Univerzális töltőt használsz a laptopodhoz? – Íme az okok, hogy miért ne tedd!
PC Aréna Blog

Univerzális töltőt használsz a laptopodhoz? – Íme az okok, hogy miért ne tedd!

Jun 22, 2022

Egy univerzális töltő használható minden laptophoz? A rövid válasz: NEM! Bemutatjuk az okokat, hogy miért érdemes hosszú távon az eredetit alkalmazni.

Az utóbbi időben egyre inkább terjed az a tendencia, hogy a hibás eredeti töltőket, nem megjavítják, hanem kompatibilis töltőkre cserélik. Az univerzális töltő előnye nyilvánvalóan az ár értékében nyilvánul meg, hiszen sokkal olcsóbbak. Továbbá lehetővé teszik, hogy a laptop az autóban vagy akár a hajón – bármelyik 12V-os hálózati csatlakozási ponton – töltődjön fel. Viszont némileg eltérhetnek az eredetitől, egy silány minőségű pedig komoly problémát okozhat.

A legtöbb ember legalább egyszer elveszíti a laptop töltőjét. A kutya megrágja, a taxiban vagy a repülőn felejted, vízbe esik, elromlik vagy túlmelegszik. Ha ez megtörténik küld szervizbe, rendelj újat, de ne univerzálisat. Ha fontos számodra laptopod élettartama, cselekedj helyesen, és cseréld ki a töltőt egy jó minőségű eredeti vagy kompatibilis töltőre.

Nézzünk meg közelebbről néhány olyan problémát, amelyet az univerzális laptop töltők okozhatnak.

1. Nem tökéletes illeszkedés

Könnyen előfordulhat, hogy a töltők nem illeszkednek tökéletesen a laptop aljzatába. Ez a helyzet például a HP Smart univerzális töltővel, amely számos modellel jól működik. Legalábbis állítják a gyártók.

Ha azonban elolvassuk a róla szóló véleményeket, azt találjuk, hogy nem minden modellhez illeszkedik tökéletesen. Vannak kevésbé tapasztalt ügyfelek, akik a szervizben kötnek ki azzal, hogy problémájuk van a laptopjuk jack dugójával, mert nem illik a töltőhöz.

A probléma a töltővel van, nem a laptoppal. A laptopot egy eredeti tápegységhez tervezték, amely tökéletesen illeszkedik. Ha neked is kétségeid vannak az általad használt univerzális tápegység minőségével kapcsolatban, próbáld meg az eredetivel vagy legalább egy jó minőségű kompatibilis tápegységgel tesztelni. Az új laptopok az univerzális töltőkhöz képest teljesen eltérő csatlakozókkal rendelkezhetnek.

2. A laptop töltők nem keverednek egymással

Ha Dell laptop töltőd van, és azt egy HP laptophoz csatlakoztatod, az károsítja az akkumulátort. Nem számít, hogy a töltő megfelelő mennyiségű energiát szolgáltat-e. A különböző gyártók töltőinek keverése soha nem jó ötlet, és a laptop akkumulátora elutasíthatja azt, egyszerűen azért, mert nem egy jóváhagyott gyártótól származik.

3. Feszültség és áramerősség

Az univerzális töltőket széles feszültség és áramerősség tartományra tervezték. A legtöbbjükbe érzékelő egységet építettek be a laptop paramétereinek azonosítására, ami rendben van, és biztosítja a zavartalan működést.

Egyes esetekben azonban az univerzális tápegység működése miatt a laptop töltőáramköre ténylegesen kiég. Az olcsó alternatíva néha hibákat okozhatnak a laptopon, és hosszú távon ez magasabb kiadásokat jelent.

Egyes laptopok egyszerűen nem működnek az univerzális töltőkkel a gép feszültségszabályozója miatt. Az ilyen laptopoknak stabil és tiszta feszültségre van szükségük, amit egy akármilyen töltő nem tud biztosítani. A Dell laptopok általában nem működnek univerzális töltőkkel.

Nem minden laptop egyforma, és az energiaigényük sem azonos. Egyesek nagyobb teljesítményt igényelnek, gondolj csak a játék laptopokra, ahol a töltők speciális energiaigény szerint lettek felépítve. Ha olyan töltőt használsz, amely nem nyújt elegendő energiát, vagy túl sok energiát ad a laptopnak, akkor az akkumulátor károsodását kockáztatja. Az is előfordulhat, hogy a laptopon lévő egyéb hardverek megsérülnek, ezért jobb, ha nem teszed meg. Az akkumulátor azonnal kiéghet, vagy idővel károsodhat. Ez általában a „csatlakoztatva, de nem töltődik” üzenet formájában jelentkezik.

Ne értsd félre… az univerzális töltők átmeneti megoldásként rendben lehetnek. Vannak jó minőségűek. Hosszú távon azonban kerülendőek, mert több problémát okozhatnak, mint amennyit megoldanak.