Kérdésed van? Keress minket az alábbi elérhetőségeken:
Laptop kontra számítógép, avagy melyiket válasszam?
PC Aréna Blog

Laptop kontra számítógép, avagy melyiket válasszam?

Apr 27, 2022

Ha te is számítógép vásárlás előtt állsz, de nem tudod eldönteni, hogy asztali vagy hordozható számítógépet válasz akkor jó helyen vagy. Tudjuk, hogy a döntés valóban nem könnyű, hiszen a legtöbben erre a kérdésre egyből rávágják, hogy ki az, aki manapság PC-t választ? Viszont érdemes megfontolni, főként azt, hogy milyen célból vásárolod az eszközt. Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amivel segítünk kiigazodni és tiszta képet kapni arról, hogy mi számodra az ideális.

A világosan évente átlagosan 162 millió darab laptopot adnak el, míg az asztali számítógépekből csupán 94 millió darabot. A szakadék várhatóan tovább fog nőni, de ez nem jelenti azt, hogy a számítógépek veszélyben lennének, épp ellenkezőleg: gyakran ideálisabb és kényelmesebb választásnak bizonyulnak.

A laptop előnyei és hátrányai

Könnyű hordozhatóság

Természetesen a legnyilvánvalóbb előnnyel kell kezdenünk: a hordozhatósággal. Ha rendszeresen kell utaznod a számítógépeddel, akkor egyértelműen a laptop az ideális választás. Sok felhasználó azonban csak azért vesz laptopot, mert az kisebb, és végül az íróasztalán használja, anélkül hogy valaha is elmozdítaná.

Fix perifériák

A hordozhatóság érdekében szükség van bizonyos kompromisszumokra, és a rögzített perifériák a laptopok egyik legnagyobb hátránya. Ha egyszer már választottunk egy laptopot, akkor ugyanazzal a képernyővel, billentyűzettel, portokkal, hangszórókkal maradunk. Bár ezek bizonyos mértékig javíthatók külső komponensekkel, de ez egyrészt csak a hordozhatóság rovására megy, másrészt a laptophoz csatlakozó kábelek miatt a használata kényelmetlen lehet.

Ha számodra is ismerős ezt a helyzetet, akkor a számítógép-vásárlás anyagilag sokkal vonzóbbá válik.

Grafika

A legtöbb laptop nem rendelkezik dedikált videokártyával, hanem a processzorba integrált kártyával, így a grafikus feldolgozási képességek mérsékeltek. Ez elfogadható azok számára, akik a hordozhatóságot részesítik előnyben – alacsonyabb energiafogyasztás, hosszabb akkumulátor-üzemidő, kisebb súly – de vannak olyan felhasználók, akik a grafikailag intenzívebb alkalmazásokat vagy játékokat ugyanolyan könnyen szeretnék futtatni, mint egy asztali számítógépen.

Ebben az esetben a dedikált videokártyával ellátott laptopok jelentenek lehetőséget, de ez anyagilag sokkal nagyobb igénybevételt jelent..

Korlátozott frissítési lehetőségek

Mint fentebb említettük, a kompakt rendszer elérése kompromisszumokat igényel, és a laptopok a bővíthetőség tekintetében egyszerűen nem nyújtanak rugalmasságot. Igen, sok laptop rendelkezik extra memóriafoglalattal, és a meghajtót nagyobb vagy gyorsabb meghajtóra cserélheti, de ez meg sem közelíti az asztali számítógépek rugalmasságát, illetve nagyon ritka az extra merevlemez/SSD hozzáadásának lehetősége.

Fogyasztás

Az energiafogyasztás tekintetében egy laptop mindig sokkal előnyösebb, mivel minimális energiát igényel a működéséhez. Ráadásul újratölthető akkumulátorral is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy utazás közben vagy útközben is használható, és az áramkimaradások kellemetlenségei sem befolyásolják.

A számítógépek előnyei és hátrányai

Sokkal olcsóbb

Ez gyakran döntő tényező: hasonló/azonos konfigurációkban az asztali számítógépek ára jelentősen alacsonyabb, mint a laptopoké. Vagy ha akarod, ugyanezért az árért megvásárolhatsz egy asztali számítógépet, amely egyértelműen jobb teljesítményt nyújt egy laptopnál.

Esztétika

Sokan nem az esztétika miatt akarnak asztali számítógépet – egyszerűen nem tartják szépnek, hiányzik a figyelemfelkeltő dizájn. Ma más azonban vannak olyan fantáziadús építők, akik nagy hangsúlyt fektetnek a dizájnra, ezért kínálatunkban vásárolhatsz stílusos, diszkrét és szép számítógépeket is.

Te „alkothatod” meg!

A legnagyobb előny az asztali számítógépek esetében a komponensek kiválasztásának teljes ellenőrzése. Valójában sokan építik vagy frissítik saját számítógépüket egyedileg kiválasztott alkatrészekből, de nem kell saját asztali számítógépet építenie.

A világhírű gyártók által kínált biztonság és megbízhatóság érdekében az asztali számítógépek széles választékából, különböző bevált és új márkákból, modellekből, formákból válogathatsz. Ha a számítógép konfigurációja elégtelennek bizonyul, bármikor módosíthatod, frissítheted, javíthatod vagy korszerűsítheted azt, növelve a hatékonyságot és a teljesítményt.