Milyen méretű PC az ideális számomra?
PC Aréna Blog

Milyen méretű PC az ideális számomra?

Aug 04, 2021

Gyakran hallani a mondást, mely szerint „a méret a lényeg”, és bizonyos szempontól így van ez a számítógépek esetében is. A különböző céloknak különböző fajta PC felel meg, így nem mindegy, milyen megoldást választunk.

De mi alapján tudjuk eldönteni, milyen konstrukcióra lesz szükségünk? Mi a különbség egy USDT számítógép és egy hagyományos asztali gép között? Melyik modell kinek ajánlott abban az esetben, ha munkához, játékhoz vagy általános felhasználásra keresünk ideális gépet? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

USDT: mutatós és helytakarékos megoldás

Az USDT PC nem más, mint egy ultravékony kialakítású asztali számítógép. Ezt sugallja neve is, mely nem más, mint az angol Ultra Slim Desktop rövidítése. Az USDT PC-k egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül vékonyak, így nagyon kevés helyet foglalnak. Kialakításuk a hagyományos asztali számítógépeknél 75%-kal kisebb.

A vékony háznak köszönhetően azonban ez a konstrukció nem rendelkezik belső táppal, hanem a laptopokhoz hasonlóan egy külső adapterrel rendelkezik. Bővíthetősége méretéből adódóan limitált, és a legtöbb USDT modell egy plusz videókártyát már nehezen tud befogadni.

Éppen ezért azok számára ajánlott, akiknek a helytakarékosság és a mobilitás a fontos, és kevésbé szükséges számukra gépük folyamatos fejlesztése, a hardware rendszeres cseréje és felújítása.

ST és SFF: a tökéletes irodai számítógépek

Az ST (Slim Tower) és az SFF (Small Form Factor) szintén meglehetősen kisméretűek. Megjelenésüknek és míg egy ST ház általában 100 x 320 x 395 mm-es, addig egy SFF gép 100 x 338 x 379 mm. Ebből adódóan ezek a konstrukciók sem bővíthetőségükről híresek, sokkal inkább mobilitásukról és mutatós, elegáns megjelenésükről.

Éppen ezért nagyon gyakran találkozhatunk velük irodákban, ahol egyrészt fontos szempontot jelent a helytakarékosság, másrészt pedig az egységes, professzionális megjelenésre is oda kell figyelni.

Desktop: a klasszikus asztali megoldás

A klasszikus desktop számítógépeknek azokat az átlagos méretű asztali gépeket nevezzük, melyet a legtöbb felhasználó már jól ismer. Ebben az esetben a hardware egy sem túl nagy, sem túl kicsi házba kerül, mely egyrészt garantálja azt, hogy a PC íróasztalunkon is elférjen, ha pedig szükségünk van rá, akár extra kiegészítőkkel, újabb videókártyával, extra HDD-vel is bővíthetjük.

Egy desktop PC kiváló döntés lehet azok számára, akik gépüket nem csak munkára, de általános szórakozásra vagy akár játékra is szívesen használják, és fontos számukra az, hogy szükség esetén egy-egy alkatrészt hatékonyan tudjanak cserélni, vagy akár újabb elemeket is beépíthessenek a gépházba.

TWR: a legnagyobb elérhető PC

A TWR, azaz Tower méretű számítógépek a legnagyobb elérhető házak a piacon. Könnyedén elfér bennük több meghajtó, több ventillátor és bármilyen méretű videókártya is. Egy átlagos TWR ház mérete ugyanis 170 x 425 x 442 mm, mely magasfokú bővíthetőséget és extra hűtési lehetőséget tesz lehetővé.

Ebből már sejthető, hogy a TWR méretű PC leginkább azok számára ajánlott, akiknek a teljesítmény a legfontosabb, és akár az is előfordul, hogy gépük folyamatosan, a nap 24 órájában használatban van. Mobilitás szempontjából azonban nem jó döntés, hiszen egy ilyen konstrukció akár 10-12 kilót is nyomhat.

Azoknak tehát, akik gyakran költöznek vagy szeretik gépüket egyik helyről a másikra áthelyezni a változatosabb környezet érdekében, a TWR ház nem feltétlenül jó döntés. Ha viszont a hangsúlyt inkább a robosztus teljesítményre helyezed, és megelégszel azzal, ha géped az íróasztal mellett dolgozik, akkor egy ilyen, hatalmas méretű ház rengeteg lehetőséget tartogat számodra!