Nagy márkák történetei: Asus
PC Aréna Blog

Nagy márkák történetei: Asus

Feb 09, 2022

A cég, amely feltette Tajvant a világ IT térképére: az Asus. A multinacionális vállalat számos számítástechnikai eszközt gyárt, asztali számítógépektől, laptopokon át szerverekig és perifériákig. Valamint elektronikus szolgáltatásokat biztosítanak nem csak otthoni, de üzleti és kormányzati felhasználók számára is. Jelmondatuk „in search of incredible”, azaz a hihetetlen keresése.

Az Asus mára a világ egyik legjelentősebb számítástechnikai cégévé nőtte ki magát. Pedig az alapítók, T.H. Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieh és M.T. Liao eredetileg csak egy „szép kicsi cég” megalapítását tűzték ki célul 1989-ben. 

Állítólag a vállalatalapítás gondolata egy tajpeji kávézóban merült fel a négy fiatal mérnökben, akik korábban az Acernél dolgoztak. Végül nem csak meglépték ezt az ambiciózus tettet, de rövid időn belül az Intel partnerprogramjához is csatlakoztak, ami azonban egyáltalán nem volt könnyű menet.

Nehezített pályán

Az első célkitűzésük, miszerint az Intel új processzorához új alaplapokat fejlesztenek és gyártanak majd, igen nagy találékonyságot igényelt. A versenytársaikkal ellentétben nem kapták meg a processzor prototípusát, ezért kénytelenek voltak a pontos adatok ismerete nélkül, a fellelhető információk alapján készítették el az alaplapot. 

Az Intel ennek köszönhetően jött rá, hogy a saját maga által fejlesztett alaplapjuk hibás – a kis tajvani vállalat pedig tálcán nyújtotta a megoldást. Így esett, hogy meglehetősen gyorsan bekerültek az Intel partnerprogramjába.

Villámgyors fejlődés

1995-re már a világ vezető alaplap-gyártójává nőtte ki magát a tajvani vállalat. Nagy energiákat fektettek a tehetségek felkutatásába. Tajvan legjobb műszaki szakembereit gyűjtötték össze, akiknek mentorálására nagy figyelmet fordítottak. 

A legújabb elektronikai elméletekre és a termékfejlesztésre helyezték a hangsúlyt. Ezt az üzletpolitikát jól szemlélteti az is, hogy a vállalat már a 2000-es évek környékén is a bevételének 2%-át kutatás-fejlesztésre fordította, ráadásul munkatársaik legalább 10%-ának ez volt a kifejezett feladata.

Szintén a 2000-es évek elején alakították ki az első ügyfélszolgálati központokat Kínában, Hollandiában, Ausztráliában, Csehországban, Japánban és az Egyesült Államokban. 2001-ben pedig létrehozták az Asus Royal Clubot, amely nonstop műszaki támogatást és ügyfélszolgálati segítségnyújtást biztosított.

„Lean thinking”

 Ezután nem sokkal egy új szemléletmód bevezetésére került sor. A „Lean thinking” jegyében a folyamatok karcsúsítása, a vállalat termékelőállítási folyamatainak lehető leggazdaságosabbá tétele került fókuszba. Az új vállalatvezetési megközelítés – az Asus Way – az alkalmazottak bátorításán és lehetőségeik kihasználásán alapszik, amelynek köszönhetően a szervezeti hatékonyság növelése jelenti a végső célt.

Létrehoztak egy különleges almárkát, a Republic of Gamers-t (a ROG-ot), amely az általuk kifejlesztett, kifejezetten a játékosok legmodernebb és leghatékonyabb kiszolgálását szolgáló termékeit jelenti.

Mindeközben megalkották az első környezetbarát alaplapjukat, az első olyan noteszgépet, ami a bambuszt használta alapanyagnak, valamint a világ legvékonyabb és legkönnyebb üzleti laptopját is.

A 2010-es évekre már komoly lépéseket tettek a digitális szakadék megszüntetéséért és létrehozták a GreenAsus csoportot. A fejlesztési terveket végül az egész vállalatra kiterjesztették, hogy fenntarthatóbb működést és termékeket mutathassanak fel. Ennek jegyében 2009-ben már megalkották az első olyan alaplapokat, amelyek megfeleltek az Energy Star 5.0 követelményeinek. Több elismert sajtóorgánum is a világ vezető zöld technológiai vállalataként emlegette őket.

Tovább keresni a hihetetlent

Az Asus napjainkban a mesterséges intelligencia által vezérelt technológiák fejlesztésében, a kreatív szakemberek számára megalkotott nagyteljesítményű PROArt monitorok és számítógépek kivitelezésében, valamint a játékélmény kitágítására való törekvésben jeleskedik. Továbbra is szívükön viselik a technológia terjesztését a világon, ezért nem csak újrahasznosítással kapcsolatos tevékenységeket végeznek, de a világ minden táján igyekeznek segíteni az e-learning feltételeit új és felújított laptopok adományozásával