Legnagyobb tévhitek a használt számítógépekről
PC Aréna Blog

Legnagyobb tévhitek a használt számítógépekről

Jul 07, 2021

Ha számítógép vásárlására kerül a sor, sokan nem mernek használt eszközbe fektetni, tartva az esetleges hibáktól és az alacsony teljesítménytől. A felújított számítógépek esetében azonban semmi ilyesmitől nem kell félni, hiszen a gépek használtak ugyan, ám kizárólag szakértői ellenőrzés és a piaci igényeknek megfelelő felújítás után kerülnek újra forgalomba.

Ebben a cikkben bemutatunk néhányat a leggyakoribb tévhitek közül, melyek a használt számítógépeket övezik, és eláruljuk azt is, mi a valóság velük kapcsolatan.

A használt PC hamar tönkre fog menni?

Sokan gondolják úgy, hogy a használt számítógép egyenlő az olyan elavult vagy leselejtezett darabokkal, melyeket az apróhirdetéses oldalakon vásárolhatunk meg előző tulajdonosaiktól. Ez azonban a kifejezetten erre szakosodott üzletek esetében egyáltalán nem igaz.

Egyrészt azért nem, mert ezek a használt gépek olyan környezetből kerülnek ki, ahol megkímélik őket, másrészt pedig azért, mert az újraértékesítés előtt teljes felújításon esnek át, és mind hardveres, mind a külső, mind pedig a belső szempontjából úgy kerülnek eladásra, mintha teljesen újak lennének. A

 hibás vagy elavult hardvert a szakemberek lecserélik, a sérült külső borítást megjavítják, ha pedig szükséges, akár a gépek memóriája vagy háttértárának mérete is bővítésre kerülhet.

Abból adódóan tehát, hogy az újraértékesített gépek teljes ellenőrzésen és felújításon esnek át, nem kell amiatt aggódni, hogy hamar elromlanának. Ha egy alkatrész túlságosan elhasználódott, az természetesen cserére kerül, és az eszköz szinte olyan lesz, mint új korában, leszámítva az eredetileg jóval magasabb árat.

Jobban megéri kicsivel drágábban új gépet venni?

A használt számítógépek ára típustól függően változó lehet. Azonban elmondhatjuk azt, hogy a hipermarketek polcain kapható gépekhez képest azok a használt PC-k, melyeket hasonló áron vásárolunk, sokkal jobban teljesítenek. És hogy miért?

A legtöbb használt gép olyan helyről kerül ki, ahol kifejezetten erős, munkához használható eszközökre volt szüksége a felhasználóknak. Hardver szempontjából így jóval izmosabbak lehetnek azoknál a társaiknál, melyeket általános felhasználásra tervezetek, és a hipermarketekben átlagos áron bárki megveheti őket.

Az tehát, hogy hasonló, vagy minimálisan drágább árért érdemesebb új gépet vásárolni, alapvetően nem igaz, hiszen a felújított PC-k pénzünkért cserébe rendkívül stabilak, és sokkal nagyobb erő lakozik bennük, mint az általános használatra tervezett gépekben. Újonnan pedig jóval drágábban lehetne csak hozzájuk jutni, mint azokhoz, melyek minimális használat után kerülnek újból forgalomba.

A használt gépekre nem jár garancia

Abban az esetben, ha egy aukciós vagy apróhirdetéses oldalon vásárolsz használt gépet, nyilván zsákbamacskát veszel. Meglehet, hogy az eladó nem ért a dologhoz, és olyan hibával ad el neked egy PC-t, amiről még ő maga sem tud. Sajnos az ilyen esetekben könnyen előfordul, hogy a probléma 1-2 hét vagy pár hónap után jelentkezik, és ilyenkor már nem tudunk mit tenni. A pénzünket valószínűleg sosem látjuk viszont.

A használt számítógépeket értékesítő cégek esetében teljesen más a helyzet. Itt nem csak olyan gépet kapsz pénzedért cserébe, melyet szakértő szemek vizsgáltak át és szakértő kezek újítottak fel. De a biztonság kedvéért még garanciálisak is, hiszen az eladóknak nem érdeke, hogy olyan gépet kapj, ami megbízhatatlan lenne és egyik pillanatról a másikra bemondaná az unalmast.