Ajjaj, jön a Windows 11 – merjek-e frissíteni?
PC Aréna Blog

Ajjaj, jön a Windows 11 – merjek-e frissíteni?

Jan 05, 2022

Egyre többünket figyelmeztet a számítógépünk, hogy lassan időszerűvé válik a Microsoft operációs rendszer frissítése a legújabb verzióra. Ha téged is megijesztenek a változások, akkor olvass tovább. Megmutatjuk, mire számíthatsz és érdemes-e váltanod.

Már korábban is írtunk arról, hogy hamarosan elérhetővé válik a Windows 11. Ebben a szeptemberi cikkben elég jól összeszedtük, hogy milyen gépigénnyel bír az új rendszer, és azt is megírtuk, hogy a vonakodók számára elég tágas határidőt tűztek ki a frissítésre. 2025. októberében szűnik csak meg a Windows 10 biztonsági és frissítési támogatása, ezért addig nyugodtan figyelmen kívül hagyhatod az automatikusan felugró ajánlást. De vajon érdemes?

Mik voltak az első tapasztalatok a Windows 11-gyel?

Elég vegyes visszajelzéseket lehet olvasni a neten az első felhasználóktól. Az Index októberi cikkjében például arra hívta fel a figyelmet, hogy 2 komoly hibát is észleltek. Az AMD processzorgyártói ugyanis észrevették, hogy a videójátékok használata közben az L3 gyorsítótár használata a megszokottnál feltűnően lassabb, ezért zavaró teljesítménycsökkenés is előfordulhat. A másik feltárt probléma pedig az erőforrások hatékony eloszlatásában rejlett. Ez szintén a gyorsaság és az optimális felhasználás rovására ment.

Az Engadget tesztelői szerint az új felület legnagyobb kényelmetlenségét a Start menü és az új tálca jelenti. Ezek az elemek estek át a legdrasztikusabb változtatáson, a kialakításukat elméletben a könnyebb, gyorsabb és logikusabb kezelhetőség vezérelte – de láthatóan a modern megjelenés is igen fontos szempont volt.

Azonban az ilyen szerkezeti változtatásokat – különösen egy olyan hosszú évek óta a „kezünkben lévő” rendszernél, mint amilyen a Windows eddig megszokott menüstruktúrája – időbe telik megszokni a felhasználóknak. Az elején mindenképpen lassabbá teszi a kezelést a tanulási folyamat, ami nagyon zavaró is lehet. Jusson eszedbe, milyen furcsa tud lenni egy üzenet megírása, amikor egy új telefon billentyűzetén kell azt begépelned. Azonban a kellemetlen érzés többnyire néhány napon belül elmúlik, és utána élvezheted az új készülékkel járó fejlettebb technológia előnyeit.

Fiaskó, mint a Windows Vista?

Gyakran visszatérő mém a techvilágban, hogy a Microsoft egyik legkevésbé jól sikerült operációs rendszere a Windows Vista volt. Az Engadget elemzésében is megpendítik a párhuzamot. Azonban ők is arra jutnak, amire a hvg.hu-n megjelent összefoglalóból is következtethetünk – a Windows 11 sokkal inkább hasonlít a Windows 10-re. Ugyan nagyon szép és modern új ruhát kapott a rendszer, de nagyjából ugyanolyan jól szolgálja a felhasználó érdekeit, mint az elődje.

Gyorsabb, vagányabb, frissebb. A korábban felfedezett hibákat nagyon gyorsan javították, de azért a finomhangolás a felhasználói visszajelzések alapján valószínűleg még folytatódni fog.

Frissítsek, vagy ne frissítsek?

Ha egyébként ódzkodsz a technológiai újításoktól és számodra kényelmetlenséget okoz, hogy adaptálódj egy új kezelői felülethez, akkor még nyugodtan várj vele. Azért a 2025-ös év vége előtt mindenképpen javaslom, hogy szívd fel magad erre a feladatra, mert az addig bekövetkező frissítések miatt még drasztikusabbnak érezheted majd a változást. Ugyanakkor nem biztos, hogy számodra érdemes már most fejest ugrani ebbe az újdonságba.

Ha viszont szeretsz naprakész lenni, élvezed, ha új dolgokat tanulhatsz meg és új perspektívából tekinthetsz olyan hétköznapi dolgokra, mint a számítógéped kezelőfelülete, akkor rajta! A véleményed és a tapasztalataid még sokat tehetnek azért, hogy a rendszer minél tökéletesebb legyen – bár már most is élvezhető és hatékony a vele való munka.