QWERTZ kontra QWERTY
PC Aréna Blog

QWERTZ kontra QWERTY

Jan 11, 2023

Ugye te is hallottad már ezt a két kifejezést? A billentyűzetkiosztást jelölik ezek a furcsa elnevezések és laptopvásárlás előtt bizony erre is érdemes figyelmet fordítani. Ha irodai munkát végzel, esetleg alapjáraton sokat használod a laptopot, akkor nagyon nem mindegy, hogy magyar vagy angol billentyűzettel rendelkezik-e a géped. Most megtudhatod, mi a különbség közöttük!

Magyar és angol billentyűzet

A laptopokon használt billentyűzet kétféle lehet: a QWERTZ és QWERTY elnevezést használják rájuk a szakemberek. A köztudatban magyar, illetve angol nyelvű billentyűzet a nevük, és valóban nem mindegy, melyiket választjuk.

A legfőbb különbség nemcsak abban van, hogy a T betű mellett Z-t vagy Y-t találunk-e a klaviatúrán. A magyar billentyűzetnél ugyanis vannak ékezetes betűk is, márpedig ezek nélkül igen nehézkes lehet a magyar helyesírási szabályoknak megfelelve dolgozni.

Amikor tehát laptopot választunk, fontos figyelembe venni, milyen a klaviatúra. Nemcsak a kiosztás lehet döntő, hanem az is, van-e numerikus pad a gépen. Sokan használnak laptopot munkavégzésre, ezért a billentyűzetkiosztás különös jelentőséggel bír számukra.

A betűk sorrendje a klaviatúrán

Sok legenda kering arról, miért ilyen sorrendben szerepelnek a betűk a klaviatúrán. Az biztos, hogy a laptopok a hagyományos írógépektől örökölték meg a sorrendet. De azt vajon ki találta ki?

Nos, az úr neve Christopher Latham Sholes, aki az 1870-es években fejlesztett ki egy speciális billentyűzetet az akkor használt írógépekhez. Kezdetben még csak kétsoros volt az elrendezés, és csak később, a finomításoknak köszönhetően vált a most használt négysorossá.

Az is igaz, hogy eleinte az ABC-sorrendet vették alapul, de hamar bebizonyosodott, hogy a gyors gépelést ez nem teszi lehetővé. Sholes addig dolgozott a betűkiosztáson, míg létrejött a latin betűs ábécékhez használt QWERTY billentyűzet, melyet az első írógépeknél alkalmaztak.

Az viszont nem igaz, hogy a sorrend azért alakult így ki, mert a leütést követően összeakadtak a betűket lecsapó lengőkarok. A feltaláló célja nem a lassítás, hanem épp a gépelés gyorsítása volt.

Bár ma már a laptopok esetében nem áll fenn a lengőkarok összegabalyodásának veszélye, mégis megtartották a hagyományos elrendezést a modern számítástechnikai eszközökön is, hogy a gépírás ne okozzon gondot, bárhol is végzik.

Érdekességek a QWERTY-ről és QWERTZ-ről

A QWERTY-billentyűzet nemzetközinek számít, de alapvetően angolszász nyelvterületen használják: ott, ahol nincsenek ékezetes betűk, vagy nem túl gyakoriak. Sok helyen billentyűkombinációvak oldják meg ezek megjelenítését, ha mégis szükség van rájuk egy-egy idegen név leírása közben.

Bár a QWERTZ-kiosztást magyar billentyűzetnek nevezik, valójában német eredetű, egész Közép-Európában használják és nálunk osztrák közvetítéssel terjedt el a használata. Állítólag azért cserélték itt Z-re az Y-t, mert a német nyelvben gyakran kerül egymás mellé a T és a Z betű, tehát gyorsabbá válik így a szavak begépelése.

Létezik még egy ismert billentyűzetkiosztás: az AZERTY, melyet francia nyelvterületen használnak, hiszen a francia nyelvben is sok különleges karakter található. Olaszországban pedig a QZERTY kiosztás terjedt el, ők kevésbé használják a W-t.

Miért nem mindegy, hogy milyen a laptop billentyűzete?

Ahogyan már írtuk, a munkára használt laptop kiválasztása előtt feltétlenül tájékozódj arról, milyen a billentyűzet. Ha magyar nyelven dolgozol, akkor elengedhetetlen a magyar nyelvű billentyűzetkiosztás, ezért tehát érdemes ilyet választani.

Persze arra is van lehetőség, hogy a Windows-on belül válts billentyűzetet. Nyisd meg a Gépházat, majd az Idő és nyelv menüben a változtasd meg a régió és a nyelv beállításait. Így akkor is a megfelelő mondatot fogod gépelni, ha a billentyűzeted mást mutat. Így nem lesz a tehát „magzar billentz\yet” a magyar billentyűzetből.

A PC Aréna használt laptopjai között QWERTY- és QWERTZ-kiosztásúakat is találsz. Ha pedig nagyon megtetszik valamelyik gép, de nem a megfelelő billentyűzet jár hozzá, kérhetsz klaviatúracserét vagy használhatsz billentyűzetmatricát is. Nálunk ezt is megtalálod, nézz szét megújult oldalunk kínálatában!