Lesz-e valaha egységes csatlakozó a gépeken?
PC Aréna Blog

Lesz-e valaha egységes csatlakozó a gépeken?

May 10, 2023

Csatlakoztatás: de hogyan?

Talán mindenki ismeri azt a problémát, hogy elutazik valahová, de otthon hagyja a telefontöltőjét, ezért kölcsön kell kérnie valakitől egyet. Azonban a kölcsönkapott töltőt sehogyan se tudja csatlakoztatni a készülékhez. Esetleg veled is előfordulhatott már, hogy nem tudtad összekötni a laptopod a tévével, vagy az, hogy a régi fényképezőgépből nem sikerült lementened képeket a gépedre a megfelelő kábel nélkül.

Ezeknek az oka legtöbbször ugyanaz: a csatlakozók közötti különbség. Ha megnézel egy laptopot vagy egy számítógépet, láthatod, mennyi kis „lyuk” – szaknyelven port – van rajtuk, ahová különböző típusú kábelek illeszthetők. Vannak, amelyek még hasonlítanak is egymásra, így néha percekig kell próbálkozni azzal, hogy minden kimeneti eszköznek - egér, pendrive, nyomtató, hangszóró, monitor stb. - megtaláljuk az illesztési helyét.

Van, hogy a pendrive-ot nem tudjuk elsőre a megfelelő oldalával bedugni a gépbe, de például azon is sokáig lehet gondolkozni, hogy melyik kimeneti csatlakozóba illik a hangszóró és melyikbe a mikrofon.

Sajnos azok számára, akik nem született zsenik e téren, sokszor nehézkes elsőre eltalálni a csatlakozók és az eszközök párosítását. Most azonban hoztunk egy kis segítséget ahhoz, hogy kiderüljön, nem is olyan nagy ördöngösségről van szó. Szerencsére egy-két típust kell megjegyezni csupán. Jó hír, hogy az egységesítés felé haladunk, és előbb-utóbb az USB-C lesz az egyeduralkodó e téren.

Hátlapi csatlakozók a PC-ken

Az asztali számítógépek esetében a gépek hátulján találjuk meg a különböző nyílásokat, ahová be lehet illeszteni a külső eszközöket, de a praktikum szempontjából ma már az elülső oldalon is van a pendrive behelyezésére lehetőség.

A hátlapi csatlakozók az alaplapra vannak illesztve, éppen ezért fontos, hogy megfelelőt válasszunk gépünk működéséhez. Az alaplaptól függ többek közt az is, hogy milyen csatlakozóval rendelkező perifériákkal bővíthetjük a számítógépet.

Íme, a legismertebb, még ma is használt hátlapi csatlakozók és felhasználási lehetőségük:

  • USB 2.0 csatlakozók: egér, billentyűzet és lassú perifériák csatlakoztatásához – ennél már van újabb szabvány is, de a régebbi perifériák miatt még megtalálható a gépeken ez a csatlakozófajta.
  • PS/2-csatlakozó: egér és billentyűzet csatlakoztatásához használták régen, hatlábas csatlakoztató. Ma már USB-t használunk helyette.
  • VGA- (D-Sub-) csatlakozó: monitor csatlakoztatásához való régi modell, mely csak analóg jelek továbbítására volt képes. Ma már HDMI-t használunk a gép és a monitorok, illetve tévék csatlakoztatásához, de projektoroknál még előfordul.
  • DVI-csatlakozó: Digital Visual Interface – népszerű eszköz a monitorok, LCD képernyők, projektorok stb. csatlakoztatásához. Egyszerre képes analóg és digitális jelet is továbbítani, ma is sok helyen találkozunk még vele, de ennél is van újabb.
  • DisplayPort és HDMI-csatlakozó: a monitor csatlakoztatásához jelenleg ezt a két változatot használjuk a leggyakrabban.
  • USB 3.0 és USB 3.2 Gen1 Type-C csatlakozó: a gyors perifériák csatlakoztatásához és tápellátásuk biztosításához tökéletesek. Az utóbbi a híres USB-C, amely az egységesítés céljával jött létre. Talán hamarosan ki fogja váltani az összes másik csatlakozót.
  • Hálózati csatlakozók: a vezetékes hálózathoz való csatlakoztatás esetén ide kell bedugni a hálózati kábelt.
  • Audiojack-csatlakozók: hangbemenetek (mikrofon) és hangkimenetek (fülhallgató, hangszóró) csatlakoztatásához való kör alakú csatlakozók. Az előbbi rózsaszín, az utóbbi zöld színnel van jelölve a PC-ken.

Átalakítókkal orvosolható az illeszkedés problémája

Mivel látható, hányféle csatlakozó van forgalomban jelenleg, mindenképp érdemes beszerezni átalakítókat ahhoz, hogy az eszközeink tudjanak működni a gépeken mindaddig, amíg az egységes USB-C szabvány lesz az általános. Az egyéb kiegészítő kategóriában az átalakítók között találsz rengeteg típust: HDMI-DisplayPort átalakítókat éppúgy, mint USB-A – USB-C adaptereket.

Nézz szét a PC Aréna oldalán, mert számos új termék került kínálatunkba! Az átalakítók kiválasztásához is kérhetsz segítséget munkatársainktól. Hívj minket, ha minőségi új vagy használt laptopra, PC-re van szükséged!