Nincs helyed a dolgozósaroknak? Helytakarékos megoldások PC fanoknak is
PC Aréna Blog

Nincs helyed a dolgozósaroknak? Helytakarékos megoldások PC fanoknak is

Nov 03, 2021

Lehet, hogy itt kopogtat a következő szezonális home office korszaka. De függetlenül a főnököd habitusától, biztosan jól jön otthonra egy kényelmes dolgozósarok. Ám hogy alakítsd ezt ki mindössze néhány négyzetméteren? Muszáj-e ehhez laptoppal erőlködni? Cikkünkből erre is választ kapsz.

Ha eddig meg is úsztad valahogy a dolgozósarok kialakítását, az ünnepek előtt azért még van időd gyorsan összedobni egyet. Na nem azért, hogy Szenteste is emailekre válaszolj, de a téliszünet előtti hajrában azért jól fog jönni, ha a bejgli is megsül és a munkahelyi feladatok is le vannak zárva, akár egyszerre is.

A lakberendezési portálokon rengeteg jótanácsot kaphatsz arra vonatkozóan, hogy hová érdemes betenni a dolgozósarkot a lakásban, még akár egészen kis garzonok esetében is. Gyakran adnak azonban olyan tippeket, amik a Pinteresten vagy egy magazinban jól mutatnak, a valóságban viszont marhára praktikátlanok és működésképtelenek.

Ahová ne tedd:

  1. Konyha

Ahogy átlapoztam a témával kapcsolatos cikkeket, meglepően sok helyen láttam, hogy a konyha a javasolt helyek között szerepel. Ezt azért szerintem csak nagyon ritka és megfelelő csillagállások esetén érdemes megpróbálni, minden egyéb esetben pedig tedd inkább bárhová máshová a kis munkasarkodat.

A konyhákban ugyanis általában azért főzni szoktunk, a magyar háztartások zöme még mindig nem csak dísznek tartja a főzőhelyiséget. Sül a hús, fő a tészta, párolódik a zöldség. Ha a helyiség méreteinek megfelelő kapacitású páraelszívó van a konyhában, és valóban olyan tágas a szoba, hogy a víztől és a gáztűzhelytől és sütőtől kellően távol helyezhesd el az asztalodat, akkor talán megteheted. De minden egyéb esetben kérlek, kerüld ezt a megoldást.

Sem a lecsapódó pára, sem a zsír, sem a nagy hőingadozás nem fog jót tenni semmilyen számítógépnek vagy laptopnak. Állandó elhelyezésre egyetlen ilyen szerkezetet se tegyél be a konyhába. (Mosókonyhára ugyanez vonatkozik. A fürdőszoba szerencsére nem merült fel az általam olvasott cikkekben.)

  • Szűk folyosó és közlekedő

Szintén nem a legszerencsésebb választás egy viszonylag szűk folyosóra helyezni az asztalunkat, vagy forgalmas közlekedőbe. Kivételt csak az képez, ha van egy olyan félreeső sarka a helyiségnek, ahová viszont nem ér el a lakás forgalma. A nagy sürgés-forgásban ugyanis elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb leverje valaki a monitorodat, felrúgja a gépházat, beleakadjon egy kábelbe és lerántsa az egészet. A törésbiztosítás is csak félsiker ilyen helyzetben – mindenképpen időbe telik, míg hozzájutsz egy másik géphez, amin dolgozhatsz.

Ahol jó helye lesz

Nem kenyerem a lakberendezés, itt inkább a választott számítógép jólétére helyezném a hangsúlyt, ezért az olyan intim kérdések, mint hogy zavar-e hálószobában, vagy túl zajos-e a nappali, már egyéni megítélés kérdései. Egészen picike, egy laptopnyi, vagy monitornyi hely is elegendő lehet egy kompakt kis dolgozósaroknak, vannak már szuper összecsukható asztal- és székmegoldások is. A lényeg az, hogy ne legyen nagyon párás helyiség, legyen biztonságban a kiömlő, fröccsenő dolgoktól és a véletlen lelökéstől vagy ütődésektől a géped.

Nem csak laptoppal működhet miniben

Mindenkit megnyugtatok, aki rajongója az asztali számítógépeknek, hogy a garzonban való élet nem zárja ki ezt a preferenciát, és nem kell beáldozni az étkezőasztalt vagy a kanapét egy robusztus íróasztalért cserébe. Kínálatunkban olyan helytakarékos asztali számítógépházakat is találsz, amik nem csak kicsik, de még szépek is, ezért nem fogják a közösségi tér hangulatát túlságosan meghatározni.

Ha kijelölted a helyét az új zugodnak, bátran kérj tőlünk segítséget, hogy pontosan melyik gépet válaszd az adott helyre. Szívesen segítünk eldönteni, hogy milyen méretekkel kalkulálj és hogy mivel szereld még fel, hogy tökéletes legyen az otthoni munkavégzés élménye.