A régi számítógépeket nem szabad kidobni – használd fel kreatívan!
PC Aréna Blog

A régi számítógépeket nem szabad kidobni – használd fel kreatívan!

Nov 09, 2022

Egy régi laptop vagy PC legtöbbször valahol a padláson vagy a garázsban köt ki, mert egy új készülék vette át a helyét. Egy régi laptop nem rendelkezik az új funkcióival, de ez nem jelenti azt, hogy ettől kezdve már  nem használható fel. Bár már nem támaszkodhatsz rá a mindennapi életben, munkahelyen, otthon, de ettől függetlenül különféle alkalmazásokhoz használható. Az egész arról szól, hogy átgondoljuk, mit lehetne vele kezdeni, és megpróbáljuk a lehető leghosszabb ideig megtartani, különösen akkor, ha még mindig jól működik és elég jó teljesítményt nyújt.

A régi laptopod továbbra is használható, ha nem törött és még működik. Nagyon könnyű kitalálni, mit kezdhetsz vele, ha leülsz és egy kicsit átgondolod, mire van szükséged a ház körül. Jönnek majd az ötletek, és nagyon könnyen „újrahasznosíthatod”. Mivel egy laptop rengeteg mindenre jó, így könnyen lehet, hogy nagyon sok dologra tudod még használni az otthonodban.

Van monitorod, van operációs rendszered, amiket használhatsz, van processzorod is, ami egyszerűbb feladatokat „megcsinál”, így minden adatod megvan ahhoz, hogy még egy darabig tud használni a laptopot. Te miként fogod újrahasznosítani? A továbbiakban adunk néhány érdekes ötletet, amelyeket azonnal átültethetsz a gyakorlatba is.

1. Konyhai számítógép

Miért is ne hallgathatnád kedvenc zenéidet vagy videóidat róla, főzés közben? Egy régi laptoppal mindent megtalálsz, amit csak szeretnél, bármit ráköthetsz, van Wi-Fi, bluetooth is, még a tévére is rá lehet kötni. Ráadásul bárhová elhelyezheted, nem foglal sok helyet, és nem is kell annyira félteni, hogy esetleg koszos lesz. Elő sem kell venned, hiszen ott lakhat ezen túl a nappaliban, és bármikor hasznáható anélkül, hogy a gyerek esetleg törölné az aktuálisan megírt munkáidat.

2. Tesztszámítógép

Hányszor telepítettél már operációs rendszert, hogy közben kiderült nem az, amit szerettél volna? Egy tesztszámítógép sok problémától megkímélhet, azt telepíthetsz rá, amit akarsz, megnézheted, hogy milyen hibái vannak, megnézheted, hogyan viselkedik, milyen gyors a rendszer. Ha pedig kiismerted és elégedett vagy vele, akkor telepítheted az első számú laptopodra is. A tesztszámítógép amatőröknek is jó, de profiknak még inkább, akik szeretnék megnézni, hogyan működnek bizonyos alkalmazások, operációs rendszerek, mielőtt nyilvánosságra hozzák vagy bemutatnák az irántuk érdeklődő felhasználóknak.

3. Otthoni szórakoztató központ

A régi laptopra telepíthetsz TV-hez, zenéhez, filmekhez szükséges alkalmazásokat, tárolhatsz rajta audio- vagy videofájlt, és ide mentheted le a fényképeidet is. Ha csatlakoztatsz hozzá néhány Bluetooth hangszórót, néhány 5 az 1-ben rendszert vagy professzionális hangrendszert, keverőt, akkor már van is otthon egy „szórakoztató állomásod”. A befektetés minimális, és minden alkalommal kiváló élményben lehet részed, amikor pihenni vagy szórakozni szeretnél.

4. Digitális képkeret

Nem számít, hogy milyen régi egy laptop olyan alkalmazás biztosan található rajta, amely képes lejátszani a képeket a képernyőn. Így alakíthatod digitális keretté a laptopod, bárhová elhelyezheted, és akár képeket is készíthetsz a Cloudból, ha csatlakoztatod és szinkronizálod az összes eszközödet. Egy laptopnál nagyobb a képernyő, mint a klasszikus digitális keret, különféle gyönyörű animációkat állíthatunk be fotóváltáskor, több lehetőségünk van a különleges fotók összeválogatására vagy lejátszására, minden alkalommal érdekes diavetítési és többféle testreszabási lehetőséggel. Határ a csillagos ég!