Laptop karbantartás
Tudástár

Laptop karbantartás

Sep 30, 2022

Jártál már úgy, hogy egy tárgyalásra bevitted a laptopodat és a jól megvilágított tárgyalóban, az addig nem látható por láthatóvá vált a kijelződön és a klaviatúrán? Igen, ez az a pont, amikor az ember kellemetlenül érzi magát és egy papír zsebkendővel, vagy valamilyen törlő ronggyal azonnal letörölgeti a laptopját. 

A laptop karbantartása nem merül ki abban, hogy átvizsgáljuk a rendszert, teljes víruskeresést végzünk, töröljük a szükségtelen fájlokat és töredezettmentesítünk, mert ezzel csak a szoftveres karbantartást végezzük el. Egy laptop, akkor működik megfelelően, ha kívül, belül karban van tartva. 

Nézzük, mit tehetsz

A laptop kijelzője koszolódik a legjobban, főleg ha érintőképernyős. Ez nem csak esztétikai okokból rossz, de a fény megtörik rajta és zavaró lesz. Az érintőpanelek gyakori takarítása különösen fontos, mert a zsíros és poros, ragadós felülettől csúnya és kevésbé érzékeny a képernyő.

A kijelző takarítása nem egy nehéz feladat, erre kiválóan alkalmas egy mikroszálas törlőkendő, amit már sok készülékhez csomagolnak is, így a közvetlen környezetedben biztos találsz Te is egyet. Egyébként pár száz forintért is szinte bárhol lehet kapni. A tisztítás előtt mindenképpen ki kell kapcsolni a kijelzőt és jól megvilágított helyen végezzük el, hogy lásd mennyire koszos a felület. Pár újlenyomat esetén akár szárazon is áttörölheted a mikroszálas kendővel, de érdemes egy kijelző tisztító sprayt is használni, amivel a már túlzottan zsíros felületet is le lehet tisztítani. Viszont a spray használat előtt a gépet ki kell kapcsolni!

A klaviatúra tisztítása kicsit eltérő technikát kell használni, ugyan lehet mikroszállas kendőt, és tisztító sprayt is használni, viszont érdemes sűrített levegős sprayt is használni. A sűrített levegővel kilehet fújni a gombok közé és a résekbe szorult koszt.

Most már eljutottunk oda, hogy kívülről tiszta a laptop, de mi van a belsejével?

Bízunk benne, hogy Te nem gondolod azt, hogy ennyi tisztítás elegendő!

A rendet és a tisztaságot mindenki szereti, viszont a gépek nem csak kívülről, hanem belülről is koszolódnak. A laptop tisztán tartása nem merül ki abban, hogy a kijelzőjét, a klaviatúra felületét, a házát szépen letakarítjuk.

Szerinted, mi van belül, a laptop billentyűzete alatt?

A por az egyik legnagyobb ellensége az elektromos berendezéseknek, főleg a számítástechnikai eszközöknek. Hiába óvod a laptopod, takarítod le kívülről, az elektromossággal működő alkatrészek csak úgy vonzzák a port!

„Persze, ki látja azt, hogy belül poros a laptop?” - Biztos senki se fog ezzel foglalkozni, ebben igazad van, viszont egy idő után  a felgyűlt por komoly problémákat, károkat fog okozni. Rosszabb esetben tönkremegy a laptopod és újat szerezhetsz be, de ami a legrosszabb, a gépen tárolt adataidat is elveszítheted!

Jelek, amik arra utalnak, hogy ideje szakszerű karbantartást végezni

Zúgás – A ventilátor azt a célt szolgálja, hogy hűtse az alkatrészeket és a forró levegőt kivezesse a házból. A laptop hő érzékelője folyamatosan figyeli az alaplap, a processzor és a winchester hőmérsékletét és magas hőmérséklet esetén gyorsítja a ventilátor sebességét. Amikor valami eltömíti a szellőző nyílást, vagy a por túlságosan ellepi a laptop ház belsejét, akkor a ventilátor nem tud megfelelően hűteni, a meleg levegőt nem tudja elvezetni és maximum fordulatszámon kezd el pörögni. Tehát, amikor azt hallod, hogy minden ok nélkül zúg a laptop, akkor ideje rendesen kitakarítani.

