Milyen lesz a Windows 11 operációs rendszer?
PC Aréna Blog

Milyen lesz a Windows 11 operációs rendszer?

Sep 15, 2021

Az elmúlt hetekben sok újdonság látott napvilágot a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows 11-et illetően. Sokakat érdekelnek azonban olyan kérdések, hogy a milyen gépigénnyel rendelkezik majd az új Windows, és megjelenésével továbbra is megmarad-e a korábbi operációs rendszerek támogatása.

Legújabb bejegyzésünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, melyeket az októberben debütáló Windows 11-ről tudni érdemes.

Milyen gépigénnyel rendelkezik a Windows 11?

Rengetegen várják már izgatottan a hivatalos bejelentések szerint október 5-én érkező, új Microsoft operációs rendszert. Sokan aggódnak azonban amiatt, hogy régi laptopjuk vagy PC-jük nem tud majd megbirkózni az új operációs rendszerrel. A félelem pedig sajnos nem alaptalan.

Mivel azonban a technológia napról napra fejlődik, nem meglepő, hogy a Windows 11 futtatásához a korábbinál talán erősebb gépre lesz szükségünk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha váltani szeretnénk, kétségbe kell esnünk és azonnal a legújabb, erőmű-teljesítményű számítógépért rohanni a boltba.

A rendszer futtatásához alapvetően egy 1 GHz-es vagy annál gyorsabb processzorra lesz szükség, ami 2 vagy több maggal rendelkezik. A minimum 4 GB memória és a 64 GB tárhely is követelmény, csakúgy, mint a DirectX 12-kompatibilis, vagy annál erősebb, illetve WDDM 2.0 driverrel működő videókártya.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a Windows 11 kizárólag 64 bites rendszer lesz. Ez azt jelenti, hogy a 32 bites szoftverek még futni fognak rajta, azonban maga az operációs rendszer már ebben a verzióban (a korábbi Microsoft rendszerekkel ellentétben) nem lesz kapható.

A részletes rendszerkövetelmények a Microsoft hivatalos oldalán olvashatók. Láthatod azonban, hogy az új operációs rendszer elvárásai egyáltalán nem mondhatók teljesíthetetlennek, hiszen egy jó felújított laptop ennek ma már megfizethető áron képes a sokszorosát kínálni. Egy-két alkatrész cseréjével pedig akár egy régi gép is hatékonyan felturbózható, gyorsabbá tehető.

Megszűnik a Windows 10 támogatása?

A Microsoft esetében már megszokott dolognak számít, hogy az új operációs rendszerek megjelenése után, bizonyos idővel a régi verziók támogatottsága megszűnik. Ez azt jelenti, hogy az adott rendszerre egy idő után nem érkeznek frissítések, emiatt pedig használata hamar elavulttá, biztonsági szempontból rizikóssá válik.

A Windows 7 támogatása 2020-ban szűnt meg, sokan ekkor váltottak a 10-es számú operációs rendszerre, érthető tehát, hogy bennük felmerül némi aggodalom az újabb verzió megjelenését illetően. Megijednénk azonban nem kell, hiszen a Windows 10 még pár évig biztonságosan használható lesz.

Érdemes azonban tudni, hogy 2025. október 14-től nem érkezik új frissítés vagy biztonsági javítás sem a Home, sem a Pro verzióra. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező négy évben érdemes lesz majd az új operációs rendszerre váltani, egészen addig azonban a Windows 10 felhasználóknak nem kell a biztonsági frissítések, javítások és a támogatás megszűnése miatt tartaniuk.

Honnan tudom, hogy megfelelő a számomra?

Egy új operációs rendszer telepítése mindig kihívásokkal jár. Sokan éppen ezért nem is vágnak bele és megmaradnak a korábbi, már elavultnak tekinthető változatoknál. Ez azonban egyrészt lassabbá teszi a gépüket, másrészt pedig komoly biztonsági rést jelent, melyet a hackerek előszeretettel használnak fel adataink megszerzése céljából.

A Windows 11 nagy pozitívuma, hogy a kipróbáláshoz nem feltétlenül kell telepítenünk az operációs rendszert. A béta verzió ugyanis már böngészőn keresztül is elérhető. Egy webes felület szimulálja számunkra azt, hogyan fog kinézni és hogyan fog működni a Microsoft új rendszere, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy a megjelenés utáni telepítéssel túlságosan mellé nyúlnánk.