Jó üzlet-e az olcsó laptop?
PC Aréna Blog

Jó üzlet-e az olcsó laptop?

Dec 01, 2021

Kevés a pénzed, de kéne egy új laptop. A hipermarketek polcairól óriási kínálat köszön vissza rád – a méregdrágától a filléresig mindenféle géppel találkozhatsz. Ha nem érted a rövidítéseket és a szakkifejezéseket könnyen besétálhatsz a csapdába. Megéri-e ilyen helyen az olcsó laptopot választani? Járjunk utána!

Arra, hogy kinek mi éri meg igazán, nehéz válaszolni. Vannak olyan személyes preferenciák, amelyek felülírhatják az általánosításokat. És ezzel nincs is semmi baj. Ha mindannyian megtalálhatjuk a boltok kínálatában azt, amire vágyunk és amire igazán szükségünk van, az remek. A legjellemzőbb tényezők, amelyek felülírhatják annak az IT-ban jártas ismerősödnek az ajánlását, aki tuti lebeszélne a legolcsóbb bolti laptopról, általában az alábbiak:

  1. Te tényleg csak otthon, e-mail olvasásra szeretnéd használni a gépedet. Nem szándékozol filmezni, egyszerre több ablakban dolgozni, adatot tárolni. Csak arra kell, hogy alkalmanként legyen lehetőséged interneten egy-egy oldalt megnézni.
  2. Neked fontosabb a megjelenés, az, hogy szép legyen, mint a beltartalom. Legyen színes, mintás. Hogy gyors-e, van-e rajta vírusírtó vagy sérülékeny-e, az számodra nem mérvadó. Legyen szerelem első látásra, ennyi a fontos.
  3. Találsz egy olyan ajánlatot, ami nagyon ígéretes – talán nem a legújabb technológia, de a hozzáértő ismerős is megvonja a vállát, hogy ez nem rossz ennyiért. Neked meg pont belefér a büdzsédbe.

Mindhárom esetben jó választás lehet számodra a hipermarketes olcsó laptop is. A hozzáértő ismerős és én is el fogom mondani, hogy léteznek jobb ár-értékarányú megoldások is, ahol sokkal többet kapsz ugyanennyi pénzért. De csak te tudhatod, hogy számodra mi a megfelelő döntés. Ha mégis bizonytalan vagy, mert nem győzött meg eléggé az újsághirdetés és több funkciót vársz a laptopodtól, mint amiket itt felsoroltam, akkor jöjjenek az ellenérvek.

Idejétmúlt képességek

Ezekben a filléres ajánlatokban szereplő laptopok általában olyan kifutó termékek, amik úgy 5 évvel ezelőtti technológiai elvárásoknak felelnek csak meg, annak is csak jóindulattal. Tény, hogy az elektronikai eszközök piacán hihetetlen sebességgel váltják egymást a trendek és az ezeket kiszolgáló termékek. De a mindennapi életünk is igazodik ezekhez a fogyasztói elvárásokhoz. 

Talán most úgy gondolod, nincs szükséged komolyabb technológiára. Ám megeshet, hogy holnaptól mégis otthonról kell dolgoznod és online meeting közben, osztott képernyőn fogod végezni azt a munkát, amit eddig az irodai számítógépeden kellett csinálnod. A korszerű technológia lehetőség  és szükséglet is egyben. Nem árt, ha felkészülsz a váratlan eseményekre is.

Túl drága kompromisszumok

A remek ajánlatok mögött sajnos gyakran bújnak meg olyan kompromisszumok, amiket valójában nem igazán érdemes megkötnöd. Ilyen lehet, ha a laptopot operációs rendszer nélkül értékesítik és hiányoznak róla azok a programok, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő használathoz. 

Ezeket utólag biztosítani sokszor sokkal költségesebbek lehetnek, ráadásul nagy macerával is jár, mire mindent beszerzel és feltelepítesz. Mindenképpen tedd mérlegre vásárlás előtt, hogy számodra ezzel együtt is megéri-e a nagyszerűnek tűnő ajánlat.

Silány minőség

Sajnos olcsó húsnak gyakran híg a leve, ahogyan azt a mondás is tartja. A nevetségesen alacsony ár sokszor silány minőséget is jelent – gyenge műanyag vázat, megbízhatatlan alkatrészellátást és szervizlehetőséget, a garancia teljes hiányát.

Prémium minőség olcsón?

Egy prémium minőségű, felújított laptoppal ezeket a buktatókat elkerülheted. Nem kell a sötétben tapogatóznod és a valós kockázat is kisebb, hiszen az utóbbi 2 év legerősebb és legfrissebb technológiai feltételeit kapod, és garanciát is vállalunk a gépekre. 

Nem kell lemondanod az operációs rendszerről vagy a vírusírtóról sem. Az ár pedig jóval alacsonyabb lesz, mintha ugyanilyen képességekkel bíró laptopot választanál a hipermarketek polcairól.