Hogyan lehet hosszú életű egy laptop akkumulátor?
PC Aréna Blog

Hogyan lehet hosszú életű egy laptop akkumulátor?

Dec 21, 2021

Sokan panaszkodnak arra, hogy laptopjuk akkumulátora néhány hónap után egyre gyorsabban merül, egy idő után pedig csak akkor tudják használni, ha szinte folyamatosan töltő tartják. Ennek oka általában a nem megfelelő használat, ami még a legjobb akkumulátort is képes hamar tönkre tenni.

Most megmutatjuk azt, mire érdemes odafigyelned, ha szeretnéd, hogy saját laptopod akksija hosszú életű legyen, és évekig ne kelljen a cserére feleslegesen költened!

Ügyelj a megfelelő hőmérsékletre

Bizonyos akkumulátortípusok, például a széles körben használt lítium akksik kifejezetten érzékenyek lehetnek a hőmérsékletre, ami azt jelenti, hogy az extrém hőingadozás hatására jelentősen csökkenhet az élettartamuk. Éppen ezért sem túlzottan meleg, sem pedig túlságosan hideg környezetnek nem szabad kitenni őket, és a belső hőmérsékletre is érdemes odafigyelni.

Fontos, hogy gépünket lehetőleg ne használjuk tűző napsütésben, hideg időben szállítás során pedig gondoskodjunk arról, hogy ne legyen kitéve a mínuszoknak sem. Amennyiben pedig folyamatosan, nagy teljesítmény mellett használjuk a gépet – például játékra vagy épp munkára – mindig gondoskodjunk a megfelelő hűtésről.

Még jobb, ha ilyen esetekben eltávolítjuk az akksit, és lehetőségeinkhez mérten a gépet hálózati áramforrásról használjuk.

Abban az esetben, ha az akkumulátort hosszabb ideig nem használjuk és tárolni szeretnénk, ügyeljünk arra, hogy ezt mindenképp száraz, hűvösebb helyen tegyük. Ez garantálja azt, hogy sokáig megőrizze hosszú élettartamát.

Tölteni csak okosan, megfontoltan szabad

Akkumulátorunk élettartamára talán a legnagyobb hatást a töltési szokásaink gyakorolják. Éppen ezért figyelnünk kell arra, mikor, hogyan tesszük töltőre a gépet.

A rendszeres, teljes lemerülést érdemes elkerülni, hiszen ez egyrészt rövidíti az élettartamot, másrészt pedig az is előfordulhat, hogy az akksi a működtetéshez szükséges alapfeszültséget is elveszti. Ettől függetlenül 1-2 havonta nem árt, ha mégis lemerítjük az akkumulátort.

Fontos tudni, hogy az sem jó megoldás, ha a laptopot folyamatosan töltőn tartjuk, hiszen ez szintén ahhoz vezet, hogy az élettartam nagyon rövid időn belül minimálisra csökkenjen. A hosszú élettartam érdekében éppen ezért a legjobb megoldást az jelenti, ha az akksit rendszeresen a 20 és 90 százalék közti töltöttségi szinten tartjuk.

Mi a helyzet, ha cserélni kell az akkumulátort?

Előfordulhat, hogy egy laptop akkumulátora néhány év után a megfelelő használat után is felmondja a szolgálatot, vagy legalábbis veszít a teljesítményéből. Ennek oka, hogy az akksik élettartamát töltési ciklusokra tervezik, melyet az akkumulátorokba épített szoftver figyel. Ennek oka, hogy a gyártók megelőzzék a túlterhelésből fakadó,  esetleges baleseteket.

Abban az esetben, ha eljött a csere ideje, gyári vagy utángyártott akksik közül is választhatunk. Előbbiek előnye a magasabb töltési ciklusszám, azaz a hosszabb élettartam, míg utóbbiak általában olcsóbban elérhetők. Összességében elmondható, hogy nemcsak a gyári, de az utángyártott töltők közt is találhatunk kifogyástalan minőséget, azonban fontos, hogy a vásárlás során mindig figyeljünk arra, hogy kizárólag megbízható forrásból származó, jó minőségű alkatrészt veszünk.

A gyenge minőségű megoldások ugyanis egyrészt kevésbé intenzív használat mellett is hamarabb mennek tönkre, másrészt pedig a laptop működésében is okozhatnak kisebb-nagyobb problémákat. Arról nem is beszélve, hogy egy teljesen ismeretlen gyártótól származó alkatrész akár balesetveszélyes is lehet.