Az online biztonság alapjai: Hogyan védjük meg számítógépünket és adatainkat?
PC Aréna Blog

Az online biztonság alapjai: Hogyan védjük meg számítógépünket és adatainkat?

Oct 09, 2024

Az internet használata ma már mindennapjaink részévé vált, azonban a vele járó kockázatok is egyre inkább nőnek. A kiberbűnözés, adatlopás és a vírusok komoly károkat okozhatnak, ha nem védekezünk ellenük megfelelően.

Az alábbiakban bemutatjuk az online biztonság alapjait, és hogy milyen lépéseket tehetünk a számítógépünk és személyes adataink védelme érdekében.

Erős jelszavak használata

Az erős jelszó használata az egyik legegyszerűbb, mégis leghatékonyabb módja annak, hogy felhasználói fiókjainkat és személyes adatainkat megvédjük az illetéktelen hozzáféréstől. Az erős jelszó legalább 12 karakter hosszú, nagybetűket, kisbetűket, számokat és különleges karaktereket egyaránt tartalmaz. Nem tartalmaz olyan, könnyen kitalálható szavakat, mint például a nevünk, születési dátumunk, vagy az "123456" jellegű, egyszerű számsorok.

Érdemes továbbá minden fiókhoz egyedi jelszót használnunk, hiszen ez csökkenti az esélyét annak, hogy fontos adataink veszélybe kerüljenek. Ezek rendszerezésére érdemes lehet valamilyen jelszókezelő programot vagy applikációt használnunk, amely segít abban, hogy ne kelljen minden jelszót külön megjegyeznünk.

Megbízható vírusirtó és tűzfal

Egy megbízható vírusirtó program folyamatosan szemmel tartja a számítógépet és monitorozza a gyanús tevékenységeket, blokkolva a kártékony programokat. A tűzfal védelmet nyújt a hálózati alapú támadások ellen, ezáltal minimalizálva annak esélyét, hogy hackerek betörhessenek a gépünkbe.

A kettő együttes használata segít abban, hogy megóvjuk személyes adatainkat. Fontos azonban, hogy a vírusirtót és a tűzfalat mindig naprakészen tartsuk, és a maximális biztonság érdekében minél gyakrabban futtassunk teljes rendszerellenőrzést.

Kerüljük a gyanús oldalakat és linkeket

Az adathalászok célja, hogy olyan e-maileken és weboldalakon keresztül szerezzék meg személyes adatainkat, melyek hivatalosnak tűnnek. Fontos tehát, hogy sose szolgáltassuk ki ezeket abban az esetben, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy valóban a hiteles szolgáltatóval állunk kapcsolatban. Minden esetben ellenőrizzük tehát az adott weboldal URL címének hitelességét, elektronikus levelek esetében pedig a küldő e-mail címét.

Ha gyanús üzenetet kapunk, ne kattintsunk a benne található linkekre. Ezek ugyanis ártalmasak lehetnek, még akkor is, ha azokat ismerősöktől kapjuk. Mindig legyünk körültekintőek, és csak akkor nyissunk meg egy hivatkozást, ha megbizonyosodtunk arról, hogy az biztonságos.

Biztonságos böngészés és VPN használata

Manapság a weboldalak többsége HTTPS protokollal működik, amely titkosítja az adatforgalmat, ezáltal is csökkentve az adatlopás esélyét. Ha tehát érzékeny adatokat kell megadnunk egy online felületen, például vásárlás vagy banki ügyintézés során, mindig ellenőrizzük, hogy valóban biztonságos, A HTTPS-alapú honlappal van dolgunk.

Érdemes lehet továbbá VPN-t, azaz virtuális magánhálózatot használnunk, különösen abban az esetben, ha nyilvános Wi-Fire csatlakozunk, például egy kávézóban. A VPN titkosítja az internetes tevékenységet és megakadályozza, hogy egy harmadik fél hozzáférjen az adatainkhoz.

Rendszeres biztonsági mentés készítése

Az adatvesztés olyan probléma, melyet nemcsak technikai hiba, de kiberbűncselekmény, például zsarolóvírusos támadás is okozhat. Éppen ezért lényeges, hogy rendszeres biztonsági mentést készítsünk fontos fájljainkról. Így, ha a számítógép megsérül vagy megfertőzi egy vírus, az adatok biztonságban lesznek.

Egy plusz SSD meghajtó vagy épp egy külső merevlemez nagy segítség lehet ebből a célból, éppen ezért a maximális adatbiztonság érdekében érdemes beszerezni egyet. Ha pedig szeretnénk, hogy a fájlok maximális biztonságban legyenek, egy felhőszolgáltatónál extra biztonsági mentést is készíthetünk róluk.