2 az 1-ben laptop: mit tud és miért érdemes megvásárolnod?
PC Aréna Blog

2 az 1-ben laptop: mit tud és miért érdemes megvásárolnod?

Aug 11, 2021

Ha munka közben gyakran változtatsz helyet vagy ha épp sokat utazol, előfordulhat, hogy egy laptop cipelése fárasztó lehet. Ha igazán fontos számodra a mobilitás, akkor jó döntés lehet egy tablet, ami azonban sokszor nem rendelkezik azokkal az előnyökkel, amikkel egy komolyabb hordozható gép. Két igazán jó készüléket pedig sokan nem engedhetnek meg maguknak, hiszen a pénztárca mélysége nagy úr.

Létezik azonban egy olyan megoldás, mely egy eszköz áráért garantálja a tökéletes teljesítményt és hordozhatóságot. Ez nem más, mint a 2 az 1-ben laptop, ami egyszerre tablet és laptop is egyben. Most megmutatjuk, miért érdemes neked is beruháznod egyre!

Miért nem elég egy egyszerű tablet vagy okostelefon?

Sokan használnak külön számítógépet otthon, és egy egyszerűbb, mobilisabb készüléket például utazáshoz. Az internet böngészésére és egyszerűbb tartalmak megtekintésére ugyanis bőven megfelel egy okostelefon vagy egy olcsóbb tablet is, ami kicsi, praktikus és akár a válltáskánkban is elfér. A legtöbb ilyen eszköz ráadásul már jó akkumulátorral rendelkezik és órákig használható.

Ettől függetlenül azonban akadnak olyan dolgok, melyekre egy tablet nem feltétlenül alkalmas. Ilyen lehet többek közt a komolyabb munkavégzés, melyhez mindenképp szükségünk lesz legalább egy, a célnak megfelelő teljesítményű hardware-rel ellátott notebookra. Ami pedig sokak számára sokszor súlya és mérete miatt nem tekinthető ideális választásnak.

Teljesítmény és hordozhatóság tökéletes elegye: a 2 az 1-ben laptop

A 2 az 1-ben laptop tökéletes megoldás azoknak, akik nem tudnak dönteni a notebook és a tablet között, hiszen a mobilitás és a teljesítmény egyaránt fontos számukra. Ezek a konstrukciók olyan hordozható gépek, melyek lecsatolható vagy visszahajtható kijelzővel rendelkeznek, így nem csak klasszikus laptop, de tabletként is használhatók.

Ez különböző módokon is megoldható, tehát ennek tükrében kétféle típust különböztetünk meg. Az egyik az átalakítható notebook, melyek kijelzője 360 fokban forgatható és kihajtható, mely sok esetben képes megkönnyíteni a munkát, azonban kevésbé mobilis és elegáns megoldás. A másik kategória pedig a hibrid notebook, mely magasfokú mobilitást tesz lehetővé, hiszen a kijelzője könnyedén lecsatolható a billentyűzetről.

Ez azt jelenti, hogy egy hibrid notebook vásárlása esetén mindig azt az eszközt használhatod, amire épp szükséged van. Az asztalnál ülve vagy az ágyban fekve a notebook-ot, míg utazáshoz, vagy épp, ha csak át kell sétálnod a másik szobába és ott folytatni a munkát, a tabletet viheted magaddal.

Miért jó választás egy hibrid notebook?

A lecsatolható kijelzővel rendelkező 2 az 1-ben laptopok nagy előnye, hogy valóban olyan, mintha két különböző eszközt használnánk. A kijelzőben és a billentyűzetben is található ugyanis egy külön akkumulátor, mely lehetővé teszi a hosszabb üzemidőt, és eszközünket akár kétszer annyi ideig is használhatjuk áramforrás nélkül, mint egy sima notebook-ot.

A kijelző pedig önmagában teljesértékű tabletként használható, így, ha fontos számunkra a hordozhatóság, az jóval kevesebb pénzért megoldhatóvá válik, mintha egy jó laptopot és egy csúcsminőségű tabletet is vásárolnunk kellene.

Azzal természetesen számolnunk kell, hogy a tabletként használt, lecsatolt gép mégsem külön eszköz, így nem rendelkezik külön operációs rendszerrel, tehát Android vagy IOS alkalmazásokat nem futtathatunk rajta úgy, mintha egy, a tulajdonunkban lévő notebook-tól teljesen független okoskészüléket használnánk.