Védd a bolygót – miért veszélyes az e-hulladék és hogyan lehetsz felelős fogyasztó?
PC Aréna Blog

Védd a bolygót – miért veszélyes az e-hulladék és hogyan lehetsz felelős fogyasztó?

Jan 19, 2022

Végezz egy gyors fejszámítást – hány kütyüt használtok a háztartásban jelenleg? Kenyérpirító, laptop, telefon, tablet, talán még elektromos ceruzahegyeződ is van. Hányat használtatok 10 éve? És ha eltelik újabb 10 év? Belegondolni is szédítő. Márpedig ez a rengeteg elektromos szerkezet nem válik köddé attól, hogy kidobod. Most utána járunk, hogyan járhatsz el felelősen, hogy védd a bolygót  és ne költs feleslegesen.

A statisztikák alapján napjainkban egy átlagos felhasználó nagyjából 3 évente lecseréli a telefonját. Mivel mindennapi használatú eszköz, akár meg is sérülhet, ezzel rövidítve a lehetséges élettartamot. De tedd a szívedre a kezed: hányszor cserélted le azért a mobilodat, mert tönkre ment vagy végelgyengülésben távozott? Mielőtt lelkifurdalást okoznék, megnyugtatlak: a technológia fejlődésével lépést tartani legalább annyira szükséges a modern világban, mint dolgozni járni vagy kifizetni az adót.

De nem csak a telefonjaink cserélődnek gyakrabban. Ez igaz minden egyéb elektronikai eszközünkre, beleértve a laptopokat is. A 2000-es évek óta a számítógépek és laptopok egy háztartásban eltöltött ideje lecsökkent nagyjából 5 évre. Vajon mi történik az így feleslegessé vált és kidobott eszközökkel?

Vigyázat! Veszélyes hulladék

Az e-hulladékok, tehát a tönkrement vagy leselejtezett elektronikus eszközök sajnos rengeteg olyan anyagot tartalmazhatnak, amelyek a környezetbe jutva komoly károkat okozhatnak. Ólom, higany, báriumvegyületek, kadmium, dioxin – és még egy sor olyan anyag, amelyekről talán már hallottál kémia órán. Ha szeretnéd felfrissíteni az emlékezetedet, és érdekel, a felsorolt anyagok pontosan hogyan és miért jelenthetnek veszélyt, olvasgass kicsit az ehulladek.hu-n.

Épp ezért az e-hulladék veszélyes hulladéknak minősül, ezért nem szabad csak úgy kidobni. Az elektromos készülékeket árusító kereskedőknél lehetséges a leadásuk, illetve a helyi önkormányzat által fenntartott hulladékgyűjtő udvarba is elvihetjük őket. Magánemberként ezért nem kell külön fizetnünk, gazdálkodó szervezet esetében azonban hozzájárulás fizetendő.

Adatvédelem

Azokat az elektromos eszközöket, amelyeken érzékeny adatokat is tároltál, ajánlott megbízható kezekbe helyezni és akár írásba adatni az átvevővel, hogy hulladékként kezelje a berendezés valamennyi alkatrészét. Így biztosíthatod, hogy az adataidat is megsemmisítik majd.

Sajnos formázás után is hozzáférhetnek az adatokhoz, ezért újrahasznosítás és felújítás esetében is mindig csak megbízható szakemberrel, illetve céggel dolgozz.

Van-e értelme az újrahasznosításnak?

Az a helyzet, hogy az e-hulladékok újrahasznosíthatósága igen magas. Még a teljesen használhatatlan kütyükben is találhatók olyan anyagok, amelyeket újra fel lehet használni. Emellett a működőképes gépeket többnyire kisebb ráfordítással remekül fel lehet éleszteni, és még hosszú évekig kiszolgálhatják az igényeket.

Hogyan lehetsz tudatosabb felhasználó?

Ha szeretnél felelősségteljesebben eljárni és kevésbé terhelni a bolygót az e-hulladékkal, akkor a következőket tehetsz érte.

  1. Tartsd karban!

A legjobb, amit tehetsz, ha nem veszel új gépet, hanem inkább vigyázol a meglévőkre. Megfelelő karbantartással és azzal, hogy igyekszel megóvni az állapotát, akár évekkel is meghosszabbíthatod az átlagos felhasználási idejét az adott eszköznek. Még jobb, ha eleve olyan eszközt veszel, ami jó minőségű és tartós, mivel  a prémium alapanyagok sokkal lassabban évülnek el.

  • Ajándékozd el!

Még működik, csak meguntad? Nézz körül a családban és a barátok között, szinte biztos, hogy lesz olyan, akinek jól jöhet. Kiskamasz unokahúg, nagymama, akinek nincs még, de jó lenne, ha lenne. Neked csak egy kérdés, neki meg óriási segítség  és persze a bolygónak is.

  • Javítsd meg!

Meghibásodott egy alkatrész? Ne hagyd magad meggyőzni olyan könnyen, hogy inkább új kell. Nem feltétlenül! A javítás sokszor olcsóbb, mint várnád.

  • Újítsd fel!

Vásárolj felújított laptopot, számítógépet, monitort, de akár nyomtatót is. Egy szuper, prémium eszközzel leszel gazdagabb, amit teljesen magadra és az igényeidre szabhatsz.

Ha neked is fontos a környezetvédelem, nézd át a kínálatunkat és szerezd be tőlünk az új számítógépedet.