Kérdésed van? Keress minket az alábbi elérhetőségeken:
A nagy RAM választó
PC Aréna Blog

A nagy RAM választó

Dec 29, 2021

Sarkalatos pontja a számítógép vásárlásnak a memória – tehát a RAM – kérdése. Mérlegelned kell a szükséges méretet, de még a típus sem mindegy. Cikkünkből megtudhatod, hogyan válassz RAM-ot a gépedhez a felhasználói szokásaidnak megfelelően.

A RAM, avagy a memória méretét gigabájtban határozzuk meg. Tulajdonképpen azoknak a programoknak az adatait tárolja itt a számítógép, amik éppen használatban vannak. Ezek az adatok törlődnek, ha kikapcsolod a gépet, de a programok futtatásához, a processzor által végzendő munka „fejben tartásához” szükséges. 

A mérete befolyásolja a számítógép gyorsaságát: minél bonyolultabb feladatok végrehajtását várod a processzortól, annál nagyobb kapacitásra lesz szükséged annak érdekében, hogy minél kevésbé legyen igénybe véve a háttértár is a folyamatban.

Típusok útvesztője

A RAM-ot mindig az alaplaphoz igazítjuk elsősorban, mert hiába a szupergyors, új típusú RAM, ha az alaplap vagy a processzor ezzel nem tud mit kezdeni. Amennyiben a meglévő számítógépedbe keresel új memóriát, akkor az első lépés az legyen, hogy ellenőrzöd, egyáltalán mekkora kapacitást bír el a rendszer. A méreten kívül pedig azt is meg kell nézned, hogy az alaplap csatlakoztatási lehetősége lehetővé teszi-e egy modernebb RAM bekötését.

Jobb a DDR3-nál a DDR4?

A DDR4-es RAM-ok a legújabbak a piacon és legnagyobb előnyük, hogy a DDR3-nál nagyobb memóriaméretet kevesebb fogyasztással képesek működtetni. Röviden tehát gyorsabb és megbízhatóbb választást jelentenek. Sajnos azonban csak a legújabb gépekbe lehetséges integrálni őket, mert a régi típusú hardverek nem tudják kezelni.

Rázva, nem keverve

Ezeket a típusokat (DDR1, DDR2, DDR3 és DDR4) sajnos nem keverheted egymással, tehát ha van egy régi géped, amit szeretnél meglódítani, nem fogsz tudni a DDR2 mellé betenni egy DDR3-mast. Márkák tekintetében viszont már elnézőbbek a gyártók, bár vannak olyan ritka esetek, amikor a számítógép csak egy bizonyos márkát támogat.

A méretek tekintetében viszont lehet játszani, a meglévő 4 GB-os memóriádat kibővítheted egy új, 8 GB-ossal – már amennyiben megbirkózik ekkora kapacitással a számítógép.

Akkor mekkora legyen?

A felhasználói szokásaid szerint érdemes memóriát választanod. Gondold át, mi mindent szoktál egyszerre csinálni, amikor bekapcsolod a számítógépedet. Hány programot futtatsz és mennyire bonyolult szoftverekre van szükséged? Ha ezzel megvagy, akkor hasonlítsd össze a listádat az alábbi felhasználói alaptípusok memóriaigényeit összegző leírásokkal és meg is kapod a számot, amire szükséged van.

A vasárnapi gépező

Alapesetben a Windows 10 önmagában 4 GB-ot igényel, szóval, ha tényleg csak egy kis szövegszerkesztőt vagy excel táblát masszírozol vele és megnyitsz egy ablakot, akkor elég lehet.

A korszellem embere

Amennyiben már egy Netflix-es sorozatot is lejátszanál a háttérben és szeretsz sok ablakban böngészni egyszerre, esetleg használnod kell modernebb, komplexebb munkafolyamatokra megalkotott szoftvereket is, akkor viszont szükséged lesz legalább 8 GB memóriára. Ekkora memóriával egyébként már szinte minden átlagos felhasználó kényelmesen érezheti magát.

A professzionális programpörgető

Előfordulhat, hogy a szakmád vagy a hobbid megköveteli, hogy olyan profi szoftvereket használj, amiknek a memóriaigénye a sokszorosa a fent említett kategóriáknak. Ugyan költségesebb lesz a megfelelő RAM-mal ellátott számítógép is vagy a meglévő bővítése, de ez ma már nem ütközik más akadályba. Arra azért figyelj, hogy a meglévő számítógéped memóriája biztosan kibővíthető-e a szükséges mértékben, mielőtt megveszed az új RAM-ot.

Lehetséges, hogy  még mindig bizonytalan vagy a szükséges RAM kiválasztása kapcsán. Semmi pánik: ha van elképzelésed, bátran vedd fel a kapcsolatot kollégáinkkal és segítünk eldönteni, hogy mi lenne a számodra megfelelő számítógép.