Folyadék ömlött a laptopodra? Így tudod „életben tartani”, amíg elviszed a szervizbe
PC Aréna Blog

Folyadék ömlött a laptopodra? Így tudod „életben tartani”, amíg elviszed a szervizbe

Jun 15, 2022

Bármennyire is vigyázunk laptopunkra, előfordulhat, hogy folyadék ömlik rá, ami lehet saját figyelmetlenségünk, de akár más családtagok okozta kár is.

Meglepődnél azon, hogy milyen gyakran történnek ilyen balesetek, de leggyakrabban azokkal, akik szeretik a kávéjukat, teájukat kortyolgatni, miközben az e-mailjeiket ellenőrzik, vagy azokkal, akik esznek, miközben a számítógépen dolgoznak. Azaz, szinte mindenkivel, végül is a laptopok hordozhatóságot biztosítanak számunkra, amit mi azzal koronázzunk meg, hogy különböző helyeken és helyzetekben használjuk őket.

A folyadékok nagyon veszélyesek egy laptopra, legyen szó vízről, borról, sörről, kávéról, gyümölcsléről vagy bármilyen más típusú italról. Van azonban lehetőség arra, hogy megmentsük a laptopot és megjavítsuk egy kis összegért cserébe, szemben azzal, hogy mennyit költenénk a javításra vagy egy teljesen új megvásárlására.

Most megtudhatod, hogyan előzheted meg a laptop károsodását közvetlenül azután, hogy folyadékot öntöttél rá. Ezek a lépések nem garantálják a laptop megmentését, hasonlóképpen, ha szakember segítségét kéri, sokkal jobb megoldás, ha ezzel a problémával találkozik.

Íme 5+1 gyors és egyszerű lépés, ami segít lelassítani és/vagy megállítani a laptoppdra leselkedő veszélyt:

1. Azonnal kapcsold ki a laptopot – ha még nem kapcsolta ki magát – és gyorsan húzd ki az áramforrásból. Ehhez néhány másodpercig nyomva kell tartanod a bekapcsológombot.

2. NE próbáld meg visszakapcsolni a laptopot! Sok felhasználó hajlamos megpróbálni bekapcsolni a laptopot, hogy tesztelje, működik-e még. A laptopod még nincs veszélyben, de ha itt próbálod bekapcsolni, nagy hibát követhetsz el.

3. Ahelyett, hogy megpróbálnád bekapcsolni, javasoljuk, hogy összpontosít a felesleges folyadékok eltávolítására a laptopról, a billentyűzet kijelzőjéről. Gyorsan fordíts fejjel lefelé a laptopot, hogy a folyadék lefolyjon, és ne szivárogjon be a laptopba.

4. Ezt követően sürgősen távolítsd el a laptop akkumulátorát! Ez a legtöbb laptopnál elérhető, kivéve az Apple laptopokat, amelyek beépített akkumulátorral rendelkeznek.

5. Kapcsold ki a laptop összes külső alkatrészét – ide tartoznak a pendrive-ok, vezeték nélküli adapterek, töltők, kártyák, egér stb.

6. Szed szét a laptopot – ez azok számára szól, akik értenek is hozzá, ami a laptop jobb és gyorsabb szárításának érdekét szolgálja. Ha otthonosan mozogsz a laptopok világában ne habozz szétszedni a laptopot, hogy pontosan lásd maradt-e valahol folyadék. Szét kell szerelni a HDD-t, a RAM-ot és más kivehető belső alkatrészeket egyaránt. Ha nem vagy biztos a dolgodban jól fontolod meg, hogy a laptopot egy professzionális szolgáltatóhoz viszed.

Javaslatok, avagy mit ne tegyél SOHA!

Az első legfontosabb dolog, hogy ne szárítsd a radiátoron, a tűzhelyen vagy annak közelében, egyéb hőforrások közelében, és semmikép ne próbálj hajszárítóval vagy más hasonló ötletekkel hősködni.

A második fontos része, hogy mihamarabb vidd szervizbe, hogy szedjék szét a laptopot, tisztítsák meg teljesen a szivárgó folyadékokat, az alaplapot és más, folyadékok által érintett alkatrészeket.

Ha a folyadék nem szivárgott be a kijelzőbe, és a kijelző még mindig működik, a javítás a laptop tisztításából és a laptop billentyűzetének cseréjéből fog áll, viszont ha a folyadék beszivárgott a billentyűzetbe, azt legtöbb esetben nem lehet megjavítani, mert az áramkör meghibásodott. A laikusok számára nagyon fontos, hogy a laptopot gyorsan szervizbe vigyük, mert különben a folyadék megrozsdásítja az alaplap áramköreit, a videochipet vagy bármely más alkatrészt, ha a folyadékok elérték azokat