Hogyan vásárolj online biztonságosan? – Tippek, hogy elkerüld a csalásokat
PC Aréna Blog

Hogyan vásárolj online biztonságosan? – Tippek, hogy elkerüld a csalásokat

Jun 08, 2022

Az e-kereskedelmi piac exponenciálisan növekszik. Sajnos az online vásárlók számának növekedésével az őket fenyegető kiberkockázatok aránya is, amire figyelni kell.

Az elmúlt 2 évben az online boltok és vásárlóik elleni támadások száma jelentősen megnőtt, különösen a járvány kezdete óta, amikor is egyre többen fordultak az online vásárlás felé. A világjárvány alakulásától függetlenül a szakértők becslése szerint ezek a fogyasztói magatartások hosszú távon folytatódni fognak, és ezzel együtt a kibertámadások száma is magas marad.

Milyen lépéseket kell tehát tenned a biztonságos online vásárláshoz?

Bizonyára szeretnél könnyen és gyorsan online vásárolni, de félsz a lehetséges problémáktól, a hackerektől, akik feltörhetik a számlád vagy ellophatják a bankkártyaadataid? Ezek a problémák a múlté lehetnek, ha alkalmazod a biztonságos online vásárlás néhány alapvető szabályát.

Az alábbiakban megtudhatod, hogy melyek a legvalószínűbb kockázatok, valamint néhány módszert, amellyel nyomon követheted és megelőzheted az esetleges kibertámadásokat.

Melyek a leggyakoribb veszélyek?

1. Adathalászat

Az e-mailes adathalász támadások során hamis személyazonosságot vesznek fel, általában egy megbízható intézmény vagy egy jól ismert online áruház személyazonosságát. Az adathalász e-mailekkel a támadók megpróbálják rávenni az áldozatot, hogy fizessen vagy pénzügyi adatokat, jelszavakat adjon meg.

Ugyanez a fajta támadás SMS-ben is végrehajtható, ezért fokozott óvatosságra van szükség, amikor személyes adatokat kérnek. Egyetlen bank, intézmény vagy cég sem fog jelszót vagy bankszámlát kérni tőled!

2. Átverés

Kaptál már e-mailt egy nigériai hercegtől, aki egy kolosszális vagyont akar megosztani veled néhány száz dollárért cserébe, hogy kifizesse a közjegyzői díjakat? Ha igen, akkor tudod, hogyan néz ki egy átveréses támadás. Egy ilyen kibertámadás során a támadó különböző okokból próbál gyors fizetésre rávenni: nagyon nagy összegek megszerzésének lehetősége, érzékeny vagy személyes adatok közlése jótékonysági célokra és így tovább.

Bár a példa banálisnak tűnhet, és nehéz elképzelni, hogy egy internetező manapság még mindig áldozatául eshet egy ilyen átverésnek, ezek a gyakorlatok fejlődnek, és egyre nehezebb felderíteni őket.

Hogyan kerüljük el a kibertámadásokat?

Frissítsd a gyakran használt szoftvereket!

Győződj meg róla, hogy operációs rendszered mindig vírusirtó védi, akár asztali/laptop rendszerekről, akár mobil operációs rendszerekről beszélünk. Bizonyos operációs rendszerek (pl. Linux vagy MacOS) kevésbé érzékenyek a vírusokra.

De nem javasoljuk, hogy csak erre hagyatkozz: a támadások folyamatosan fejlődnek, és a biztonsági iparág nem tud azonnal reagálni minden új típusú fenyegetésre.

Nagyon fontos: győződj meg róla, hogy az operációs rendszere mindig a legfrissebb verzióval van ellátva. Hajlamosak vagyunk a lehető leghosszabb ideig halogatni a frissítéseket, mind az asztali, mind a mobileszközökön, mert túl időigényesnek tartjuk őket. Ezek a frissítések azonban mindegyike fontos biztonsági javításokat tartalmaz, amelyek ellenállóbbá teszik őket a legújabb fenyegetésekkel szemben.

Jelszavak!

A jelszavak az online biztonság első rétegét jelentik, ezért nem szabad félvállról venni őket!

Tippek:

  • Több jelszó – ne használd ugyanazt a jelszót több webhelyhez.
  • Összetett jelszavak – használj összetett jelszavakat, amelyek kis- és nagybetűket, számjegyeket és alfanumerikus karaktereket tartalmaznak. Soha ne használj tulajdonneveket, születési dátumokat vagy általában naptári dátumokat.
  • Jelszavak módosítása – ajánlott évente legalább egyszer megváltoztatni a jelszavakat, különösen az olyan szolgáltatások esetében, amelyeket gyakran használsz, vagy amelyek átjáróként szolgálhatnak a bankszámlákhoz.

Ismeretlen hálózatok

A nyilvános Wi-Fi hálózatok mindenütt jelen vannak, de nem mindig biztonságosak. Ezért ajánlott elkerülni az azokhoz való csatlakozást, különösen, ha azok nem igényelnek engedélyt. Ennek oka az, hogy az adott hálózat rendszergazdái hozzáférnek a kapcsolat során bonyolított összes adatforgalomhoz.

A nyilvános hálózathoz csatlakoztatott eszközök nem használhatók fizetésre vagy jelszavak megadására. Ha azonban ezekre a műveletekre nyilvános helyen van szükséged, mindig ajánlott a telefon 4G/5G kapcsolatának használata.

Biztonságos fizetési módok

Az utánvét az online fizetés vagy a banki átutalás a szokásos példák a minimális kockázatot jelentő fizetési módokra. Másrészt a MoneyGramhoz hasonló szolgáltatásokon keresztül történő külföldi pénzküldés nem történhet anélkül, hogy pontosan tudnánk, melyik üzlet árulja a termékeket.

Kerüld a gyanúsnak tűnő oldalakon történő vásárlást: ha rendezetlen a kialakításuk, nem biztonságos a kapcsolatuk, vagy a termékek jelentősen olcsóbbak, mint más boltokban. Ha egy üzlet túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor általában nem igaz.