A kommunikációs forradalmak: hol tartunk most?
PC Aréna Blog

A kommunikációs forradalmak: hol tartunk most?

Aug 23, 2023

A kommunikáció módjai változnak az idők folyamán

A nyelv teszi lehetővé, hogy kommunikáljunk egymással. Azonban ahogy a technika fejlődik, a nyelv is változik, ezek hatnak egymásra. A társadalmi fejlődés során az emberek mindig másféle módon fejezték ki mondanivalójukat, próbáltak minél hatékonyabban kommunikálni - azaz minél több emberhez eljuttatni az üzenetet.

Kezdetben csak a beszéd általi közlés létezett, ma pedig már akár az interneten keresztül is kommunikálhatunk. A hatalmas fejlődés során a világ is megváltozott, a tér kitágult. Mit jelent ez? Hogy míg régebben, az írás feltalálása előtt egy információ csak egy bizonyos pontig jutott el változatlan formában - addig ma már pontosan tudhatjuk azt is, mi történik a világ másik felén.

A technika egyre inkább fejlődik, és manapság olyan ütemben, amelyet szinte követni sem tudunk. napról napra jelennek meg új eszközök, találmányok, amelyek segítségével még gyorsabb lesz az információközlés.

A számítógépek megjelenésével kezdődött a legutóbbi nagy változás, amelyet az információfeldolgozás forradalmának hívnak. De mit is jelent ez pontosan és milyen forradalmak voltak előtte?

A kommunikációs forradalmak kezdetektől napjainkig

A kommunikációs forradalmakról szóló elmélet kidolgozása Marshall McLuhan nevéhez fűződik, aki először tekintette át a különböző kommunikációs formákat korszakonként. Gondolatait a maga korában eredetinek tartották, de azóta többször is vitatták, ám az internet terjedésével ismét sokak számára váltak érdekessé.

McLuhan elméleteit Fülöp Géza foglalta össze, aki szerint 5 nagy kommunikációs forradalmat élt már át az emberiség. Lássuk, melyek ezek!

  1. A beszéd forradalma

A beszéd megjelenése a kommunikáció első fontos állomása, ez vezette ki az embereket az állatvilágból. A közlés a hang által valósult meg, a hallás volt a fő érzékelési mód. A legalapvetőbb, egyszerű információk átadására volt csak lehetőség, a memória véges kapacitása miatt sok minden elfelejtődött. Gyakoriak voltak az ismétlések: ezeket az archaikus elemeket őrzik a népmesék, mondókák, mítoszok.

  1. Az írás forradalma

A civilizáció fejlődésének következő állomása az írás feltalálása volt. Ez is hosszasan fejlődött ki, kezdetben ékírások voltak, kőtáblákra vésték a jeleket, majd a kézírás vált általánossá. Az információáramlás felgyorsult, az információk pedig hosszabb ideig fennmaradtak, mivel volt mód a rögzítésükre.

  1. A könyvnyomtatás forradalma

Ezt a korszakot nevezi McLuhan a Gutenberg-galaxisnak, amikor a nyomtatott könyvek, újságok váltak az információátadás eszközeivé. Az egyik legfontosabb technikai fejlődésnek a mai napig ezt tartják a szakemberek.

  1. A távközlés forradalma

Az elektronikai eszközök első megjelenése ismét jelentős fordulatot hozott: a távíró, a telefon, a rádió, majd a tévé elterjedésével a világ még kisebb lett, az információk gyorsabban jutottak el az emberekhez.

  1. Elektronikus információfeldolgozás forradalma

Az új eszköz, a számítógép, majd az internet megjelenésével ismét nagyot lépett előre az emberiség. Hatalmas információtömeg továbbítása vált lehetségessé rövid idő alatt rengeteg emberhez. McLuhan szavaival élve: ez a global village - a globális falu, ahol mindenki azonnal megtud mindent, és az emberek állandó kapcsolatban vannak egymással.

Mit hoz a jövő?

Ahogy haladunk előre az időben egyre gyorsabban követik egymást a forradalmak. Az újabb elméletek szerint már a 8. kommunikációs forradalomnál tartunk, hiszen az internet-használati szokások is változtak az elmúlt évtizedekben.

A perszonális kommunikáció korában az emberek az interneten tartják egymással a kapcsolatot, a közlésekhez célba juttatásához tehát egy technikaieszköz kell. Számítógépre, laptopra, internetre tehát mindenképpen szükség lesz a jövőben is.

A folyamat pedig nem ért véget: a mesterséges intelligencia megjelenésével teljesen megváltozhatnak az eddig kialakult kommunikációs szokásaink. Hogy mit hoz a jövő, még nem tudni, de a PC Aréna kínálatában megtalálható eszközöket érdemes már most beszerezni a fejlődés érdekében!