Így válaszd ki a megfelelő készüléket az iskolakezdéshez
PC Aréna Blog

Így válaszd ki a megfelelő készüléket az iskolakezdéshez

Aug 18, 2021

A megfelelő számítógép mára olyan lett, mint régen a tankönyvek voltak. Elkerülhetetlen az iskolakezdés szempontjából, pláne azokban az időkben, amikor az online oktatás is egyre általánosabb dologgá válik. Sokan vesznek el azonban a lehetőségek tengerében, és nem tudják, hogyan is válasszák ki azt a gépet, mely jó megoldás lehet a tanuláshoz.

Laptopra vagy PC-re érdemes inkább költeni? Milyen teljesítményre lesz szükségünk? Most hoztunk néhány tippet, melyek segítenek abban, hogy megtaláld a tökéletes számítógépet az iskolakezdéshez!

Eltérő oktatási szintek, eltérő igényekkel

Az első és egyben talán legfontosabb dolog, hogy pontosan tudd, gyermekednek milyen teljesítményű gépre lesz szüksége és milyen konstrukció lehet számára ideális. Az igények ugyanis már egy általános- és egy középiskolás gyermek esetében is eltérőek lehetnek, a főiskolásoknak és egyetemistáknak pedig már egészen specifikus megoldásokra is szükségük lehet.

Míg ugyanis a fiatalabbak általában csak általános felhasználásra tervezett programokkal dolgoznak, addig a felsőoktatásban már nagyobb gépigényű szoftverek használatára is szükség lehet. Különösen azok esetében, akik grafikusnak vagy mérnöknek tanulnak, esetleg kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatóként videóvágással és rendereléssel is foglalkozniuk kell.

Az általános- és középiskolás diákok esetében tehát egy egyszerűbb, általános felhasználásra tervezett PC vagy laptop is jó megoldás lehet, míg főiskolások és egyetemisták esetében inkább az erősebb teljesítményű laptopok, mobil munkaállomások használata az ajánlott.

Mennyire fontos a mobilitás?

A felsőoktatásban tanuló hallgatók számára sok esetben fontos, hogy számítógépüket előadásokra, szemináriumokra is magukkal tudják vinni, így hatékonyabbá tegyék a jegyzetelést és a vizsgaidőszakban történő felkészülést. Az ő esetükben így mindenképp érdemes olyan notebookot vagy laptopot választani, mely könnyen hordozható és nagyteljesítményű akkumulátorral rendelkezik, így akár több előadás során is használható külső áramforrás nélkül.

Kiváló döntés lehet egy kifejezetten munkára tervezett, business class kategóriás felújított laptop, mely mind teljesítményét, mind pedig hordozhatóságát tekintve tökéletesen megfelel a célnak. Ráadásul a legtöbb üzleti modell rendkívül strapabíró kialakítású is egyben, így amiatt sem kell aggódni, ha véletlenül megütnénk vagy leejtenénk őket.

Az általános- és középiskolás diákok esetében a mobilitás még kevésbé játszik fontos szerepet. Az ő számukra egy felújított PC is remek döntés, mely a tanulás mellett akár a délutáni kikapcsolódásra és játékra is tökéletesen alkalmas lehet.

Nem mindig a legolcsóbb megoldás a legjobb döntés

Az iskolakezdés általában rengeteg kiadással jár, így érthető, hogy a szülők többsége szeretné olcsón megúszni a tanuláshoz szükséges laptop vagy PC megvásárlását. Sokan esnek emiatt abba a hibába, hogy csupán néhány ezer forint spórolás miatt olyan eszközt vesznek, mely nem nyújt elegendő teljesítményt, ezáltal megnehezíti a gyerekek előrehaladását.

A hipermarketek polcain kapható olcsó gépek elsőre jó döntésnek tűnnek, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy ma már hasonló áron sokkal nagyobb teljesítményű, hosszabb élettartamra tervezett eszközökhöz is hozzájuthatunk. Abban az esetben, ha nem új, hanem felújított laptopot vagy felújított PC-t vásárolunk.

Ezekhez az eszközökhöz ugyanis már a bolti áruk töredékéért is hozzájuthatunk, és ezért még csak nem is zsákbamacskát veszünk. A használt PC-k és laptopok ugyanis ebben az esetben teljes felújításon és ellenőrzésen esnek át, és úgy kerülnek újra forgalomba, mintha tejesen újak lennének. Leszámítva azt, hogy jóval kevesebbet kell értük fizetnünk, így tízezrekkel több maradhat a zsebünkben. Ennek pedig az iskolakezdés idején egészen biztos, hogy megtaláljuk majd a megfelelő helyét!