Online biztonság és a legkártékonyabb zsarolóprogramok 2. rész
PC Aréna Blog

Online biztonság és a legkártékonyabb zsarolóprogramok 2. rész

May 22, 2024

Cikksorozatunk első részében már ejtettünk néhány szót a biztonságos internethasználat alapjairól, ebben a cikkben ezért bemutatunk 5 igencsak kártékony zsarolóprogramot, és felvázoljuk azok felismerésének és kezelésének módjait. Emellett szó esik a legmegbízhatóbb vírusirtó programokról is, amelyek segítségével hatékony, remélhetőleg áttörhetetlen védelmet alakíthatunk ki.

Öt híres zsarolóprogram, aminek nem szeretnél áldozatul esni

Zsarolásnak áldozatul esni, úgy, hogy elvágnak a gépedtől, fájljaidtól, képeidtől és bizonyos esetekben a profiljaidtól, nem kispályásoknak való „mulatság”. Mivel alapvetően mindig nehezebb visszaszerezni a kontrollt a gépünk és az online életünk felett, jobb, ha ezeket a zsarolóprogramokat a közelünkbe sem engedjük.

 1. WannaCry
 • Hogyan ismerheted fel? Azonnali felugró ablakok, amelyek tájékoztatják a felhasználót a fájlok titkosításáról és váltságdíj követeléséről.
 • Milyen károkat okozott? 2017-ben például több mint 150 országban 200 000-nél is több számítógépet fertőzött meg. Kórházak, vállalatok és egyéni felhasználók rendszereit sem kímélték a csalók.
 • Megelőzés: Hatékony lehet a Windows rendszerek rendszeres frissítése, különösen a Microsoft által kiadott biztonsági javítások telepítése. Plusz vírusirtó, vírusirtó, virusírtó!
 • Helyreállítás: A planéta vagy csak a géped megfertőzése után általában váltságdíjért jelentkeznek. De ennek kifizetése nem ajánlott, hiszen ki tudja, mit hagynak maguk után a gépeden? Mikor csapnak le újra? Inkább szakértő segítséget ajánlott kérni a fájlok/rendszer helyreállításához.
 1. Petya
 • Hogyan ismerheted fel? A számítógép hirtelen újraindul, majd egy hamis rendszerhiba üzenet jelenik meg, ezt követően a fájlokhoz való hozzáférésed megszűnik.
 • Milyen károkat okozott? Főleg Európában terjedt el ez a program és több nagyvállalatot is érintett. Fő ismertetőjele az operációs rendszerek teljes zárolása.
 • Megelőzés: Aktív vírusirtó használat, valamint az operációs rendszer és minden alkalmazás naprakészen tartása.
 • Helyreállítás: Biztonsági mentések rendszeres készítése, hogy vissza lehessen állítani az adatokat anélkül, hogy fizetni kellene a zsarolóknak.
 1. Locky
 • Hogyan ismerheted fel? Általában olyan e-mailek mellékleteként érkezik, melyek gyakran hivatalosnak tűnő dokumentumok, például számlák vagy felszólítások, esetleg szerződéstervezetek.
 • Milyen károkat okozott? Széles körben titkosítja az érintett gépek fájljait, így a felhasználók nem férhetnek hozzá azokhoz.
 • Megelőzés: Ne nyissunk meg ismeretlen forrásból származó e-mail mellékleteket és tartsuk naprakészen a vírusvédelmi szoftverünket.
 • Helyreállítás: Ha lehetséges, a titkosított fájlok visszaállíthatók biztonsági másolatokból. Amennyiben nem készült biztonsági másolat, szakember felkeresése javasolt.
 1. CryptoLocker
 • Hogyan ismerheted fel? E-mail mellékletként érkezik, gyakran ZIP fájl formájában, amit ha a felhasználó megnyit, a program titkosítja a számítógép fájljait.
 • Milyen károkat okozott? Blokkolja a fájlokhoz való hozzáférést és váltságdíjat követel, általában Bitcoinban.
 • Megelőzés: Megbízható internet security suite használata, valamint a fájlok rendszeres biztonsági mentése.
 • Helyreállítás: A kriptográfiai kulcs nélkül a fájlok helyreállítása trükkös dolog lehet. A legjobb megoldás, ha rendelkezünk egy aktuális biztonsági mentéssel, de a szakember felkeresését ritkán ússzuk meg.
 1. TeslaCrypt
 • Hogyan ismerhetjük fel? Ez a program leginkább a gamer közösséget célozza meg azáltal, hogy játékmentéseket és a kapcsolódó fájlokat titkosít.
 • Milyen károkat okozott? A játékosok számára a kritikus adatok elvesztése lehet a legfájóbb pont, mivel a mentett állások és profilok elérhetetlenné válnak.
 • Megelőzés: Legyél óvatos a letöltésekkel, különösen akkor, ha azok ismeretlen forrásból származnak.
 • Helyreállítás: A fejlesztők végső soron közzétették a dekódolási kulcsot, így a károsultak többé-kevésbé helyreállíthatták fájljaikat.

