Hogyan válasszak nyomtatót?
PC Aréna Blog

Hogyan válasszak nyomtatót?

Oct 12, 2020

Először is döntsük el, hogy leginkább mire szeretnénk használni a nyomtatót. Gondoljuk át, hogy milyen gyakran fogjuk igénybe venni a készüléket. Színes, vagy fekete-fehér nyomtatásra van-e inkább szükségünk, illetve alkalmanként hány oldal elkészítésére vesszük igénybe leendő eszközünket.

Nyomtatási technológia

Ár tekintetében és a későbbi fenntartási költségeket figyelembe véve tájékozódjunk, hogy mik a lehetőségek. Nyomtatási technológia alapján kétféle kategóriával találkozunk leggyakrabban: tintasugaras és lézernyomtatóval.

A tintasugaras nyomtató ismérve, hogy egy patronból porlasztással juttatja a folyékony tintacseppeket a papírlapra. Létezik színes nyomtatásra alkalmas változata is, ez általában négy alapszín használatával keveri ki a kívánt színárnyalatot.

Fenntartása valamivel drágább, mint lézersugaras társáé, viszont nagy előnye, hogy maga a készülék olcsóbb. Kisebb helyigényű, és halk működésű. Kezelhetősége egyszerű, színes képeket pedig fotóminőségben nyomtat.

Azoknak ajánljuk, akiknek kisebb példányszám előállítására van szükségük, illetve akiknek fontos a jó minőségű színes nyomtatás. Természetesen már ezek között is van olyan darab, amelyet nagyobb teherbírásra terveztek, de annak ára is valamivel magasabb.

A lézernyomtató működése annyiban más, hogy itt egy cserélhető toner tárolja a festékport, amiről egy fény hengeren át a készülék lézersugár segítségével olvasztja azt a papírra. Hátránya, hogy beszerzési ára magasabb, akkor azonban, ha nagyobb példányszámú nyomtatásra van szükségünk, megfelelőbb eszköz lehet, mint tintás társa.

Akik havonta legalább 1000 lap nyomtatására alkalmas gépet keresnek, azoknak inkább ezt a fajta készüléket ajánljuk. Hasonlóan tintasugaras társához, ez is alkalmas színes nyomtatásra négy festékpatron segítségével. A toner kazetta kicsit drágább mint a tintapatron, viszont ritkábban is kell cserélni.

Otthoni vagy irodai használatra

Természetesen nem mindegy, hogy hol fogjuk használni a nyomtatót: otthon, vagy az irodában. Otthoni nyomtatás esetén többcélú felhasználásra is szükség lehet. Nyomtatványok, iratok mellett elképzelhető, hogy néha egy-egy fotót is szeretnénk kinyomtatni, ilyenkor pedig jól jöhet, ha van kéznél egy színes nyomtató. Legyünk tehát előrelátóak.

Az irodákban gyakrabban használjuk a készüléket, nem mindegy tehát, mennyire költséghatékony megoldást találunk. Fontos lehet még a kapacitás mellett a készülék megbízhatósága is, hosszútávon ugyanis ez nagy ráfordítást jelenthet egy gyengébb adottságú géppel.

Általánosságban elmondható, hogy irodai felhasználás esetén célszerű a monokróm (fekete) nyomtató mellett letenni a voksunkat, már csak azért is, mert a legtöbb helyen szöveges dokumentumok nyomtatásán van a hangsúly. Természetesen, ahol zömében grafikus elemeket, képeket, táblázatokat nyomtatnak, ott praktikusabb egy színes nyomtató beszerzése.

Amire még használhatjuk nyomtatónkat

Léteznek multifunkciós készülékek, ezek fénymásolásra, fax küldésére, szkennelésre is alkalmasak. Bár áruk jóval magasabb, mint a kisebb tudású gépeké, nagy előnyük, hogy 3-4 készülék helyett csupán egyet kell kezelnünk és helyigényük jóval kisebb.

Ezekre is érdemes odafigyelni

Mindig nézzük meg, hogy mekkora a készülék nyomtatási sebessége. Ez az adat azt jelzi, hogy milyen gyorsan képes a készülék egy oldal kinyomtatására. Időt és papírt is megtakaríthatunk azzal, ha nyomtatónk képes a kétoldalas nyomtatásra.

Választhatunk még az alapján is, hogy milyen méretű papírt fogunk használni (A/3, A/4, A/5), valamint vannak olyan eszközök is, amelyek támogatják a vezeték nélküli nyomtatást is. Ezeknél USB csatlakozáson kívül lehetőség van WIFI, Bluetooth, vagy NFC használatára is. Egy LCD kijelző pedig már csak hab a tortán.

Használtat biztonsággal, olcsóbban

Természetesen nyomtató vásárlásánál is dönthetünk úgy, hogy használt készüléket veszünk, spórolva a büdzsén. Mindenképpen ügyeljünk azonban arra, hogy megbízható helyről válasszunk, ahol garanciát adnak a felújított eszközre.