A home office egyik leghasznosabb kiegészítője, a dokkoló állomás
PC Aréna Blog

A home office egyik leghasznosabb kiegészítője, a dokkoló állomás

Sep 09, 2020

Sokszor szegezték már nekünk a következő kérdéseket: mire is jó tulajdonképpen egy laptop dokkoló állomás? Van-e értelme egy ilyen eszköznek a vezeték nélküli technológia korában, és ha igen, mire használható? A saját gépünkhöz milyen fajtát érdemes választani?

Nos, a válaszunk az, hogy a dokkoló állomás a Wi-Fi érában sem vesztette értelmét, sőt! Az egyre gyakoribb home office munkavégzés során igazán hasznos kiegészítő lehet. De vizsgáljuk meg a témát kicsit közelebbről, és vegyük sorra a laptop dokkoló állomással kapcsolatba leggyakrabban felmerülő kérdéseket!

Mire való a dokkoló állomás?

A laptop dokkoló egy igazán hasznos kiegészítő azok számára, akik hordozható gépüket otthonról szeretnék használni. Segítségével a laptop úgy funkcionál, akár csak egy teljes értékű asztali PC.

  • A dokkoló használatával tovább bővíthetjük a laptop képességeit, és nagy felbontású külső monitort, egeret, billentyűzetet, hangszórót és egyéb perifériákat is csatlakoztathatunk rá.

A dokkoló ezen felül állandó tápegységet, beépített akkumulátort, különböző csatlakozókat, hálózati kártyát, videokártyát, optikai meghajtót, merevlemezt és sok egyéb, hasznos kiegészítőt is tartalmazhat.

Miért lehet szükséged rá?

A Bluetooth és a Wi-Fi kapcsolat korában sokak számára értelmetlennek tűnet egy olyan eszköz, melynek célja főként az, hogy gépünkhöz extra perifériákat csatlakoztathassunk. Az igazság azonban az, hogy továbbra is akadnak olyan kiegészítők, melyek vezeték nélküli csatlakoztatása egyelőre nem megoldható. Ilyen lehet egy régebbi nyomtató, egy billentyűzet, vagy egy extra monitor is.

Manapság pedig rengeteg olyan laptoppal találkozhatunk a piacon, melyek kialakításuknak köszönhetően kevés olyan csatlakozóval rendelkeznek, melyekre az otthoni munka során szükségünk lehet. Egy vékony házba épített laptophoz például különösen hasznos egy dokkoló abban az esetben, ha szeretnénk hozzá extra monitort, vagy kettőnél több USB-eszközt csatlakoztatni.

  • Sok vevőnk abban az esetben vásárol dokkolót, ha munkából kifolyólag kell extra, nagy felbontású monitort csatlakoztatnia gépéhez, hiszen ennek csatlakoztatása vezeték nélküli kapcsolattal nem, vagy csak rendkívül körülményesen oldható meg.

De egy dokkoló akkor is jól jöhet, ha áramforrás hiányában gépünket szeretnénk egy extra akkumulátor segítségével hosszabb ideig üzemben tartani.

Milyen dokkolót válassz a laptopodhoz?

Ahhoz, hogy megtaláld saját gépedhez a megfelelő dokkoló állomást, nem kell informatikai zseninek lenned. Elég, ha ismered a gép márkáját és típusát, innentől kezdve a feladat már egyszerű. Amire mindenképp fontos azonban odafigyelned, hogy minden esetben a laptopod márkájával megegyező márkájú dokkolót válassz.

  • Egy adott gyártó által készített dokkoló több, azonos márkájú géppel is használható lehet. Ellenkező márka esetében azonban már problémák adódhatnak a kompatibilitással, és előfordulhat, hogy az eszköz csak részben, vagy egyáltalán nem fog működni.

A legtöbb üzleti laptophoz azonban könnyen találhatsz olyan dokkolót, mellyel otthon hiper-szuper PC-vé alakíthatod gépedet. Webáruházunkban különböző Lenovo, Fujitsu, HP és Dell dokkoló állomások közül is válogathatsz!