Kérdésed van? Keress minket az alábbi elérhetőségeken:
Nagy márkák története: az AOC
PC Aréna Blog

Nagy márkák története: az AOC

Nov 16, 2022

Az AOC név nyilván azoknak cseng ismerősebben, akik odáig vannak a számítógépes játékokért, hiszen a cég elsősorban monitorairól, valamint a gamereknek kínált PC-kiegészítőiről ismert. A tajvani vállalatról érdemes azonban többet is megtudni, hiszen népszerűségük egyre ível felfelé.

A gyökerek a fekete-fehér tévék gyártásáig nyúlnak vissza

A vállalat története valójában már 1934-ben elkezdődött. Ekkor alapította meg Ross Siragusa a Continental Radio and Television Corporationt Chicagóban, Illinois államban, céljuk a fekete-fehér televíziók gyártása volt. Azért sem volt mindegy, mibe fognak, hiszen korábban Siragusa rádiós akkumulátortöltőket gyártott, de 1929-ben csődbe ment. Ezután fogott bele a rádiók és tévék fejlesztésébe, melynek eredményeként1947-ben jelent meg az Admiral nevű márkájával a piacon.

Ezután a cég gyorsan fejlődött, olyannyira, hogy 1950-ben már háztartási gépeket, hűtőszekrényeket is árulni kezdtek, s a világon elsőként színes televíziók gyártásába is fogtak. 1951-re az Admiral már több, mint 5 millió televíziókészüléket adott el.

Az AOC megalakulása

Ezt követően, 1967-ben Tajvanra került át a gyártás, ahol Admiral Overseas Corporation, azaz AOC néven alakult meg a jelenleg ismert vállalat. Céljuk az exportra szánt színes televíziók előállítása volt, érthető módon egyre nagyobb bevételre tettek szert.

1978-ban az Admiral Overseas Corporationt átnevezték AOC International-re, a következő évben pedig be is fejezték az USA-ban a tévégyártást. Hatalmas direkt marketing kampányba kezdtek, hogy világhírűvé tegyék az AOC márkanevet. Sikerrel jártak: a 80-as évek elején már mindenhol jegyezték az AOC márkát. (Érdekességképpen: a szintén tajvani ASUS ekkor még sehol sem volt!)

A vállalat értékesítése a 80-as évek végén fellendült: az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában, Európában és Brazíliában is létrejöttek az értékesítési irodák, de ekkor a fő hangsúly már a tévékről a számítógép-monitorokra tevődött.

A kétezres évek is sikert hoztak

Az új évezredben is nőtt a vállalat ismertsége. 1999-ben az AOC belépett az új-zélandi, majd az ausztráliai kijelzőpiacra. 2005-ben indultak el Indiában, 2006-ban pedig Mexikóban. Folyamatos fejlődésének köszönhetően 2007 és 2009 között az AOC világszerte már több, mint 115 országban értékesített.

A termékeik közé tartoztak a katódsugárcsöves (CRT), majd az LCD-monitorok, az LCD-televíziók és a többfunkciós számítógépek. 2010-re éves bevételüket 50%-kal voltak képesek megnövelni, ebben az évben 16 millió darab LCD-monitort gyártottak. 2013-ban már elsők voltak azon piaci részesedők között, akik PC-monitort gyártanak.

Az AOC napjainkban

Bár Magyarországon kevésbé ismert ez a márka, szerte a világon sokan választják az AOC kiváló termékeit otthoni és irodai felhasználásra. A vállalat sorra hajt végre újításokat, pár évvel ezelőtt nyitottak a gamerek felé is.

2014-ben adták ki az első Anti-blue Light monitort, amely a kék fény ellen védi a szemet, ergonomikusabbá téve így a munkavégzést. 2015 óta a FreeSync technológiát is beépítik a gamereknek szánt monitorokba. A játékosok számára újabbnál újabb kiegészítőket készítenek, 2016-ban jelent meg a kimondottan gamer-eszközöket felvonultató AGON márkájuk. Az AOC 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is a világ elsőszámú játékmonitor-márkája lett.

AOC monitorok a PC Arénánál

Ahogy látható az AOC monitorok nagyon jó minőségűek, mégis megfizethető áron érhetők el. A PC Aréna kínálatában pedig főképp! Nézz szét használt monitorjaink között, ahol biztosan találsz AOC monitort is!

Bármelyikre is esik a választásod, biztos lehetsz benne, hogy jó felbontású, energiatakarékos, strapabíró terméket kapsz, ami ráadásul 2 év garanciával lehet a tiéd! Ha nem tudsz dönteni, melyik a neked való, keresd munkatársainkat, akik szakértő segítséget tudnak neked nyújtani!