Kérdésed van? Keress minket az alábbi elérhetőségeken:
Hogyan tedd gyorsabbá régi számítógéped vagy laptopod?
PC Aréna Blog

Hogyan tedd gyorsabbá régi számítógéped vagy laptopod?

Aug 25, 2021

A technológia folyamatosan változik, ami azt jelenti, hogy a hardverek és az operációs rendszerek egy idő után elavulnak. Ennek következtében néhány évente még a legszuperebb gépekre is ráférhet némi felújítás.

Ha úgy érzed, hogy PC-d vagy laptopod túlzottan lelassult, abban az esetben néhány apró változás segíthet abban, hogy újra életet lehelj bele, és majdnem annyira jól teljesítsen, mint új korában. Most megmutatjuk azt, hogyan teheti gyorsabbá számítógéped néhány új alkatrész szoftveres frissítés!

HDD helyett SSD

A régebbi gépek általában HDD meghajtóval működnek, melynek előnye, hogy nagyobb mennyiségű adat tárolására is képes. Hátránya azonban az SSD-vel szemben, hogy mechanikus kialakításának köszönhetően lassabb betöltési sebességet biztosít. Az SSD azonban digitális működésének köszönhetően képes felturbózni számítógéped sebességét, ezáltal gyorsabb reakcióidőt garantál.

Az SSD meghajtó ugyanis nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, így egyszerre képes elérni minden adatot, sebessége pedig akár 7x gyorsabb is lehet a hagyományos HDD-nél. Ha szeretnél többet tudni a témáról, a HDD és az SSD meghajtók közti, lényeges különbségekről egy korábbi blogbejegyzésünkben bővebben is olvashatsz.

Memóriabővítés

Az esetleges lassulást a laptopok esetében sok esetben a memória hiánya okozza. Ez a probléma általában akkor jelentkezik, amikor új operációs rendszert telepítesz. A Windows 8.1 a működéshez például minimum 1 GB RAM memóriát igényel. És habár papíron a Windows 10 is, az alapvető memóriaigénye mégis magasabb lehet, ami ahhoz vezethet, hogy telepítése után régi géped némileg lelassulhat.

Ezt a problémát könnyedén orvosolhatja, ha befektetsz a memória bővítésébe. Ennek érdekében 2, 4 és 8 gigás memóriát is választhatsz, attól függően pedig, hogy számítógéped mekkora bővítést tud kezelni. De oda kell figyelned arra is, hogy milyen típusra lesz szükséged, hiszen ma már különböző fajta DDR RAM-ok (pl. DDR2, DDR4, DDR5) közül is választhatsz. Minél újabb a géped, annál nagyobb számozású, újabb generációs memóriára lesz majd szükséged.

Minden egyes generáció esetében növelték az adatátviteli teljesítményt, a sebességet és csökkentették az energiaigényt. Azonban vásárlás során fontos odafigyelned arra, hogy a különböző verziók nem kompatibilisek a korábbiakkal.

Új operációs rendszer

És ha már a Windows 10-nél tartunk, érdemes megemlíteni, hogy egy új operációs rendszer telepítése szintén sokat segíthet régi gépünk gyorsításán. Az olyan, elavult rendszerek ugyanis, mint a Windows XP vagy a Windows 7 már nem frissíthetők, ami ahhoz vezet, hogy egy idő után lelassulnak, veszélyessé és gyakorlatilag használhatatlanná válnak.

Önmagában persze a Windows frissítése még nem feltétlenül elég, hiszen, ahogy fentebb is említettük, egy új operációs rendszer nagyobb memóriaigénnyel is rendelkezhet, azonban a váltás időnként szükséges. Fontos azonban, hogy mellette arra is odafigyeljünk, hogy gépünket szoftveres és hardveres szempontból egyaránt rendszeresen karbantartsuk és idővel az elavult dolgokat cseréljük. A sebesség növelésében a többek közt az ideiglenes fájlok törlése, a tárhely felszabadítása, valamint a rendszeres tisztítás is segíthet.

Ha szeretnéd régi PC-det vagy notebookodat kissé felturbózni, webshopunkban minden ehhez szükséges hardvert, alkatrészt és kiegészítőt megtalálsz. Ha pedig úgy döntesz, hogy inkább új gépet vásárolnál, a prémium kategóriás felújított számítógépeink és laptopjaink közül is válogathatsz!