Kódfejtő kisokos a termékleírások értelmezéséhez
PC Aréna Blog

Kódfejtő kisokos a termékleírások értelmezéséhez

Feb 23, 2022

Mielőtt megijednél a mozaikszavaktól és bonyolult rövidítésektől, amiket a laptopok és számítógépek termékleírásaiban látsz, inkább olvasd el ezt a kisokost! Összeszedtünk minden olyan kifejezést és az értelmezésüket is, amikre szükséged lesz, hogy kiválaszd a megfelelő laptopot, PC-t, vagy monitort.

Nem kell számítástechnikai szakembernek lenned ahhoz, hogy magabiztosan rágd át magad egy-egy számítógép leírásán, és legalább nagyjából értsd, hogy mit veszel. A leggyakrabban előforduló rövidítések csak elsőre tűnnek megfejthetetlennek. Valójában teljesen logikus, és felhasználói szempontból nagyon hasznos információkat takarnak, amik alapján eldöntheted, hogy alkalmas lehet-e egy gép azokra a feladatokra, amiknek ellátását várod tőle. Számodra pedig egyik rövidítés értelmezése sem fog többé kihívást jelenti, csak olvasd el a hozzájuk tartozó leírásunkat.

RAM

A RAM-ról már itt írtunk bővebben, ezért most tényleg csak a legfontosabb infókra szorítkozunk. A RAM memóriát jelent, tehát egy adattároló alkatrész, amely a folyamatban lévő programok adatainak tárolását végzi a számítógépen. Mérete befolyásolja a számítógép gyorsaságát, ugyanis minden olyan feladat, ami már nem tárolható a RAM-on, a háttértár kapacitását terheli tovább.

CPU

A CPU, vagyis a central processing unit, a számítási feladatokért, azaz a programok végrehajtásáért felel. Ennek a teljesítménye tehát meghatározza az egész számítógép sebességét és teljesítményét.

A PC Aréna felújított laptop- és számítógép kínálatában található eszközök legtöbbször Intel processzorokkal rendelkeznek, de előfordulhat az is, hogy AMD-vel találkozol. A jelenlegi kínálatunkban az Intel Core i5-ös processzor dominál, ez ugyanis egy kiváló ár-érték arányú processzor, amely megbízható teljesítményt nyújt általános, valamit irodai használat esetén. Ilyen ez a laptop is: Dell Latitude E6420.

Az Intel Core i7-tel már egészen új játékokkal is boldogulhatsz és komolyabb feladatok elvégzésére is alkalmas – mint pl. ez a gép: Lenovo ThinkPad T570. De e fölött is tudunk neked mit ajánlani: az Intel Xeonnal felszerelt gépek már kimondottan a haladószintű felhasználók elvárásaihoz készültek. Mi ezt ajánljuk: HP 400 Workstation számítógép.

HDD/SSD

A háttértárakról is találsz már remek cikket a blogunkban, ezért ezt a témát is csak röviden érintjük itt. A legfontosabb, amit tudnod kell, hogy a HDD merevlemezek nagy mennyiségű adat tárolására alkalmasak, azonban a mozgó alkatrészek miatt sérülékeny és a sebessége is igen lassú.

Az SSD ezzel szemben kicsi, és villámgyors működésre képes, ezért laptopoknál igen gyakori alkatrésznek számít. Ha olyan gépet szeretnél, ami villámgyorsan betölt és egyszerre akár több ablakban is fennakadás nélküli munkára ad lehetőséget, akkor az SSD lesz számodra a jó megoldás.

A méretek tekintetében nagyjából 120 GB az az alap, amil már egy átlagos felhasználónak, aki nem szeret játékokat vagy videókat nagyobb mennyiségben a gépén, elegendő. Ha neked vannak ilyen terveid, akkor inkább nagyobb méretben gondolkodj.

Képernyőméret

A képernyő átmérőjét többnyire ˝ jelöléssel látják el. Az átmérő természetesen nem csak arra lesz hatással, hogy mekkora képernyőn élvezheted a kedvnec sorozatodat, de meghatározza a laptop minimális méretét és súlyát is. Ezért számolj azzal, hogy a szép nagy kijelzővel rendelkező laptopot cipelni is nehezebb lesz. De fordítsuk le magyarra az inchben megadott méreteket!

Kicsi, könnyű és kompakt laptopok: 13˝ = 33,02 cm

Élvezhető képernyőméret, könnyű hordozhatóság: 14˝ = 35,5 cm

Nagy kijelző (gyakori méret): 15,6˝ = 39,6 cm

Gamer laptopokhoz/ multimédiás használatra szánt gépekhez: 17˝ = 43,18 cm

Természetesen ezeken az információkon kívül még számos adatot találsz a termékleírásainknál, de ezek azok, amelyek ismerete elengedhetetlen a megfelelő számítógép kiválasztásához. Ha további kérdéseid vannak, nyugodtan keresd fel az ügyfélszolgálatunkat és segítünk!