Bevezetés a vízhűtési rendszer világába
PC Aréna Blog

Bevezetés a vízhűtési rendszer világába

May 25, 2022

Egy megfelelő vízhűtési rendszer telepítése hűvösen tartja a processzort és más alkatrészeket, meghosszabbítva a hardver élettartamát.

Itt a nyár, méghozzá teljes erővel, és akárcsak a nyaralási célpontok kiválasztása az optimális számítógép-hűtés is egyik napról a másikra…forró témává vált. A hirtelen hőmérséklet-emelkedés alkalmából szeretnénk megvizsgálni a hűtés témáját, különösen a víz- vagy folyadékhűtését, amely szezonális teendő azok számára, akik számítógépükön dolgoznak vagy napi szinten játszanak rajta.

Mindannyian megszoktuk a hagyományos léghűtés módszerét, de egyre gyakrabban hallunk a vízhűtésről. Ez a folyadékhűtésként is ismert megoldás vonatkozhat a processzorra, a videokártyára vagy akár a memóriára is. Hogy mit is jelenet pontosan, vagy hogyan működik valójában ez a sokak számára ismeretlen kifejezés, most bemutatjuk!

Mit jelent a processzor vízhűtése röviden?

Az autóhoz hasonlóan a vízhűtőrendszer is alapvetően egy zárt egység, ami a számítógép belsejéből a hőt a környezetbe juttatja. A vízhűtés sokkal hatékonyabb, mint a léghűtés, mivel a hőelvezetés módszere, azaz a hő kivezetése a házon kívülre történik, és a lehűtött víz visszavezetésével a CPU (központi feldolgozó egység) hőmérséklete alacsonyan tartható.

A vízhűtés előnyei

Először is, a vízhűtés hatékonyabb, mint a szokásos léghűtés. Másodszor, lehetővé teszi a nagyobb processzorsebesség elérését, mivel annak hőmérséklete stabilabb és szabályozottabb ezáltal.

A vízhűtés használatának másik előnye az alacsony ventilátorzaj. Léghűtés esetén a ventilátor által keltett zaj elviselhetetlenné válhat, ha a számítógép nagy terhelésnek van kitéve. Amikor a ventilátorok 4-5000 fordulat/perc sebességgel pörögnek, elkerülhetetlenül elvonják az ember figyelmét. A játékélmény tönkretétele vagy a termelékenység csökkenése csak néhány ok, ami miatt gondolkodás nélkül a folyadékhűtés mellett érdemes dönteni.

A vízhűtés hátrányai

Ahhoz, hogy igazán hatékonyan működjenek, a vízhűtéses készletek több helyet igényelnek, mint egy átlagos léghűtéses hűtő. Helyet kell biztosítani a szivattyú/hőcserélő, a csövek, a radiátor és a ventilátorok, valamint egyes esetekben a tápegység vagy a folyadéktartály számára.

A vízhűtés további mellékhatása néha a hűvösebb ház lehet. A vízhűtés közvetlenül a házból vezeti el a hőt, szemben a lég- vagy ventilátoros hűtővel, amely hűti a CPU-t, de nem csökkenti a hőfelhalmozódást a házban.

A zárt körös vízhűtőrendszerek másik nehézsége, hogy csak egy alkatrészt tudnak hűteni. Ha egynél több alkatrészt kell hűtenie, akkor vagy külön hűtőrendszerre lesz szükséged mindegyikhez, vagy egy Custom Loop hűtőrendszerre, amely egyetlen visszaáramló áramkörrel köti össze a két alkatrészt.

Megéri a befektetés egy folyadékhűtő készletbe?

A legtöbb ember számára a léghűtés még mindig a legjelentősebb hűtőrendszer, mivel a vízhűtéshez képest egyszerű a használata, és a költsége is alacsony. Azonban ahogy a folyadékhűtési rendszerek tovább fejlődnek, jelenlétük egyre gyakoribbá válik az asztali számítógépekben.

A zárt körű vízhűtési rendszerek széles választéka a szerelési rendszerek javításához vagy egyszerűsítéséhez vezetett. Ennek eredményeként viszonylag könnyűvé vált a számítógépre telepíteni egyet, és szinte nulla karbantartást igényel. Lehet, hogy egy előre összeszerelt vízhűtőrendszerrel nem tudod ugyanazt a teljesítményt elérni, mint egy egyedi építésű rendszerrel, de a kockázat nagyon kicsi. A hagyományos léghűtéses rendszerhez képest azonban a zárt hűtőrendszer több előnyt kínál, és lényegesen jobb teljesítményt nyújt.

Ne félj segítséget kérni egy tapasztaltabb személytől/cégtől, ha először telepítesz vízhűtő rendszer. Ha a folyadékhűtő rendszer nem megfelelően van beszerelve, az károsíthatja az alkatrészeket.