Egy pici, de annál fontosabb perifériás eszköz: az egér
PC Aréna Blog

Egy pici, de annál fontosabb perifériás eszköz: az egér

Nov 23, 2022

A laptoptulajdonosok még csak-csak, de a PC-használók semmiképpen sem tudják használni a gépüket egy kicsi, de fontos eszköz: az egér nélkül. Hogy mire jó ez a szerkezet és miért hasznos, ha van egerünk? Erről szól olvasmányos cikkünk.

Az egér története

Az egér egy úgynevezett bemeneti perifériás eszköz, azaz használata információt továbbít a számítógép központi egységének. Az egeret 1963-ban találta fel Douglas Engelbart, aki fejmozgatással működő mutatóeszközt is készített, végül – talán nem meglepő módon – ez a találmánya lett a praktikusabb. Első neve a szerkezetnek „bogár” volt, angolul bug és csak később nevezték el egérnek, utalva a tárgy és a kis állatka közötti hasonlóságra.

Persze az első egér még nagyon ormótlan volt, nehezen lehetett használni. Belsejében fogaskerekek voltak, ezeket cserélték le később gumigolyóra. Bill English, a Xerox munkatársa készítette el ezt a verziót az 1970-es években, de egyelőre az egér még ipari használatra volt ítélve.

1982-ben a Logitech nevű svájci vállalat volt az első, mely egerek gyártásába kezdett: ezek már a magánszemélyek számára is elérhetők voltak. A kis tárgyak eleinte nem voltak túl kelendőek, bár megfizethető áron kínálták őket. Használatuk némi nehézségbe ütközött, hiszen a kor legnépszerűbb számítógépeihez nem lehetett ezeket a kütyüket csatlakoztatni.

1984-ben Steve Jobs a Xerox bejárása során meglátta az egérben rejlő lehetőségeket és megvásárolta a licencet, majd továbbfejlesztette azt. Az általa alkotott első számítógépek már rendelkeztek ezzel a perifériás eszközzel, ami azóta is elengedhetetlen kellék.

Mit tud egy egér?

Az egér fő funkciója azóta sem változott: feladata, hogy segítse a számítógépen való dolgozást. Az egér mozgatásával irányíthatjuk a képernyőn látott kurzort, valamint különféle műveleteket végezhetünk el a monitoron megjelenő objektumokon.

Ma már nagyon sokféle dolgot végezhetünk egérrel: segítségével mozgathatjuk a kurzort, kijelölhetünk, kivághatunk és beilleszthetünk szöveget, nyithatunk új lapot a böngészőben, görgetéssel egyszerűbbé tehetjük a dokumentumok olvasását.

Az egerek fajtái

Az egereket többféleképpen is csoportosíthatjuk, leggyakrabban a működési módjuk szerint szokták őket megkülönböztetni. Ennek alapján vannak mechanikus és optikai egerek, természetesen ma már ez utóbbiakat használjuk.

A mechanikus egerek aljába golyó van beépítve, amely forog, ha elmozdítjuk az eszközt. Használatakor nehézséget okozott, hogy a pontosság érdekében a golyót rendszeresen tisztítani kellett, valamint egérpad is szükségeltetett hozzá.

Az optikai egerek más elven működnek: itt a görgő helyett egy LED vagy lézerdióda van beépítve az eszköz aljába, amely érzékeli, merre mozdítottuk el, majd ennek megfelelően elküldi az információt a számítógépnek, végül megjelenik a monitoron a jel, azaz a kurzor a kívánt állapotba áll.

Legújabb fajtája az egereknek a hanyattegér, amely a mechanikus egerek fordítottja: nem az aljában találjuk a golyót! Maga az egér csak stabilan áll, viszont a tetején lévő trackballt a hüvelykujjunkkal tudjuk mozgatni.

Mire figyeljünk az egér vásárlásakor?

Az egér kiválasztásánál fontos szempont lehet még a fajtán kívül az is, hogyan kapcsolódik a számítógéphez, laptophoz. Manapság a vezeték nélküli egerek a kelendőbbek, mivel a kábelek ez esetben nem zavarják a munkát. Hátrányuk viszont, hogy akkumulátor vagy elem szükséges a működtetésükhöz. A vezetékes egerek lehetnek PS/2 vagy USB porton keresztül csatlakoztathatók.

Bizonyos esetekben az egér érzékenysége is fontos, ezt a szakemberek dpi-ben adják meg. Minél magasabb ez a szám, annál precízebben működik az egér. Egy átlagos optikai egér 800-3000 dpi értékkel rendelkezik.

A PC Arénában is választhatsz egeret a megrendelt laptopod vagy számítógéped mellé. A Kiegészítők kategóriában sok olyan további hasznos perifériát, hardvereszközt találsz, amelyből sosem árt egy tartalék. Nézz szét kínálatunkban!