Forrósodás – Az előbb említett okok, a rossz szellőzés miatt, a hőmérséklet egyre nő, nem tud rendesen visszahűlni és ezt már fizikailag is lehet érezni. Amikor nagyon forró a burkolat, akkor érdemes a laptopot kikapcsolni és mielőbb kitisztítani, mert az esetek többségében a belső porosodás és a ventilátorok rossz működése okozza ezt a jelenséget. 

Érdekes szag – Ez az a jel, amikor gondolkodás nélkül el kell vinni szakszervizbe a laptopot. Ilyenkor valamelyik alkatrész, vagy kábel forrósodik túl. Például egy vezeték és a szigetelése kezd leolvadni.

Lassulás – Ugyan, a lassulást a programok, valamint a kevés memória, vagy annak meghibásodása is okozhatja, de a túl nagy mennyiségű por, a koszos ventilátor és hűtőborda is közrejátszhat.

Mi lesz, ha nincs tisztítva a laptop?

„Koszos lesz és rossz lesz ránézni!” - Igen, ez biztos, viszont ennél sokkal komolyabb probléma az alkatrészek túlforrósodása, ami meghibásodáshoz vezethet. Minden alkatrésznek megvan az üzemi és a maximum terhelhetőségi hőfoka. Ezeket elérve tönkremennek az alkatrészek (processzor, alaplap, memória, winchester) és a cseréjük nem olcsó. A por nagy mennyiségben gátolja a gyártó által megálmodott teljesítmény elérését. Viszont a megfelelő, időszakos karbantartással kiválóan csökkentheted az alkatrészek idő előtti meghibásodásának lehetőségét. 

Hogyan kell karbantartani a laptopot?

Bízd szakemberre! – A laptop külső takarítását könnyedén elvégezheti bárki, a többihez szakértelem kell.

Persze, hozzákezdhetsz Te is, de nem biztos, hogy minden szerszámod meglesz, illetve kellően értesz hozzá. Egy sűrített levegős sparyel sokat segíthetsz a helyzeten, ha megpróbálod vele kifújni a port a laptopból, de ez az esetek többségében még nem elegendő. Viszont a laptop szétszerelése komplikáltabb egy asztali számítógépnél, ráadásul az alkatrészek is drágábbak. 

Nézzük, milyen hibát követhetsz el, ha nem szakszervizbe viszed a laptopod:

Szerszámok hiánya – mindenki otthonában található megfelelő csavarhúzó, de kárt okozhatsz a rögzítő csavarokban, az alkatrészekben.

Szakszerűség hiánya – A szakszerűtlen szerelés károkat okozhat az alkatrészekben, a kábelek megsérülhetnek. Ráadásul, aki még nem látott laptopot szétszedve, az nem tudhatja, hol kell pattintani rajta, hogy szétnyíljon, így akár a burkolat is megrepedhet.

Paszta hiánya – A hűtőbordákat a tisztításához el kell távolítani a chipről. Viszont az összeszereléskor, az újbóli ráhelyezésnél speciális pasztát kell használni, hogy a szükséges hővezetés megfelelő legyen. 

Nem ajánljuk a laptopok otthoni szétszerelését, mivel a szétszedés, takarítás és összeszerelés közben megsérülhet az alaplap, a processzor vagy a grafikus vezérlő.

A szakszerű karbantartáshoz szakszervizbe kell vinni a laptopot. Évente egyszer ajánlott. 

Mi a laptopjainkat szakszerűen tisztítjuk, teszteljük és felhasználásra készen adjuk át és minden tőlünk vásárolt laptopra garanciát vállalunk és szükség esetén szervizeljük is.