Online kalandozásaid során tartsd szem előtt, hogy a megfelelő óvintézkedések betartásával jelentősen csökkenthetjük a kiberfenyegetések kockázatát. Meg persze a vírusirtó használatával, amit a következő blokkban tárgyalunk részletesen.

Ajánlott vírusirtó programok

 1. Bitdefender

 A Bitdefender híres a magas detektálási arányairól, ami lehetővé teszi, hogy az új és ismeretlen fenyegetéseket is hatékonyan azonosítsa. Emellett kiterjedt funkciókat kínál, mint például tűzfal, szülői felügyelet és online banki védelem.

Emellett a felhasználói élmény is kifejezetten jó, mivel a felhasználói felület egyszerű és intuitív, így kezdők számára is könnyen kezelhető. További előnye, hogy különböző csomagokat kínál, attól függően, hogy mennyi eszközt szeretnénk védeni, ezért rugalmasan alkalmazkodik az egyéni és vállalati igényekhez.

 1. Norton Antivirus

A Norton egyike a legismertebb neveknek a biztonsági szoftverek piacán. Kiváló védelmet nyújt malware, spyware és más típusú vírusok ellen, emellett rendelkezik automatikus biztonsági mentési funkcióval is. Részletes jelentéstételi és monitoring eszközöket biztosít, amelyek segítenek nyomon követni a rendszer biztonsági állapotát.

A Norton Antivirus esetében is többféle előfizetési lehetőség áll rendelkezésre, beleértve a többeszközös védelmet is, amely jó ár-érték arányt képvisel. Különösen akkor, ha több PC és/vagy laptop, más okoseszköz van a családban.

 1. McAfee

Széleskörű védelem jellemzi, amely magában foglalja a vírusok, trójai (falovak), zsarolóprogramok, és a kémprogramok elleni védelmet is. A felhasználók számára különösen az identitásvédelem és a biztonságos böngészés funkciók kiemelkedőek.

Mindezen felül átlátható és könnyen kezelhető interfészt kínál, valamint testreszabható beállításokat a haladó felhasználók számára. Versenyképes árazású csomagok jellemzik, amelyek különböző szintű védelmet nyújtanak, a lakossági felhasználóktól a nagyvállalatokig bezárólag.

 1. Avast

Az Avast híres a hatékony ingyenes vírusirtó programjáról, amely magában foglalja a vírusok, spyware és más malware elleni védelmet. A prémium verziók még további funkciókat, például adatvédelmet és teljesítményoptimalizáló eszközöket is kínálnak.

További előnye, hogy a felhasználóbarát felület könnyű hozzáférést biztosít a program alapvető és haladó funkcióihoz egyaránt. Az ingyenes verzió mellett több fizetős csomag is elérhető, amelyek extra védelmi szinteket és funkciókat nyújtanak.

Ahogy láthatod, ezek a vírusirtó programok különböző funkciókkal és védelmi szintekkel rendelkeznek, így minden felhasználó megtalálhatja a saját igényeinek megfelelőt. Fontos, hogy egy megbízható és jól ismert vírusirtó mellett tedd le a voksod, hogy maximális védelmet nyújts használt PC-nek, új laptopnak és persze az adatoknak egyaránt.