vezették be az új generációs PVA panel technológiát az S-PVA-t. Ezzel a technikai újítással már az S-PVA monitorok alkalmasak lettek a játékokhoz is, hiszen javult a panel színvisszaadása, viszont ugyan úgy csak 8 bites maradt. 

Az S-PVA technológiával már a válaszidő is javult, a színvisszaadása sokkal jobb elődjeinél, a betekintési szög kiváló, már majdnem olyan, mint egy IPS és a TN-nél határozottan jobb.

Tehát nagyon röviden, mik az MVA/PVA panelek előnyei és hátrányai?

Előnyei: kiváló betekintési szög, jó válaszidő, kiváló kontraszt, irodai munkára, játékra, filmezésre és profi munkára egyaránt jó

Hátrányai: nem egy IPS, kicsit gyengébb a színmélysége, de más hátránya nincs.

Ezeket a paneleket azoknak ajánljuk, akik nem tehetik meg, hogy egy drága IPS monitort vegyenek, de a TN monitornál jobbat szeretnének maguknak. Tökéletes középút a TN és IPS között.

Kérdésed van? Írd meg nekünk!

Kövesd blogunkat, nehogy lemaradj a számodra is fontos dolgokról!
Bankkártyás fizetéss