Hogyan válasszak laptopot grafikai munkához?
PC Aréna Blog

Hogyan válasszak laptopot grafikai munkához?

Sep 29, 2021

A grafikai munkára tervezett gépeknek, az általános otthoni használattól eltérően nagyobb teljesítménnyel kell, hogy rendelkezzenek, mivel a speciális programok rendszerigénye jóval magasabb, mint az átlagos szoftvereké. A kreatív munkavégzésre alkalmas gépek általában erősebb hardverrel és komolyabb videókártyával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy javarészt jóval drágábbak is, mint az általános felhasználásra tervezett laptopok.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, mire kell odafigyelni abban az esetben, ha grafikai munkára alkalmas gépet szeretnénk vásárolni, és hogyan lehetséges úgy laptopot vásárolnunk, hogy megfeleljen a speciális kritériumoknak, azonban mégse kelljen túlságosan mélyre nyúlnunk a pénztárcánkban.

RAM, videókártya és tárhely: mik a legfontosabb dolgok egy grafikai munkára vásárolt gép esetében?

Új gép vásárlása során érdemes tisztában lenni azzal, hogy az általunk használni kívánt programok milyen rendszerkövetelményekkel rendelkeznek. Érdemes azonban azt is tudni, hogy a minimális rendszerkövetelmények nem azt jelentik, hogy az adott szoftver tökéletesen fog működni az adott konfigurációval rendelkező gépeken.

Sokkal inkább azt, hogy használható lesz ugyan, de kizárólag lassan, minimális beállítások mellett lesz futtatható.

Ez azt jelenti, hogy érdemes olyan gépet választani, ami a minimális elvárásoknál jobban teljesít, ezáltal pedig garantálja, a munka gördülékenységét és zavartalanságát. Leginkább a videókártyára és a memóriára kell odafigyelnünk, a grafikai programok ugyanis rengeteg RAM-ot használnak, az apró, részletes megoldásokkal kidolgozott grafikák miatt pedig szükséges a kiemelkedően jó videókártya.

De a grafikai fájlok általában meglehetősen nagyméretűek is. Ez azt jelenti, hogy az ilyen jelleg munkára tervezett gépek esetében a tárhely mérete és sebessége is fontos. Ha pedig háttértárról van szó, ma már a HDD és az SSD megoldások közül is választhatunk. Mivel korábban már foglalkoztunk azzal, hogy ezek közt mik jelentik a jelentős különbséget, így csak érintőlegesen foglalkozunk a témával.

Mivel az SSD elérhetősége gyorsabb, így grafikai munkához ideálisabb megoldást jelent. Egy HDD-n azonban nagyobb méretének köszönhetően jóval több fájl is elférhet, ami azt jelenti, hogy a legjobb megoldást a hibrid, HDD és SSD meghajtók kombinációjával működő laptop jelentheti.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni azt is, hogy az adott gépnek jó monitorral kell rendelkeznie. Ez a kitétel nyilván a PC-k esetében rendelkezik nagyobb relevanciával, azonban laptop vásárlása során is érdemes rá odafigyelni.

Egy gyengébb monitorral ellátott gépen ugyanis jóval nehezebb színhelye, nyomdai szempontból tökéletes munkát végezni, mint egy profi, kifejezetten erre a célra tervezett monitorral felszerelt laptopon vagy asztali számítógépen.

Mennyibe kerül egy grafikai munkára tervezett laptop?

Egy kifejezetten grafikai munkára vagy egyéb, kreatív feladatokra használható gép a különleges hardver-igényeknek köszönhetően rendkívül drága lehet, akár több százezres összegekről is beszélhetünk. Szerencsére azonban a használt és felújított gépek közt találhatsz olyanokat, melyeket korábban is hasonló feladatokra használtak.

Ez azt jelenti, hogy tökéletesen alkalmasak a grafikai munkavégzésre, mégis az eredeti, bolti ár töredékéért juthatsz hozzájuk. Egy felújított gép akár 60-70 százalékkal is olcsóbb lehet, mint egy új, bolti verzió, ráadásul anélkül, hogy emiatt gyengébb minőséget képviselne.

Mivel ugyanis ezek a gépek az értékesítés előtt egy teljes ellenőrzési és felújítási folyamaton estek át, így biztos lehetsz abban, hogy hiába használtak, sosem kapsz a pénzedért cserébe elavult alkatrészekkel rendelkező, vagy a boltinál kevésbé megbízható laptopot. A felújított gépek ugyanis szinte minden tekintetben megegyeznek a többszörös áron elérhető, új gépekkel, ráadásul még garancia is jár rájuk.