Nagy márkák történetei: Samsung
PC Aréna Blog

Nagy márkák történetei: Samsung

Oct 20, 2021

A monitorok kapcsán végzett márkakörképünk következő résztvevője a Samsung Electronics. (Az előzőt itt találod.) Nehéz lenne szó nélkül elmenni a techóriás mellett, hiszen a világ egyik leghatalmasabb elektronikai vállalatáról beszélünk. Ráadásul a tévék és kijelzők tekintetében a kezdetektől napjainkig kitartanak piacvezető pozíciójuk mellett.

A Samsung Electronics egyike a világ legnépszerűbb elektronikai cikkeket előállító vállalatának. 2020-ban az Interband listáján a top 5 legértékesebb márka között szerepelt. 50 évvel ezelőtti megalapítása óta számos technológiai újítást köszönhetünk nekik. Monitorok tekintetében pedig igen széles választékkal és megfizethető áraikkal igyekeznek uralni a piacot. 

Termékkínálatukban jelenleg az irodai és gaming felhasználási igényeket kielégítő monitorok mellett, smart funkcióval ellátott kijelzőket is találunk. Ezek lehetőséget adnak arra, hogy egyetlen kijelzővel váltsuk ki a külön munkavégzésre és szórakozásra szánt eszközöket.

A koreai vállalat hazájában és az egész világon komoly befolyással bír. Vezető szerepét annak köszönheti, hogy elkötelezetten dolgoznak a jövő technológiájának elérhetővé tételén. Története azonban jóval régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk és ékes példája a merész vállalkozói attitűd sikerességének.

A „Három csillag” élelmiszerbolt

A Samsung szó jelentése koreaiul a „három csillag”. Az alapító, Lee-Byong Chull az 1969-es induláskor a márka csillagként való ragyogásának és maradandóságának szimbólumaként tekintett a névre, ezért az első logóban is megjelenítették a három csillagot. 

Ez azonban nem az első üzleti próbálkozása volt. Tudtad, hogy a Samsung eredetileg egyszerű kis élelmiszerboltként működött? A jól menő biznisz növekedésében a következő lépés pedig egy gyapjúüzem felvásárlása volt. Az élelmiszer- és textilipari termelés után kezdtek csak elektronikai eszközökbe fektetni. Innentől pedig még nagyobb lendületre kapcsoltak.

Elsőként fekete-fehér tévék gyártásába fogtak, amit hazai piacra szántak. A nemzetközi elismertség nem váratott sokáig magára, a vállalat ugyanis elindította a háztartási készülékek sorozatgyártását.

A ’80-as években aztán két kutatási és fejlesztési központot hoztak létre, amely nagy szerepet játszott abban, hogy mára piacvezetők az elektronikai cikkek gyártásában. Ezután olyan újításokat dobtak piacra, mint az első 64 milliós DRAM, az első digitális tévé, vagy az első MP3 lejátszóval egybeépített telefon. A technológiai újdonságokkal járó siker megkövetelte a brand ráncfelvarrását is. Ettől kezdve már a kék ovális hátterű Samsung felirattal látták el a termékeiket.

XXI. századi technológia

A 2000-es évek eleje óta egyre magabiztosabb helyet foglalnak el az elektronikai piacon. 2006-ban kifejlesztették az első 50 nanométeres, 1 GB-os DRAM memóriát és a globális tévépiac elsőszámú szereplőjévé váltak. 2010-től pedig már az Androidos okostelefonszériával, a Galaxy termékcsaláddal hódították meg a fogyasztók szívét. Közben felvásárolták az orvosi berendezéseket gyártó Medison vállalatot, ezt követően szabadalmazási licencszerződést kötöttek az IBM-mel. 

2014-ben már ívelt képernyőjű UHD tévéket, sőt az első 85 hüvelykes, hajlítható UHD tévét is bemutatták. Ettől az évtől kezdve ők a világ legnépszerűbb UHD monitorkészítői. Napjainkban nagy felbontású és kvantumpontosságú technológiával rendelkező monitorok gyártásával büszkélkednek. A legújabb fejlesztésekben már szemkímélő üzemmódot, többfunkciós portot, valamint a párhuzamos munkavégzést segítő technológiai megoldásokat is találunk.

Logójukat az új idők szellemiségének megfelelően egyszerűbbre cserélték: a kék háttér eltűnt és most már a modern vonalvezetésű betűk kapták meg az ikonikus kék színt.

A jövő technológiája most

A Samsung jelenleg is missziójának tekinti, hogy olyan előremutató technológiákat tegyen elérhetővé a hétköznapi emberek számára is, amelyek könnyebbé teszik az életünket. Épp ezért nagy erőket fektetnek a robotikába, a mesterséges intelligenciába és a mobil eszközök tökéletesítésébe.

A Samsung monitorok kiváló felhasználói tulajdonságokkal rendelkeznek, amennyiben a kínálatunkban lévő termékek közül erre a márkára esik a választásod, nincs okod aggodalomra. Ha mégis bizonytalan vagy, fordulj hozzánk bátran és örömmel segítünk, hogy a megfelelő eszközt válaszd.