LCD Monitor Panel típusok: TN
Tudástár

LCD Monitor Panel típusok: TN

Sep 30, 2022

Tudom, hogy az ár nagyon fontos, de ha már pénzt költesz, akkor olyat vegyél, amire igazán szükséged van! Irodában vagy otthon használnád, játszanál vagy csak szöveget írnál, filmet is néznél rajta? Akkor nem feltétlen kell a TN paneles monitoroknál, laptopoknál jobbat venned. Viszont, ha komolyabb felhasználó vagy, fontos a pontos színhelyesség, akkor más panel típusú monitorra, vagy laptopra van szükséged.

Az LCD monitorok panel típusairól szóló blog sorozatunk első sztárja a TN panel technológia!

A TN (Twisted Nematic) panel a legrégebbi és egyben a legszélesebb körben használt panel típus az LCD monitorok gyártásánál. Még a mai napig szélesebb körben a TN panellel ellátott monitorokat használják, ami nem azt jelenti, hogy ez a paneltípus lenne a legjobb választás. Az otthoni és irodai felhasználásra szánt TN panelek kedvező árfekvésűek és kiváló a reakcióidejük, így tökéletes választás mondjuk azoknak, akik számítógépükön szeretnének gyors játékokkal játszani, vagy irodai szoftvereket használnának rajta. A TN panelek az átlagos számítógép felhasználóknál váltak népszerűvé, mert nagyon jó áron vásárolhatóak meg és ez a technológia uralja az LCD kijelző piacát.

A jelenlegi TN panelek reakcióideje 2ms-tól az 5 ms-ig terjedhet, viszont sajnos a színvisszaadásuk, látószögük és a kontrasztarányuk a legrosszabb minden jelenlegi LCD panel technológia közül.

A legtöbb 8 bites IPS / VA alapú panelekkel ellentétben, a TN panel csak 6 bites és nem tudja megjeleníteni a teljes 24 bites színben található 16.700.000 színt. A TN panelek az úgynevezett szürkeárnyalási technikával tudják utánozni a 16,7 millió színű 8 bites paneleket, de az eredmény jelentéktelen. A TN panelek gyorsasága (és olcsósága) részben annak köszönhető, hogy csak 18 bites (színenként 6 bites) színképzést használnak, így a hátrányát is ez okozza, hiszen fizikailag csak 262 ezer szín megjelenítésére képes.

A TN panelek betekintési szöge gyenge, hiába szerepelnek egyes TN paneles monitorok specifikációjában a 160-170 fokos értékek, a valós betekintési szöge inkább 110-150 fok körül alakul. A TN paneles monitor képernyő szélein már érzékelhető a színek torzulása.

Összegezve, melyek a TN panelek előnyei és hátrányai?

Előnyei: olcsó, kitűnő válaszidő, jó kontraszt, játékra és irodai felhasználásra kiváló, filmezésre jó.
Hátrányai: gyenge betekintési szög, közepes színmélység, 18 bites színképzés, profi munkára gyenge.

Kövesd blogunkat és megtudhatod ki lesz következő témánk! A PMVA vagy az IPS, S-IPS vagy netán a PVA, S-PVA?

Addig is, a panel típust az összes monitorunknál pontosan feltüntetjük. Ha gondolod vess rájuk egy pillantást »