Kell-e a gyereknek gamer PC?
PC Aréna Blog

Kell-e a gyereknek gamer PC?

Mar 02, 2022

Ha neked is van olyan családtagod, akit alig lehet elrángatni a számítógépe mellől és mindig képben van a legfrissebben piacra dobott játékokkal, akkor nem ismeretlen számodra a gamer PC fogalma. De mi van akkor, ha éppen a gyermeked az, aki folyton a legújabb játékért és gamer kütyükért rágja a füled? Tényleg nem lehet élni a spéci gamer cucc nélkül egy 21. századi gyereknek? Utánajárunk.

A játékosokat célzó piac a világ talán legjövedelmezőbb üzletága. Óriási pénz mozog benne, ugyanakkor valóban a világ kreatív szakembereinek színe-java dolgozik ebben az iparágban. Elsőre ez csak vérengzős, chips-morzsás arccal mikrofonba félangol kifejezéseket kiabáló időpazarlásnak tűnhet. Valójában azonban sok esetben mindez az újmédia-művészetként meghatározott, modernkori művészet és az átrendeződő társadalmi szokások egyik formája.

Az örök vita – jó-e egyáltalán, hogy játszik a gyerek?

Amikor a tizenéves gyerekeink számítógépes játékokkal kapcsolatos szokásairól beszélünk, sokféle nézőpont ütközhet egymásnak. A szülők többsége igyekszik megteremteni az egészséges egyensúlyt a játékok világát értő és élvező, ugyanakkor a valóságban is jól boldoguló tinédzserek nevelése között.

Hiszen a játékok világa már nem pusztán az iskola/munka utáni szórakozás terepe – sok multinál már a munkafolyamatok betanítását is különböző, gamifikált virtuális rendszerben végzik. A munkatársak pedig bónuszpontokért és más motiváló jutalmakért játszhatnak, hogy növeljék a hatékonyságukat. Tehát a számítógépes játék, bármennyire is idegenkedünk tőle, valahol felkészülés a felnőtt életre.

Ezért amikor a kamaszunk elénk áll és mindenféle bonyolult számítógépes szakszavakkal dobálózva ecseteli, hogy a jelenlegi számítógépe alkalmatlan a legújabb játékok futtatására, megfontoljuk, hogy beadjuk a derekunkat egy gamer PC megvásárlására.

Milyen egy gamer PC?

Amit szülőként mindenképpen tudnod kell a profi, gamer PC-kről, az az, hogy rettentően drágák. Ezek a gépek nem csak a legfrissebb technológiát tartalmazzák, de általában a designjuk is hangsúlyos – villogó szemű sárkányok, neon koponyák és díszcsíkok tarkítják őket. Sötét alapszínekkel, vörös és sötétkék látványelemekkel, nagy, és nem túl halk ventillátorokkal felszereltek.

Mindezen tulajdonságokért azonban igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Egy gamer PC természetesen nem csak a számítógépes játékok futtatására alkalmas: egy átlagos tizenéves iskolai feladatainak ellátása sem okoz gondot neki, sőt, alapvető programozási- és tervezői munkák elvégzésére is használható.

Megéri-e az árát?

Ezeknek a profi gépeknek megvan a létjogosultságuk. Ha a tini gyerekünk komoly összegeket keres azzal, hogy játékajánlókat vlogol és többezres nézettsége van a YouTube-on, akkor az ő esetében egy ilyen számítógép egyben jó befektetés is, amely valószínűleg hamar megtérül.

De akkor is érdemes lehet beruházni egy ilyen gépre, ha komoly ambíciókat mutat a játékkészítés és programozás iránt, és a gyakorláshoz és tanuláshoz valóban szüksége van arra, hogy minden feltétel adott legyen az újdonságok kipróbálására.

Ha azonban csak hobbijátékost nevelünk, aki azért egy kis valóságos focira is rávehető némi unszolással, és a számítógépes játék valóban csak a kikapcsolódás terepe, akkor ne érezzük rosszul magunkat, ha nemet mondunk a gamer PC megvásárlására.

De akkor is van más megoldás, ha a lelkes kis programozónk vagy játéktervezőnk álmai megvalósítását egyszerűen nem áll módunkban ilyen mértékben finanszírozni.

Mit vegyünk helyette?

Szerencsére van más út. Ha lemondotok a sárkányos mintáról és a díszcsíkos műanyagborításról, akkor egy jó, prémium minőségű használt PC egy kis felújítással és tuninggal – egy új videókártya mindenképpen kelleni fog – tökéletesen alkalmassá válik majd arra, hogy a szuper, új játékokat élvezhesse az ifjú gazdája. A családnak pedig nem kell azért eladósodni és belebonyolódni valami sunyi áruhitelbe, hogy a vágyak teljesüljenek.

Nézz körül a webáruházunkban, és kérj tanácsot a kollégáinktól, hogy pénzt spórolhass!