Nagy márkák története: NEC
PC Aréna Blog

Nagy márkák története: NEC

Oct 05, 2021

Ha monitorvásárlásra kerül a sor, szinte elkerülhetetlen, hogy az ember nagy márkák közt kutatva belefusson a japán NEC nevébe. Nem véletlenül, hiszen az NEC Display Solutions több mint húsz éve a piac fontos szereplője, nevét pedig világszerte ismerik.

A kiváló minőségű számítógépes monitorok mellett pedig nagyképernyős információs kijelzők gyártója is egyben.

Most utána jártunk annak, milyen indíttatásból és hogyan is jött létre a mára világszinten egyik legnagyobb monitorgyártónak mondható cég, és miért is imádjuk annyira az NEC termékeket, amennyire.

Az NEC Corporation születése

A NEC Corporation japán multinacionális vállalat, melynek története meglehetősen régre, egészen 1899-re nyúlik vissza. A Nippon Electronic Company néven létrejött és 1983-ig így ismert vállalat információs technológiai szolgáltatásokkal és termékekkel foglalkozik, székhelye pedig a tokiói Minatóban található.

Az NEC az üzleti vállalkozások számára információs technológiai és hálózati megoldásokat, míg a kormányzati szerveknek kommunikációs szolgáltatásokat kínál, illetve Japánban az 1980-as évek óta a legnagyobb személyi számítógép-forgalmazóként ismert.

A NEC Corporation rengeteg elektronikai megoldás terén úttörőnek számít. A cég 1928-ban fejlesztette ki például japánban elsőként az NE típusú fototelegráfiai berendezéseket, melyek segítségével sikeresen továbbították Hirohito császár beiktatási ceremóniájának képeit a nagyközönség felé.

Az 1940-es, Tokióban rendezett olimpiai játékok szintén nagy áttörést jelentettek a Nippon Electroic Company életében, hiszen a Japan Broadcasting Corporation úgy döntött, a játékokat televízión keresztül is közvetíteni fogja. A vállalat ekkor kapva kapott az alkalmon, és 1936-ban belekezdett saját katódsugárcsöveinek, majd 1937-től kezdve a televíziókészülékek kutatásába és fejlesztésébe.

Ennek eredményeként született meg a Nippon Electric-nek sikerült létrehoznia egy prototípusú televíziós vevőkészüléket, melyet a nyilvánosságnak az 1939-ben rendezett az Oszaka Mainichi Newspaper Company az Oszakai Hankyu Áruházban tartott, „Század tudománya” című kiállításán mutattak be.

A vállalat nevéhez ezen kívül rengeteg fejlesztés kötődik, többek közt az 1958-ban bemutatott tranzisztoros számítógép, az NEAC-2201, vagy az a műholdas közvetítőberendezés, melyet 1964-ben, az olimpiai játékok élő közvetítése során használtak. Vagy épp az első japán műhold, az Osumi, melyet a cég 1970-ben prezentált a Tokiói Városi Egyetemen, a japán kutatórakéta és műhold program keretei közt.

Ebből is látszik, hogy a Nippon Electronic Company egy olyan, innovatív nagyvállalat, mely nemcsak japán iparának fellendüléséhez és az informatika terén ismert hírnevének öregbítéséhez, de a technológia világszintű fejlődéséhez is nagyban hozzájárult.

Monitorok terén több mint húsz éve a legjobb minőség szolgálatában

Hazánkban a NEC neve leginkább kiváló minőségű számítógépes monitorairól és kijelzőiről ismert. Azt azonban talán kevesen tudják, de a NEC Corporation ezen termékekkel foglalkozó fiókrészlege jóval később alakult, mint maga az anyavállalat. A cég 2000-ben jött létre, és csak 2005. március 31-én vált a NEC Corporation teljes tulajdonú leányvállalatává.

Ezt megelőzően a vállalat NEC/Mitsubishi néven volt ismert, és a NEC Corporation, valamint a Mitsubishi Electric közötti, 50-50 százalékos tulajdonrészben létrejött cégként működött. Ebben az időszakban mind a NEC, mind pedig a Mitsubishi márkanév alatt foglalkozott kijelzők gyártásával és értékesítésével.

A cég azonban 2005. óta már nem áll kapcsolatban a Mitsubishivel, jelenleg csak a NEC márkanév alatt értékesít és forgalmaz termékeket. Az NEC által gyártott monitorokat és kijelzőket pedig minden szempontból a japán elektronikai eszközökkel általában társított tökéletes minőség jellemzi.

A PC Aréna széles kínálatában megtalálható ez a megbízható és kiváló márka. Nézz körül NEC monitorjaink között és válaszd a számodra legmegfelelőbbet.