Kérdésed van? Keress minket az alábbi elérhetőségeken:
Tocsog a laptopom – mit kell tenned, ha leöntötted valamivel a gépedet?
PC Aréna Blog

Tocsog a laptopom – mit kell tenned, ha leöntötted valamivel a gépedet?

Jan 26, 2022

Mindig elmondjuk, hogy sose tegyél kávét, üdítőt vagy vizet a laptopod közelébe. De persze mi is tudjuk, hogy ez a legnagyobb elővigyázatosság és rigorózus szabálybetartatás mellett is megesik néha. Márpedig ha bekövetkezik az elkerülhetetlen, akkor egyetlen dolgot tehetsz: cselekedsz. Méghozzá gyorsan.

Elég lehet egyetlen óvatlan mozdulat, egy kíváncsi gyerek az íróasztalod mellett vagy egy felugró házikedvenc és máris megtörténik a baj. Nekem személy szerint egyszer egy igen öblös bögrényi tejeskávé landolt a billentyűzetemen. 

(A részletekbe nem mennék bele nagyon, de szerepelt a történetben ugráló kisgyerek, lakásfelújítás miatt étkezőasztalra áttelepített munkaállomás és a már említett gigantikus, piros, pöttyös bögre, tele édes tejeskávéval). Úgyhogy hidd el, nem ítélkezem. Az ilyen balesetek nem mindig elkerülhetők.

Légy felkészült

Épp ezért nem jó, ha ennek a cikknek az elolvasását akkor kezded el, amikor már cirregő hangot hallasz és lassú cseppekben folydogál az aktuális lötty a billentyűk közül. Ha mégis így van, még mentheted a menthetőt, de remélem, hogy gyorsan olvasol.

A legjobban akkor fogsz tudni kijönni ebből a helyzetből, ha képben vagy a szükséges teendőkkel és lankadatlan éberséggel jársz-kelsz a világban. Persze azért még nem kell feltétlenül MacGyvernek is lenned.

Gyors és határozott lépések

Ilyen helyzetben a legjobb, amit tehetsz, ha pánik és káromkodás helyett céltudatosan cselekszel. Ne kapkodj, mert könnyedén felboríthatsz még néhány dolgot, ezzel is tetézve a bajt. Ezzel ráadásul az időt is húzod, márpedig, ha nedvesség ér egy elektromos szerkezetet, akár az egész lakás áramhálózata is veszélybe kerülhet, ha nem reagálsz rögtön jól.

Áramtalanítás

Az első lépés éppen ezért mindig az áramtalanítás legyen. Amilyen gyorsan csak lehet, száraz kézzel húzd ki a töltőt a gépből és lehetőleg a dugaljból is. Ezután pedig vedd ki az akkumulátort és helyezd biztonságba. Lehet, hogy éppen nagyon fontos, mentetlen munkamenet volt megnyitva a gépeden. Semmiképp se próbáld lementeni – mielőbb ki kell kapcsolnod a gépedet. Ezt akkor sem árt megtenned, ha már kiemelted az akksit.

Külső eszközök

Jöhetnek az USB-portok, fülhallgató, nyomtató és más külső eszközök. Távolítsd el ezeket is. Minden könnyen eltávolítható eszközt, kiegészítőt és alkatrészt gyorsan vegyél ki a gépből, hogy csökkentsd a károkat.

„Tótágas”

Vagyis fordítsd fejjel lefelé. Támaszd ki és fordítsd úgy, hogy a legfontosabb, illetve  legkevésbé elérhető alkatrészekbe semmiképp se folyhasson be a továbbiakban semmilyen folyadék. Tegyél alá puha törölközőt, hogy legyen, ami felszívja a kicsorgó folyadékot. Aztán várj.

48 óra

Legalább 24, de inkább 48 óráig hagyd ebben a helyzetben száradni. Sűrített levegővel esetleg meggyorsíthatod a folyamatot, de mindenképp várd meg a visszakapcsolással, amíg a belső alkatrészek is teljesen megszáradnak. A hajszárítót, hősugárzót és a radiátor tetejét most hagyjuk – nem a farmered korcát kell megszárítanod. Többet árthatsz velük, mint amennyit használnának.

A cukros tejeskávé esete

Sajnos csak a víz képes nyomtalanul elpárologni a géped belsejéből is. Ezért ha úgy jártál, mint én a pöttyös bögrével, akkor a házi módszerek csak akkor lehetnek elegendők, ha teljesen biztos vagy benne, hogy csak a laptopod külső borítását érte a szennyeződés. Ilyenkor elég ezt a felületet óvatosan megtisztítani. 

Amennyiben vélhetően belülre is jutott a löttyből, nem érdemes kihagynod a kármentő folyamatból a szervízt. Ha látszólag be is lehetett kapcsolni a laptopodat, odabent elindulhatnak olyan folyamatok a szénsavas, cukros, darabos leveknek köszönhetően, amik még okozhatnak meglepetéseket.

A minőség itt is számít

Nyilvánvalóan sokkal kevésbé tud kárt okozni egy biztonságos, masszív borítású business laptopban egy ilyen esemény, mint egy silányabb minőségű, elnagyoltan összerakott gépben. Azt tanácsolom, hogy válassz prémium minőségű, felújított laptopjaink közül és ne dolgozz az étkezőasztalon.