Hogyan növelhető a laptopok élettartama?
PC Aréna Blog

Hogyan növelhető a laptopok élettartama?

Jun 05, 2024

Legyen szó böngészésről, sorozatnézésről, egyetemi tanulmányokról vagy épp aktív munkavégzésről, egy laptop manapság sok terhet levesz a digitális térben létezni kénytelen felhasználó válláról.

Végül is, teljesítményben szinte semmivel nem maradnak el a PC-től (sőt), ráadásul hordozhatóságuknak köszönhetően igencsak felhasználóbarát eszközök. De egy új laptop bárhonnan vizsgálva drága mulatság, nem veszünk belőle minden évben újat. Éppen ezért nem mindegy, meddig tudjuk élvezni az előnyeit.

Mit tudhatunk a laptopok élettartamáról?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy laptop átlagos élettartama 3-5 év között mozog, de ez nagyban függ attól, hogy milyen gyakran és milyen intenzitással használjuk. És persze attól is, hogy mire.

Otthoni használat mellett például (nem home office-ban), ahol kevésbé vannak kitéve extrém terhelésnek, a laptopok akár 6-7 évig is jól működhetnek, főleg akkor, ha a karbantartására is megfelelő figyelmet fordítunk, nem csak a használatukra. Munkahelyi környezetben, ahol napi 8-10 órában folyamatos használatban vannak, már más a helyzet, inkább a 3-4 éves élettartam a jellemző.

Milyen tényezők vannak hatással a laptop élettartamára?

Hogy kedvenc eszközünk meddig bírja a strapát, azaz, hogy mennyi ideig tudjuk a laptopot közel azonos teljesítmény mellett és problémamentesen használni, azt számos tényező befolyásolja. Például:

Hőmérséklet és hűtés

A laptopok belső alkatrészei hőérzékenyek. Ha túlmelegednek, az hosszú távon károsíthatja őket. Fontos, hogy a hűtőrendszer megfelelően működjön, és ne akadályozzuk a levegő áramlását.

Por és szennyeződés

Ha nem takarítod az eszközt, készülj fel arra, hogy a por és egyéb szennyeződések eltömíthetik a ventilátorokat és a hűtőbordákat, ami szintén túlmelegedéshez vezethet. Időnként érdemes kitisztítani a laptopot, hogy ezeket eltávolítsuk.

Használat intenzitása

Az, hogy milyen sűrűn és milyen feladatokra használjuk a laptopot, nagyban befolyásolja annak élettartamát. Nagy erőforrásigényű alkalmazások, például játékok vagy videószerkesztő programok gyakori használata gyorsabban koptatja az alkatrészeket. De említhetnénk meg a heti 5-6 alkalommal megvalósuló, napi 8-10-12 órás munkavégzést is. Ha te is elfáradnál ennyi túlórától, a laptopod pláne.

Áramellátás és akkumulátor

Az akkumulátor rendszeres és megfelelő karbantartása kulcsfontosságú. Nem szabad hagyni, hogy teljesen lemerüljön vagy túl gyakran töltsük fel 100%-ra.

Praktikus tanácsok a laptop élettartamának növeléséhez

Most pedig nézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy laptopunk minél tovább jól működjön:

  • Rendszeres tisztítás: ahogy már említettük, a por eltávolítása nagyon fontos. Használj sűrített levegőt a ventilátorok és hűtőbordák kitisztításához. Ügyelj arra, hogy a folyamat során ne sértsd meg a belső alkatrészeket.
  • Akkumulátor karbantartása: próbáld meg elkerülni, hogy a laptopot folyamatosan töltőn tartsd. Időnként hagyd, hogy az akkumulátor 10-20%-ra merüljön, majd töltsd fel újra 80-90%-ra. Így elkerülheted az akkumulátor gyors elhasználódását.
  • Szoftveres karbantartás: rendszeresen frissítsd az operációs rendszert és az alkalmazásokat. Használj vírusirtót és futtass rendszeres ellenőrzéseket, hogy a káros szoftverek ne tegyenek kárt a rendszerben.
  • Naprakész operációs rendszer: a laptop operációs rendszerének állapota szintén fontos szerepet játszik a laptop megfelelő működésében. Ha megérkezik egy frissítés az operációs rendszerre, ajánlott mielőbb bizalmat szavazni neki, ellenkező esetben a laptop lelassulhat, lefagyhat és még a biztonsági pajzson is rést üthet.
  • Figyelj a hőmérsékletre – kerüld a túlmelegedést/fagyást: a laptop érzékeny jószág, se a túlmelegedést, se a túl hideget nem viseli jól. Éppen ezért, ha forróra fordul a helyzet, ajánlott elvégezni a portalanítást, mert a túlmelegedés oka a legtöbb esetben az, hogy a por eltömíti a hűtőrendszert. Ezt onnan tudhatod, hogy a ventilátor egyre hangosabban működik, a laptop jelentősen lelassul, míg az alsó része, esetleg a billentyűzet is forróvá válik. A laptop azonban nemcsak a melegre, a hidegre is nagyon érzékeny lehet, főleg akkor, ha röpködnek a mínuszok. Abban az esetben, ha a gép hosszabb időt töltött hideg körülmények között, bekapcsolás előtt érdemes várni kb. fél órát arra, hogy magához térjen.
  • Ne érje folyadék: ez talán evidensnek tűnhet, azonban a laptopra borult a kávé/kakaó/tea/energiaital még mindig elég gyakori baleset, ráadásul a belső alkatrészek meghibásodásához vezethet. Teljesen tönkre vághatja a hardvert, sőt az áramütés kockázata miatt még balesetveszélyessé is válhat az elázott eszköz. Ilyenkor érdemes azonnal kihúzni a tápkábelt és a bekapcsológombot legalább 15-20 másodpercig lenyomva tartani, hogy az összes elektromosság távozzon a gépből. Az áramtalanítást követően mindenképpen fordítsd lefelé az eszközt és adj neki időt a száradásra, ez akár 2-3 napot is igénybe vehet.
  • SSD csere és memóriabővítés: a használt laptopok felújítása során az is az első feladatok között szerepelhet, ha a hagyományos merevlemezt SSD-re cseréljük, illetve ezzel párhuzamosan a memóriát is bővítjük. Ezzel újabb löketet adhatunk a laptop teljesítményének, hiszen nemcsak gyorsabban fog működni az eszköz, hanem a komolyabb programokkal és szoftverekkel is meg fog birkózni.
  • Helyes tárolás és szállítás: végül, de nem utolsósorban, ha egyik helyről a másikra szállítod a laptopot, mindig használd a megfelelő tokot vagy táskát, amely védi az ütésektől és egyéb sérülésektől. Otthoni tároláskor pedig ügyelj arra, hogy ne legyen kitéve közvetlen napfénynek vagy extrém hőmérsékletnek és lehetőleg szálló pornak sem, amelyek az apró nyílásokon utat találnának a laptop belsejébe.

Mindent egybevetve, a laptopok élettartamának meghosszabbítása érdekében érdemes odafigyelni a rendszeres karbantartásra és a megfelelő használatra. Amennyiben követed ezeket az egyszerű tanácsokat, hosszú évekig élvezheted a laptopod megbízható működését. Persze, ha ezek után is maradt benned kérdés, ne habozz, nyugodtan tedd fel.