Laptop érdekességek
PC Aréna Blog

Laptop érdekességek

Jan 03, 2024

  1. Az első laptop

A számítógépek megjelenésekor az számított jó gépnek, amelyik minél nagyobb és minél többet tud. Azonban hamarosan felmerült az igény egy kisebb, hordozható verzióra is: ennek a gépnek a terve Alan Kay fejében fordult meg 1968-ban, aki le is írta, hogyan nézne ki a szerkezet. A Dynabookra keresztelt találmánya a diákok tanulását célozta – az elképzelései alapján azt mondhatjuk, ez inkább a mai tabletekhez hasonló eszköz lett volna.

Ötletét azonban nem tudta megvalósítani, mert akkoriban a megfelelő technológiák még nem voltak adottak.

Az első, mai laptophoz hasonló modell 1981-ben jelent meg, Adam Osborne készítette el. Az Osborne 1-re keresztelt gép 11 kilogrammot nyomott, és 2 darab floppy-meghajtó is volt benne. A kijelzője mindössze 5 hüvelykes volt.

Grid Compassnak hívják azt az eszközt, amely valóban a mai laptop ősének tekinthető: ennek már lehajtható fedele volt. 1983-ban jelent meg, és igen drágán lehetett hozzájutni, elsősorban a NASA és az amerikai hadsereg használta.

A mai ismert laptopok gyártása az 1990-es évek végén kezdődött meg: kellett hozzá a Windows 95 és az Intel Pentium processzorok megjelenése is. Azóta pedig rengeteg változást tapasztalhatunk. És hogy mit hoz a jövő? Nos, talán épp 2024-ben rukkolnak elő valamilyen újdonsággal a gyártók.

  1. A legdrágább laptop

Ha megnézed kínálatunk új laptopjait, láthatod, hogy igen széles skálán mozognak az árak. Az egyes eszközök teljesítményétől, a mérettől, a felhasznált alkotóelemek milyenségétől és a gyártótól is függ, mennyit kell fizetni egy-egy hordozható számítógépért.

Azonban még a PC Aréna legdrágább termékének ára sem közelíti meg azt az összeget, amelyért a világ legdrágább laptopja kelt el.

Ezt a címet MJ Swarovski és Diamond Studded Notebook nyerte el, amelyet 2010-ben a valaha volt legmagasabb áron értékesítettek. Nem tudni, milyen főbb jellemzői vannak a gépnek, de kívül csodaszép: a laptopházat végig gyémántok díszítik. Aranyból készült egeret is kínáltak hozzá. Akkori értéke 3,5 millió dollár – azaz 1,2 milliárd forint – volt.

De nem ez volt az egyetlen drága masina a történelemben. 2019-ben valaki 1 millió 345 ezer dollárt – közel 465 millió forintot – fizetett egy egyszerű Samsung laptopért. Ez volt a „The Persistence of Chaos”, amelyet egy kínai internetes művész, Guo O Dong hozott létre. Erre a gépre az akkori 6 legkártékonyabb vírus volt feltelepítve.

A cél az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét az internetes veszélyekre. Annak, aki megvette a gépet, nyilatkoznia kellett, hogy a „bestiáriumot” – ahogy alkotója nevezte – műalkotásként vásárolja meg, és nem áll szándékában rosszindulatú programokat terjeszteni.

  1. Az első vírus

Ha pedig a vírusoknál tartunk, nézzük meg, mikor jelent meg az első kártékony program a gépeken!

1971: Bob Thomas kísérletképpen hozta létre az első számítógépes vírust, ez volt a Creeper, amely a USA katonai számítógépeit fertőzte meg. Ahová beférkőzött, lemásolta magát, a képernyőn pedig ez volt olvasható: „Én vagyok a Creeper, kapj el, ha tudsz!”

Hogy megszabaduljanak tőle, Bob Thomas kollégája megalkotta a Reapert, ami valójában az első vírusírtó volt.

Ez az eset még kontrollált körülmények között zajlott, azonban ezt követően egyre több kártékony program jelent meg a gépeken. A vírusok sajnos azóta is jelen vannak, és minél hatékonyabban kell ellenük védekezni.

Keress bennünket bátran, ha minőségi, vírusirtóval is felszerelt új vagy használt laptopot szeretnél. Ígérjük, nálunk nem kell milliókat fizetni egyetlen ilyen eszközért sem! ha pedig további laptop érdekességekre vagy kíváncsi, kövesd blogunkat, mert 2024-ben is izgalmas témákat hozunk számodra.