Online biztonság és a legkártékonyabb zsarolóprogramok 1. rész
PC Aréna Blog

Online biztonság és a legkártékonyabb zsarolóprogramok 1. rész

May 15, 2024

Éppen ezért, ebben a 2 részes sorozatunkban megvizsgáljuk a biztonságos internethasználat alapjait, bemutatunk 5 zsarolóprogramot, de a biztonságos internethasználat, illetve személyes adataink, meg persze a pénztárcánk védelme érdekében ajánlunk néhány hatékony vírusirtót is. Kalandra fel!

Kezdésnek néhány szó a biztonságos internethasználat alapjairól

A biztonságos internethasználat első lépése a tudatos és körültekintő online jelenlét, legyen szó akár PC-ről, laptopról, iPadről, tabletről, telefonról vagy bármilyen más okos kütyüről, amelyről az online világ felfedezésére indulunk.

Kártevők erre és arra, szerencsére már néhány egyszerű és alapvető szabály betartásával sokat tehetünk az online biztonságunk érdekében. Abban az esteben például, ha azt szeretnénk csekkolni, hogy a felkeresett weboldalon biztonságosan böngészhetjük-e a tartalmat, mindig ellenőrizzük, hogy egy weboldal HTTPS protokollt használ-e, ami a böngésző címsorában zárt lakat ikonként jelenik meg.

Amennyiben nincs ott a címsorban a lakat ikon, hagyjuk el a weboldalt, se profilt ne regisztráljunk rajta, online vásárlást pedig pláne ne indítsunk, mert valószínűleg se a számlázási/bankkártya adatok biztonságát nem garantálja a rendszer, se azt, hogy valóban megkapjuk a pénzünkért járó terméket.

Akkor azonban, ha biztonságos a weboldal és rászántuk magunkat egy profil, vagy akár e-mail-cím regisztrálására, mindig használjunk hosszú, komplex, erős jelszavakat, amelyek kombinálják a nagybetűket, kisbetűket, számokat és speciális karaktereket egyaránt. Ideális esetben legyen 8-10 karakter, tartalmazzon kisbetűt, nagybetűt, számot és egy különleges karaktert is. (Figyelem: az emoji nem számít annak!)

Sokat tehetünk online biztonságunk érdekében már azzal is, ha a mindennapi kenyerünkhöz hasonlóan a frissítésekről is legalább ekkora lelkesedéssel gondoskodunk. Tartsuk naprakészen operációs rendszerünket és az összes alkalmazást, mert a frissítések gyakran olyan biztonsági réseket foltoznak be, ahol egy hacker vagy más kártevő alkalmazás rést találna a pajzson.

Ehhez kapcsolódik, hogy a tűzfal bár kötelező elem az online védekezés terén, nem az egyetlen és egyedülálló módja a kémprogramok és zsarolóvírusok feltartóztatásának. Szóval, ha nem szeretnéd, hogy a virtuális tér csöppet sem jóindulatú kalózai hozzáférjenek a bankszámládhoz, az Ügyfélkapudhoz vagy épp a családi fotóalbumhoz, védekezz!

Mindig legyen aktív, frissített vírusirtó program telepítve a gépedre, lehetőleg olyan, amely bizonyítottan képes felismerni és eltávolítani a kártékony szoftvereket. Persze sokan húzzák a szájukat, amikor egy-egy fizetős vírusirtót ajánlunk a figyelmükbe, de van már 1-2 ingyenes verzió is, amely alapfokú védelmet biztosít az online eszköztáradnak. Úgyhogy ebben az esetben a pénz tényleg nem akadály.

Összefoglalva: mit tehetsz az online biztonságod érdekében?

Mindenekelőtt használjuk a rendelkezésünkre álló alapvető eszközöket: a tűzfalat, a(z ingyenes) vírusírtó programokat és a józan eszünket. Idegeneknek ne adjuk meg a jelszavunkat-felhasználó nevünket, se az internetbank hozzáférésünket. Mindig figyelj arra, hogy milyen oldalon vagy és ha nem látod az erényövet lakatot, menekülj.

És még valami: teljesen mindegy, hogy új PC-vel nyomulsz vagy egy felújított laptopon dolgozol home office-ban vagy az egyetemi beadandón, az ártó szándékkal érkező programok nem válogatnak. Gondoskodj okoseszközeid védelméről még ma!