Hogyan válasszuk ki a tökéletes monitort?
PC Aréna Blog

Hogyan válasszuk ki a tökéletes monitort?

Jun 23, 2021

Legyen szó kikapcsolódásról vagy munkáról, napjainkban egyre több időt töltünk a számítógép előtt. Éppen ezért fontos, hogy olyan monitort találjunk, mely nem csak szép képpel rendelkezik, de szemünket is kíméli.

A döntés azonban nem egyszerű, hiszen rengeteg megoldás közül választhatunk. Éppen ezért ebben a cikkben hoztunk néhány tippet, mely segít megkönnyíteni a tökéletes monitor kiválasztását.

Milyen célra használjuk a monitort?

A tökéletes monitor kiválasztásához először is tisztában kell lennünk azzal, milyen célra szeretnénk az eszközt használni. Ha monitorokról beszélünk, alapvetően háromféle felhasználói típust különíthetünk el.

Az egyik az általános felhasználói csoport, melynek tagjai mindennapos tevékenységekhez használják a választott monitort. Ilyen például az egyszerű irodai vagy otthoni munka, vagy az esti kikapcsolódás, internetezés filmnézés. Az ő számukra kevésbé fontos, hogy egy monitor specifikus jellemzőkkel és tulajdonságokkal rendelkezzen, egyszerűen elég, ha szép, éles, színhelyes képet ad.

A másik csoport a játékosoké. Az ő esetükben már fontosabb, hogy az adott eszköz minél jobb felbontást biztosítson és minél gyorsabban frissüljön a képe. Ebben az esetben érdemes odafigyelni a Hertz számra és az fps-re is. Ezek határozzák meg azt, hogy monitorunkon másodpercenként hány képkocka jelenik meg és mennyire életszerűnek látunk egy adott animációt.

Online játékra például érdemes olyan modellt választanunk, mely képes a 60 Hz-nél magasabb képfrissítést biztosítani és legalább 60 fps teljesítésére képes.

A harmadik csoportot azok jelentik, akik monitorukat valamilyen specifikus munkához, például digitális grafikához használják. Az ő esetükben nagyon fontos a precíz megjelenítés és a tökéletes színhelyesség, de hasonló a helyzet például a videóvágás esetében is. Az ő számukra tehát a lehető legjobb minőségű megoldás szükséges.

Mennyire számít a méret?

Sokan úgy gondolják, minél nagyobb egy monitor, annál jobb, azonban ez egy teljesen szubjektív tényező. Ha céljainknak egy egyszerű, kisebb méretű képernyő is megfelel, abban az esetben nincs szükségünk arra, hogy óriási monitort vásároljunk. Azonban tény, hogy bizonyos esetekben a nagy képernyő valóban jól jön.

A játékosok számára például minél nagyobb a monitor, annál élethűbb és lebilincselőbb lehet a játékélmény, a grafikusok számára pedig annál könnyebb és gördülékenyebb lehet a munka.

A filmnézéshez sem árthat egy átlagosnál nagyobb megoldás, így összességében azt mondhatjuk, hogy habár a méret nem meghatározó tulajdonság, vásárlás előtt mindig jól gondoljuk át, mire szeretnénk használni új monitorunkat, és ennek tükrében válasszuk ki méretét.

Milyen panelt érdemes választanunk?

Jelenleg a piacon sokféle panellel működő monitor kapható. TN, IPS, LCD és OLED, és a listát még bővíthetnénk. Sokaknak a választás során ez a paraméter okoz leginkább gondot, összességében pedig talán ez az a tulajdonság az, mely a legkevésbé számottevő. Hogy miért?

Napjainkban már mindegyik panel meglehetősen fejlett, így nem befolyásolja negatív irányba a tökéletes képminőséget. Hétköznapi felhasználás esetében a különbség egyáltalán nem számottevő, és sokkal inkább azoknak lehet fontos, akik játékra vagy professzionális munkára, tervezésre keresnek maguknak tökéletes monitort.

A leggyorsabb megoldás a TN monitor, ami egy kicsit fakóbb képet nyújt, szemben az IPS és PLS monitorokkal, melyek élesebb, kontrasztosabb, szebb képet adnak, azonban sokszor alacsonyabb válaszidővel rendelkeznek. Előbbi leginkább a gamerek, míg utóbb a grafikusok számára ajánlott.

A hétköznapi felhasználók számára tökéletesen elegendőek a LCD vagy LED monitorok is, melyekhez manapság már rendkívül elérhető áron juthatunk hozzá és nagyon jó minőséget képviselnek.