A táblagépek részletes műszaki jellemzői, ami segít a vásárlásban
PC Aréna Blog

A táblagépek részletes műszaki jellemzői, ami segít a vásárlásban

Nov 30, 2022

Előző összeállításunkban rövid betekintést nyerhettél a tabletek világába, abba, hogy vásárlás előtt melyek a fő kritériumok, illetve az operációs rendszerek széles választékába is bepillanthattál. Most tovább megyünk, hogy teljes legyen a kép, és részletezzük a legfontosabb műszaki jellemzőket. Nézzünk egy kicsit a táblagépek „burkolata” alá, hogy lássuk, melyek azok a legfontosabb műszaki jellemzők, amelyeket figyelembe kell venned a „vásárlás” gomb megnyomása előtt.

1. A tablet processzorok főbb jellemzői

A táblagép-processzoroknak három fő jellemzője van:

Frekvencia – MHz-ben kifejezve. Minél magasabb ez az érték, annál hatékonyabb lesz a processzor. Javasoljuk, hogy legalább 2000 MHz-es processzorral rendelkező táblagépet válassz.

Gyártási technológia – nanométerben (nm) van kifejezve. Minél alacsonyabb az érték, annál hatékonyabb a processzor. A minőségi szabvány ma az 5 nm-es, de olcsón találhatunk 14 nm-es vagy annál is nagyobb processzorral szerelt táblagépeket.

A processzor magjainak száma – Minél magasabb ez a szám, annál jobb a processzor. 1-8 magos táblagépeket találsz, ez utóbbi a legerősebb.

2. Tablet RAM

A processzorhoz hasonlóan a RAM memória is fontos mutatója a táblagép teljesítményének. Minél több RAM-mal rendelkezik a táblagép, annál gyorsabban fog működni, még összetett alkalmazásokban is. Általában a magyar piacon 1 GB-tól 6 GB feletti RAM-ig terjedő táblagépeket találhatsz. Ha munkához vagy összetett játékhoz szeretnéd használni, javasoljuk, hogy a lehető legtöbb RAM-mal rendelkezőt válaszd.

3. A táblagép képernyőjének mérete

Találhatsz telefon méretűt (7 hüvelykes) vagy 12 hüvelyk feletti táblagépeket is. Ismételten a táblagép kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy milyen célra fogod használni. A filmnézéshez nagyobb képernyőre van szükség, mint egy olyan táblagép esetében, amelyet csak az internetezésre használsz. Ne feledd azonban, hogy a nagyobb tablettek nem csak drágábbak, de nehezebb kezelni és szállítani őket.

A képernyő méretén kívül a minősége is nagyon fontos. Ha tökéletes képeket szeretnél, keress egy nagy felbontású táblagépet. Az alapérték a HD (1200 x 800 pixel), de nem ez az egyetlen kritérium a táblagép képernyőjének minőségéhez. Ugyanaz a felbontás kisebb képernyőn nagyobb pixelszámot jelent, így a felbontásnak a képernyővel arányosan kell növekednie. Vedd figyelembe a képernyőn megjelenő panel típusát is, hiszen befolyásolja a kép minőségét és tisztaságát.

Egyéb tényezők, amelyeket figyelembe kell venni táblagép vásárlásakor

Ha azt szeretnéd, hogy befektetésed hosszú távú legyen, és táblagéped minél több helyzetben legyen hasznos, javasoljuk, hogy figyelj a következő szempontokra:

  • SIM foglalat: adatkapcsolattal szeretnéd használni a táblagépet? Keress egy SIM-nyílással rendelkező táblagépet.
  • Fényképezőgép: a táblagép nem a legkényelmesebb eszköz fotózáshoz, de hasznos lehet, ha sémákat, vázlatokat, gyerekek házi feladatát vagy hasonlókat szeretnél fényképezni. Számos kamerás táblagép-modell létezik.
  • Tárhely: általában a táblagépeken nincs sok tárhely. Ha összetett játékokhoz vagy egyéb nagy alkalmazásokhoz szeretnéd használni a táblagépet, javasoljuk, hogy keress egy átlagosnál nagyobb tárhellyel rendelkező táblagépet. A 16 GB-os táblagépeket viszonylag könnyen találhatsz, és ezt SD kártyával is kiegészítheted.
  • Az akkumulátor élettartama: a nagy képernyőnek köszönhetően a táblagépek meglehetősen gyorsan lemerítik az akkumulátort. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy 5000 mAh feletti akkumulátorral rendelkező táblagépet keress, különösen, ha intenzíven és útközben is használod. Az akkumulátort kiegészítheted külső akkumulátorral.