Hogyan tarthatom karban a laptopomat házilag?
PC Aréna Blog

Hogyan tarthatom karban a laptopomat házilag?

Oct 13, 2021

A tökéletes laptop kiválasztása már önmagában is kihívás lehet. Ha azonban sikerült megtalálnunk a számunkra megfelelő gépet, meg is kell tanulnunk azt karbantartani. Abban az esetben legalábbis mindenképp, ha szeretnénk, hogy hosszú évekig jó szolgálatot tegyen.

Szerencsére az alapvető dolgokhoz nincs szükség sem programozói tudásra, sem pedig különösebb informatikai ismeretekre. Elég az, ha néhány apróságra odafigyelünk. Ebben a bejegyzésben most hoztunk néhány tippet, melyek neked is a segítségedre lesznek abban, hogy saját laptopod mindig a lehető legjobb formában tarthasd!

Szállítsd mindig figyelmesen a laptopod

A legtöbben azért választanak PC helyett laptopot, hogy gépüket mindig maguknál tudják tartani, így utazás közben is dolgozhassanak, vagy épp leköthessék magukat valamivel. Az utazás azonban sok veszélyt rejt magában, éppen ezért érdemes odafigyelni arra, hogy saját laptopod mindig óvatosan szállítsd.

Bármikor előfordulhat ugyanis, hogy elejted vagy nekiütöd valaminek a gépet, ami bizonyos esetekben problémát is okozhat. De a szélsőséges hőmérséklet-változás vagy hőingadozás is hatással lehet bizonyos gépekre. Éppen ezért, a meleg szobából a hideg utcára való kilépés szintén nem tesz jót egy épp kikapcsolat, még meleg laptopnak.

A business class kategóriás használt gépek nagy előnye azonban, hogy rendkívül masszív anyagból készülnek, és sokkal jobban képesek ellenállni mind az ütéseknek, mind pedig a szélsőséges hőmérséklet-változásnak, mint az egyszerű, hipermarketek polcain is kapható laptopok. Éppen ezért sokkal jobb befektetést jelentenek abban az esetben, ha sokat szeretnél utazni laptopod társaságában.

Ne hagyd mindig a hálózaton a laptopot

Sajnos a gyári laptop akkumulátorok élettartama általában gyorsan csökken. Pláne abban az esetben, ha rendszeresen hálózaton hagyjuk őket. Sajnos a gyári akkumulátorok élettartamát ugyanis rendkívül gyorsan le tudja szívni a rendszeres töltés.

Így abban az esetben, ha laptopod nemcsak otthon szeretnéd használni, kizárólag akkor tedd töltőre, ha már nagyon muszáj. Így elkerülheted azt, hogy az eredeti akksi néhány hónap intenzív használat után csak hálózatra dugva legyen használható, és olyan helyen is kihasználhatod a géped által kínált lehetőségeket, ahol épp nem tudod alkalmazni a töltőt.

Ne feledkezz meg a külső takarításról

Mint ahogyan a saját házunkat és környezetünket, úgy gépünket is érdemes néhanapján megtisztítani. Még akkor is, ha egyáltalán nem tűnik piszkosnak.

A legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat ugyanis, hogy a billentyűzetbe morzsa hullik, esetlegesen a hónapok alatt túlságosan beporosodik. Ilyenkor megesik, hogy nehezebben kezelhetővé válik, bizonyos billentyűket nem tudunk leütni. Érdemes tehát időről időre áttisztítani a billentyűzetet, melyre kifejezetten erre a célra való, tisztítóanyagot használhatunk.

Ez leginkább a gyurmára hasonlít, és képes beférkőzni a billentyűk közé, ahonnan nemcsak a port, de a nagyobb szennyeződéseket, például a morzsadarabokat is remekül eltávolítja.

A belső tisztítást sem szabad hanyagolni

A külső tisztítás mellett természetesen a belső karbantartás is legalább ennyire nagy jelentéséggel bír. Gépünkön a rendszeres internet-használat mellett gyorsan felhalmozódhatnak ugyanis az olyan, ideiglenes fájlok, melyeket nem használunk, egyszerűen csak feleslegesen foglalják a helyet laptopunk meghajtóján.

Annak érdekében, hogy ezeket eltüntessük, érdemes időnként lefuttatnunk egy olyan programot, mely megtisztítja a winchestert a felesleges adatoktól, és akár a töredezettségmentesítés feladatát is elvégzi. Népszerű program például az Ashampoo WinOptimizer, melyben minden, karbantartás szempontjából fontos funkció megtalálható, és a Windows operációs rendszerrel működő gépek optimalizálására tökéletesen alkalmas.

A memória rendszeres tisztítása segít abban, hogy felgyorsítsd géped működését, így nemcsak az új, de akár a régebbi modellek esetében is jó megoldást jelenthet a karbantartásra.