Egy kis segítség a szülők számára az elektronikus napló használatához
PC Aréna Blog

Egy kis segítség a szülők számára az elektronikus napló használatához

Oct 04, 2023

Iskolakezdés: van, aki örül neki, van, aki nem

Nem oly rég ismét megkezdődött tanítás, a gyerekek minden reggel iskolába indulnak, nem egy közülük már meg is kapta az első érdemjegyét. Régebben a szülők egyszerűen tájékozódhattak arról, hányast kapott a csemetéjük, de ma már ehhez nem a papír alapú ellenőrzőkönyv, hanem az elektronikus napló nyújt segítséget.

Többféle e-napló is létezik, de a KRÉTA az, amelyet a legtöbb iskolában használnak, állami fenntartású intézményekben ez a kötelező. Már évekkel ezelőtt megtörtént a bevezetése, és a tanárokat ki is képezték a használatára, így számukra teljesen természetes dolog, hogy ezen keresztül intéznek sok-sok iskolai adminisztrációt.

Az iskolába kerülve a gyerekek is hamar elsajátítják a digi napló működését, de a szülők nagy része – mivel még sosem láttak ilyet – nem tudja, hogyan és mire lehet használni az e-naplót. Pedig nagyon praktikus dologról van szó, amely által könnyebbé válik a diákok tanulmányi eredményének ellenőrzése is, de sok más hasznos funkciója is van még az elektronikus naplónak.

Hogyan kell használni az e-Krétát szülőként?

Ahhoz, hogy be tudjunk lépni a felületre, ismerni kell az elérhetőséget – ezt általában az iskola honlapján közzéteszik –, és szükség van felhasználónévre is. Jellemzően az osztályfőnök adja meg a belépéshez való adatokat.

A KRÉTA legkényelmesebben laptopon, számítógépen használható, itt a legkönnyebb áttekinteni az egyes funkciókat. Ha még nincs otthon ehhez szükséges eszköz, akkor nézz szét kínálatunkban, mert kedvező áron találsz használt laptopokat és használt számítógépeket is.

De telefonra is letölthető az alkalmazás, és innen is elérhető minden információ, amit az iskola közöl a szülővel. A legtöbben a gyermekük érdemjegyeire kíváncsiak, de a napló azt is megmutatja, mely napon és mire kapták azt a tanulók. Sőt! Lehet értesülni a szaktanárok feljegyzéseiről is: hamar kiderül, kapott-e a gyerkőc dicséretet, netán figyelmeztetést.

A tanárok gyakran jelzik azt is, ha nem volt kész a tanuló házi feladata vagy nem hozott felszerelést az órára, de a késést is szokták adminisztrálni. Így tehát, ha a szülő belép a KRÉTA felületére a gondviselők számára kiadott felhasználó névvel, jelszóval, akkor sok mindent megtudhat gyermeke eredményeiről.

Az ügyintézés is egyszerűbb így!

A KRÉTA egyik szolgáltatása az e-Ügyintézés felület, amely az adminisztrációs feladatok elvégzésében jelent segítséget. Itt lehet például leadni a mulasztások igazolását, kikérőt igényelni egy-egy napra családi okok miatt, de a felmentéseket is be lehet mutatni.

Ma már egyre inkább elfogadottabb a papír alapú dokumentumok helyett az elektronikus dokumentumok használata, ez környezettudatos megoldás.

Azoknak a szülőknek sem kell megrémülniük, akik még nem használtak sosem e-naplót, mert a KRÉTA oldalán számos leírás és videó segíti a kezelés megtanulását. Általában a tanárok is szívesen adnak tájékoztatást a felület használatának módjáról.

Az e-napló nagyon hasznos dolog, mert egyszerűen nyomon követhető általa gyermekünk tevékenysége, tudni fogod, mikor maradt el tanórája, és azt is, melyik tantárgyból hol tartanak, milyen házi feladatot kaptak.

A szülői felület kissé eltér a diákok által használt felülettől, így mindenképp érdemes a saját felhasználóneveddel és jelszavaddal belépni. A KRÉTA által támogatott böngészők a Google Chrome, a Mozilla Firefox, az Opera és a Microsoft Edge. Ha ezek telepítésével kapcsolatban adódna kérdésed, akkor is kereshetsz minket.

Számos számítástechnikai eszközzel, kiegészítővel igyekszünk könnyebbé tenni mind a szülők, mind a diákok életét. Nézz szét kínálatunkban!