7 tipp, hogy a billentyűzeted hosszú évekig tökéletes maradjon
PC Aréna Blog

7 tipp, hogy a billentyűzeted hosszú évekig tökéletes maradjon

Feb 02, 2022

A billentyűzet az a felület, amelyik a leginkább ki van téve a használatból eredő veszélyeknek. Ha nem vagy elég óvatos, könnyen beragadhatnak, kieshetnek, bepiszkolódhatnak a billentyűk. Ha nem szeretnél félévente új billentyűzetbe beruházni, akkor ebből a cikkből megtudhatod, hogyan kímélheted meg a leggyakrabban előforduló ártalmaktól.

Ne nedvesíts

Legalábbis a számítógép billentyűzete közelében semmiképpen. Talán a leggyakoribb, sokszor végzetes külső behatás, ami betesz a billentyűzetnek, az a ráömlő folyadék. Tartsd a reggeli kávét, kulacsot, forró teát és minden más folyékony halmazállapotú dolgot kellő távolságra a billentyűzettől. Lehet, hogy először nagy lemondásnak tűnik, hogy ne a gép előtt kortyolgasd el a kedvenc italodat, de hidd el, sok szervízzel járó fejfájástól kíméled meg magad ezzel a lépéssel.

Ne egyél munka közben

Bocsi, tudom, hogy egy házsártos főnökre hasonlítok, de tényleg nem tanácsos enni a billentyűzet fölött. Ennek pedig nem csak az az oka, hogy megadd az étkezés módját és kiélvezd a fogásokat annak rendje-módja szerint, de a billentyűzet élettartamára is jó hatással van, ha nem az íróasztalnál eszel. 

A lehulló morzsák és apró darabkák beleragadhatnak a billentyűket elválasztó résekbe, sőt akár alájuk is szorulhatnak. A klaviatúrád pedig hamar működésképtelen lehet a sok ételmaradéktól és rettenetesen koszossá és ragacsossá válhat.

A kopasz billentyűzet a jó billentyűzet

A billentyűzetet a technológia istene szőrtelennek teremtette és akkor jársz el okosan, ha ügyelsz rá, hogy ez így is maradjon. A billentyűzeten elnyúló bundás házikedvenc látványa talán jól mutat a közösségi médiában, de hidd el, egyetlen apró kis szőrszál is okozhat nagy galibát. A gombok alá beragadt szőrszál érintkezési hibát okozhat, valamint biztos, hogy gyakrabban szorul majd alapos, sűrített levegős tisztításra.

Vigyázz az ollóval

Ha vezetékes billentyűzetet használsz, akkor ügyelj rá, hogy a kábelek ne csomósodjanak össze és főleg, ne törjenek meg sehol. Meg persze szúró-vágó eszközzel se essünk neki. Ez magától értetődőnek tűnik, de sokszor előfordul, hogy nem vesszük észre, hogy a vezeték odakunkorodott az összetűzendő papírok alá, vagy odalóg az olló vége. Ezért mindig körültekintően bánj az ilyen eszközökkel az íróasztalon.

Csak finoman

Bármilyen mérges vagy a játékostársadra, kollégádra vagy a kommentháborúban veled vitázó felhasználóra, próbáld meg a mérgedet nem a billentyűzeteden levezetni. Minél durvább vagy, annál jobban kitolsz magaddal, mert biztos, hogy hamarabb lesz szükség cserére vagy szervízre.

Az egyéb, ütődésből eredő sérüléseket pedig úgy kerülheted el, ha mindig biztonságos helyen tárolod, ahol nem eshet rá nehéz tárgy. Lehetőleg ne olyan beltéri közlekedési csomópontban legyen a székhelyed, ahol lesodorhatják a melletted elsétálók, és te is vigyázz, hogy egy-egy hirtelen mozdulattal nehogy lerántsd az asztalodról.

Takard le

Ha laptopot használsz, akkor egyszerűen csak csukd le a fedelét, amikor nem használod. Így megóvod a billentyűzetet a szálló portól és minden mástól, amitől hosszú távon elkoszolódhat. 

A nem beépített billentyűzetek védelmére is kaphatók már olyan védőfóliák, amik speciálisan erre a célra lettek tervezve. Sajnos egy egyszerű terítő nem alkalmas rá, hogy meggátolja az apró, szemmel nem látható porszemek és textildarabok behullását.

Rendszeres karbantartás

Ahogyan az asztalodat is áttörlöd időnként, úgy a billentyűzetednek is szüksége van rá, hogy rendszeresen fertőtlenítsd a külső felületeit és portalanítsd a belsejét. Utóbbihoz a sűrített levegős átfújás a leghatékonyabb módszer, de alacsonyabb szívóerejű porszívót is használhatsz.

Nincs más dolgod, mint odafigyelni ezekre a hétköznapi dolgokra és biztosan hosszú évekig használhatod majd a billentyűzetedet anélkül, hogy komolyabb problémákat tapasztalnál.