Ingázókra tervezve – a legjobb laptopok utazáshoz
PC Aréna Blog

Ingázókra tervezve – a legjobb laptopok utazáshoz

Oct 27, 2021

A laptopok legkézenfekvőbb tulajdonsága a hordozhatóság, de ettől még nem mindegyik gép alkalmas arra, hogy naponta megzötyögtessük a metrón vagy a repülőn. Ha te is gyakran viszed magaddal a laptopodat, akkor ez a cikk neked szól.

Már nem csak az üzletemberek és vállalkozók létszükséglete, hogy mindenhol náluk legyen a laptopjuk. A pandémiának köszönhetően az oktatás és a hétköznapi emberek munkafolyamatai is egyre inkább áttevődnek az online térbe. Az állandó home office pedig könnyedén börtönt csinálhat az otthonunkból, ha tényleg minden nap onnan próbálunk meg dolgozni vagy tanulni.

A jól megválasztott laptop azonban visszaadhatja a szabadságot: dolgozhatsz a kávézóban, a parkban, a buszmegállóban, a vonaton. Átugorhatsz tanulni a barátnődhöz bicajjal, hallgathatod a matekórát a nagymamádnál ebéd közben. Hogy valóban ki tudd használni a modern kor adta lehetőségeket és kicsit lerázhasd a saját lakásod béklyóit, megmutatom, hogy mire figyelj, amikor laptopot vásárolsz magadnak.

Súly és méret

Minél könnyebb és kisebb egy laptop, annál könnyebb lesz átcipelni a városon, kisebb helyen elfér. Hiába van egy csúcskategóriás gamer laptopod, amin még a legújabb játék is vígan elfut – ezek a gépek nagyok, súlyosak és nagyon nem szeretik a rázkódást. Az utazásra igazán alkalmas laptopok viszont ritkán vannak felszerelve olyan videókártyával, ami alkalmas egy komolyabb játék futtatására.

Ha előreláthatólag sokszor fogod magaddal vinni a gépedet, de nagyon fontos számodra a játékélmény is, akkor lehet, hogy jobban jársz, ha utóbbira inkább egy otthoni PC-t választasz, a szaladgáláshoz pedig egy kisebb, strapabíróbb laptopot keresel a kínálatunkból.

Akkumulátor

A házon kívüli laptophasználat fontos kérdése a várható üzemidő hosszúsága. Jól jöhet, ha a választott laptop képes a takarékos üzemmódra. Így ha az utolsó pillanatban veszed észre, hogy meg kellene írni egy e-mailt, akkor se maradsz hoppon a lemerülő akkumulátoroddal.

Magabiztosan indulhatsz útnak mindig, ha olyan gép mellett teszed le a voksodat, ami kifejezetten a hosszú üzemidőre helyezi a hangsúlyt. Olyan laptopokat is találsz felújított gépeink között, amik a töltés nélküli munkavégzést is lehetővé teszik, akár hosszú órákon keresztül is.

Bírja a strapát

Már az első pontnál is szóba került, hogy utazó életmódhoz érdemes olyan laptopot választani, amit kevésbé visel meg a rázkódás, ütődés, vagy akár a karcolás. Ilyen esetben tehát jobb kerülni a műanyag borítású változatokat. A fémborítással kiküszöbölheted a kisebb koccanásokból eredő meghibásodások lehetőségét.

Kerüld a mozgó alkatrészeket

Ahogyan azt a nevük is sugallja, a mozgó alkatrészek hordozás közben könnyen elmozdulhatnak. Ez pedig igen komoly hibákat eredményezhet. A merevlemez minden laptop esetében kritikus pont: a felhasználói céljaidat és a pénztárcádat egyaránt ismerned kell hozzá, hogy jól dönts. A régebbi típusú HDD merevlemezek ugyan jóval nagyobb tárhelyet biztosítanak, de a mechanikus technológia érzékenyen reagál az erős mozgásra.

Épp ezért az SSD merevlemez számodra biztonságosabb megoldást jelenthet, hiszen nem tartalmaz ilyen alkatrészeket. Ráadásul a gyorsasága is jobban fogja szolgálni a tanulást vagy munkavégzést menet közben.

Megfelelő kiegészítők

Sajnos a megfelelő laptop kiválasztása csak egy dolog. Ha valóban hosszú távon szeretnéd élvezni az ingázó életmódra szabott laptopodat, akkor arra is figyelmet kell fordítanod, hogy olyan kiegészítőket válassz a gépedhez, amelyek szintén képesek lesznek mind a te, mind pedig a laptopod igényeit kielégíteni.

Egy kényelmes, praktikus és megfelelően kipárnázott, vízálló laptoptáska például alapkövetelmény az utazásra tervezett laptopokhoz. Vezeték nélküli egérrel sokkal kényelmesebb lesz a kattintgatás, sőt! Egy bluetooth fülhallgató is sokat javíthat a komfortérzeteden. 

Amennyiben tényleg biztosra akarsz menni, egy dokkoló állomással is megtámogathatod a távmunkádat. Így bárhol, bármikor feltöltheted az akkumulátorodat, hogy zavartalanul dolgozhass tovább.

A PC Aréna kínálatában találsz egy válogatást, ahol kigyűjtöttük neked az utazásra alkalmas laptopokat. Ha ezután is szükséged van segítségre, örömmel adunk tanácsot!